KlussenKlussen

Hoe maak ik afdak voor garage of carport?

Uw auto zet u graag op een beschutte plek neer. Wanneer u de mogelijkheid hebt is het dan ook aan te raden dat u een garage of een carport bij uw huis bouwt. De materialen hiervoor zijn in principe gewoon in de bouwmarkt verkrijgbaar. Met onderstaand stappenplan komt u tot een prachtige aanwinst waar u nog jaren plezier van zult hebben.

Gebruik van materiaal

Stap 1: controleer of er een vergunning nodig is

Bij een carport of een garage is er in een aantal gevallen een vergunning nodig. Bij een garage of carport achteraan uw huis zal dit niet nodig zijn. Wanneer u een overkapping plaatst aan de zijkant of voorkant van uw huis wordt het een ander verhaal. De overkapping moet in dat laatste geval op een bepaalde afstand van uw huis af staan en de voorkant moet geheel open zijn.

Stap 2: Kies de goede materialen

Een afdak bouwt u altijd met polycarbonaat platen. Het hout wat u voor het frame gebruikt is een ander verhaal. Hardhout is niet aan te raden aangezien bij dit materiaal het bewerken te lastig is. Palen van lariks of Douglas hout zijn meer geschikt. U zaagt ze eenvoudig op maat.

Stap 3: Bepaal de plek van de overkapping.

We gaan in het voorbeeld wat we nu omschrijven uit van een overkapping die aan één kant aan uw huis vast zit. De afmeting van de overkapping in ons voorbeeld is 5 bij 3 meter.

Stap 4: prepareer de ondergrond

Voordat u een afdak gaat bouwen maakt u eerst de ondergrond vrij. Stenen verwijdert uit de grond en u plaatst paaltjes om de afmeting aan te geven. Tussen de piketpaaltjes spant u een touw.

Tip: zorg ontruim ook de omgeving van de werkplek
Tijdens het werken zult u bemerken dat u ruimte nodig hebt om palen op maat te zagen en gaten in panelen voor te boren. Ontruim dan ook eerst de omgeving van de werkplek zodat u die werkruimte hebt.

Stap 5: Maak een fundering

De palen van de overkapping moeten goed stevig staan. U maakt dan ook voor iedere paal een sleuf in de grond van 25 bij 25 centimeter. Maak de sleuf 35 centimeter diep. Zorg ervoor dat u daarbij wat onder het niveau blijft van de hoogte van de bestrating die u wilt gaan aanleggen.

Stap 6: plaats de mal

U plaatst mal voor het frame in de gaten die u heeft gemaakt. U kunt deze eventueel nog verstevigen met kleine latjes.

Tip: plaats folie op de bodem

Wilt u voorkomen dat het beton uit de mal in de grond zal gaan trekken, dan plaatst u een stuk folie op de bodem van de mal om dit te voorkomen.

Stap 7: het beton gieten

Giet het beton in de mal die u heeft geplaatst. Zorg er daarbij voor dat er draadeinden op de hoeken van de sleuf zitten. Daarop wordt namelijk later de paal verankerd. Plaats de ankers in één keer goed; u kunt ze na het uitharden van het cement niet meer verplaatsen.

Stap 8: Laat de fundering uitharden

Na het plaatsen van de fundering is het zaak dat u deze goed laat uitharden. Houd hierbij de droogtijd aan zoals deze op de verpakking van het cement, beton of mortel vermeld staat.

stap 9: Monteer de paalhouderplaten

Aan de ankerplaten in de fundering monteert u de paalhouderplaten. Vervolgens monteert u de palen in de paalhouderplaten.

Stap 10: plaats de dwarsbalken

Heeft u een prefab pakket gekocht dan zitten er doorgaans al sleuven waarin u de dwarsbalken moet monteren. Is dit niet het geval dan zult u de sleuven nog zelf moeten maken. Met een zaag en een beitel heeft u deze klus zo geklaard.

Stap 11: plaats de balk op de muur

Dit doet u op een hoogte van 2,30 meter. Zet de balk vast met spijkerpluggen en vergeet niet een houtboor en een steenboor te gebruiken. De plank moet waterpas lopen.

Stap 12: de dwarsliggers maken

De 3 dwarsliggers voor uw afdak zaagt u over een lengte van 3 centimeter schuin af. Twee dwarsliggers plaatst u aan de buitenkant van de overkapping. De verdere dwarsliggers plaatst u in het midden van het afdak. Denk eraan dat u de platen goed kunt bevestigen.

Tip: aluminiumtape

Het aluminiumtape plakt u bovenop de dwarsliggers voor u de platen gaat bevestigen.

Stap 13: Gaten boren

Op 10, 40 en 90 centimeter boort u gaten in het koppelprofiel van het afdak. Dat doet u met een metaalboor. Let op dat de gaten recht onder elkaar zitten.

Stap 14: Plaats zelfklevend afdichtingsband

bij de bodemprofielen plaatst u dit band aan de bovenkant en bij de topprofielen plaatst u het aan de onderkant.

Stap 15: plaats de onderprofielen tijdelijk

De onderprofielen legt u op de dwarsliggers neer. Monteer ze tijdelijk door de schroef slechts half in het hout te draaien.

Stap 16: De polycarbonaat platen zagen en monteren

Deze zaagt u af op 299,5 centimeter. Zorg ervoor dat de kanalen gelijk aan de dwarsliggers komen te lopen. Voorzie de achterkant van de platen van afdichtingstape en plak ook een strook aan de korte kant van de platen. Monteer de platen in de onderprofielen en leg de topprofielen daar weer bovenop. Op die manier krijgt u een goed sluitend dak. Zorg ervoor dat er een ruimte tussen de muur en het dak van 5 millimeter overblijft. Op die manier kan het dak wat uitzetten en krimpen door de weersomstandigheden. Plaatst u de schroeven door het bovenprofiel heen in de voorgeboorde gaten van het bodemprofiel. De rand die u heeft overgelaten kit u af met siliconenkit. Op die manier heeft u een mooi waterdicht afdak gecreëerd.

Toch liever uitbesteden

De klus die we omschreven is er één voor gevorderden. Bent u geen gevorderd klusser, dan kunt u de werkzaamheden liever uitbesteden. Daarvoor gebruikt u de onderstaande button. U ontvangt gelijk meerdere offertes van professionals die uw afdak kunnen komen monteren.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen