Hoe hang ik mijn houten jaloezieën op?

Houten jaloezieën voegen een romantische, natuurlijke en authentieke sfeer toe aan uw interieur. Deze vorm van zonwering is dus niet alleen praktisch, maar ook esthetisch erg sterk. Daarnaast kunt u als het donker wordt buiten inkijk tegengaan en kunnen houten jaloezieën zelfs enigszins helpen bij het binnenhouden van de warmte. Hier vindt u een stappenplan voor het ophangen van uw jaloezieën in het kozijn. Dit wordt ook wel ‘in de dag’ genoemd. U zal zien dat u dit klusje dan ook prima zelf kunt klaren.

Wat heeft u nodig?

Als u jaloezieën gaat kopen dan wordt het bevestigingsmateriaal bijgeleverd. U hoeft hier dus waarschijnlijk niets anders bij aan te schaffen wat de materialen betreft. Er wordt ook altijd een uitgebreide gebruiksaanwijzing bijgeleverd en instructies voor het monteren van de jaloezieën. We raden dan ook aan deze handleiding samen met het onderstaande stappenplan te gebruiken. Het is ook altijd verstandig om even te controleren wat er op de verpakking staat over het ophangen van uw jaloezieën. Als u dan extra materialen moet aanschaffen dan staat dat als het goed is duidelijk vermeld. Daarnaast heeft u uiteraard nog enkele gereedschappen nodig. Hier vindt u een lijstje met wat u dan voor de dag moet kunnen halen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Houten jaloezieën Vanaf €40 Boormachine €100
Schroevendraaier €12
Rolmaat €15

Enkele aandachtspunten

Voordat u uw jaloezieën gaat ophangen moet u met enkele punten rekening houden. Lees de onderstaande informatie daarom goed door en laat deze punten meewegen bij het aanschaffen van uw jaloezieën.

 • Bij isolatieglas: als u isolatieglas in uw ramen heeft, dus dat is HR++ glas, dan is het mogelijk dat uw zonwering een thermische breuk veroorzaakt. Dit komt door temperatuurverschillen in het glas en kan ontstaan als de raamdecoratie te dicht op het glas hangt of als u donkere raamdecoratie heeft uitgekozen. In beide gevallen zal de warmte dan niet goed kunnen ontsnappen met een mogelijke thermische breuk als gevolg.
 • In de dag of op de dag: het is dan ook beter om uw jaloezieën op de dag te monteren als u HR++ isolatieglas heeft en om een lichtere kleur uit te kiezen. Op de dag monteren betekent dat ze voor het kozijn hangen en niet er in. In de dag is soms mooier en strakker, maar bij goed isolatieglas is het af te raden. Heeft u geen isolatieglas, dan kunt u uit beide opties een keuze maken en deze wordt dan bepaald door uw persoonlijke voorkeur.

Stap 1: het monteren van de brackets

Begin met het monteren van de bijgeleverde brackets. Deze worden in de rechter- en linker bovenhoek geplaatst. Als u meerdere jaloezieën gaat ophangen, dan komt de bracket op de lengte van de jaloezie te hangen.

 1. Plaats één van de brackets in de bovenhoek van uw kozijn.
 2. Teken de boorgaten af.
 3. Gebruik een boor om de gaten voor te boren.
 4. Plaats een plug in de boorgaten.
 5. Schroef de bracket vast.
 6. Bepaal de plaats van de andere bracket. Dit is of in de andere bovenhoek of ergens midden op het kozijn. Gebruik eventueel een rolmaat om de plaatsing te bepalen.
 7. Teken ook hier de boorgaten af.
 8. Boor de gaten voor met een geschikte boor.
 9. Plaats een plug in de gaten.
 10. Schroef de bracket stevig vast aan het kozijn.

Stap 2: de jaloezieën ophangen

U kunt uw jaloezieën nu alvast ophangen in de brackets. Sluit de klepjes zodat u jaloezieën netjes opsluit in de brackets.

Stap 3: klittenband plaatsen

Is er klittenband meegeleverd met uw jaloezieën, dan plaatst u dit op de daarvoor bestemde plaats op de brackets en verwijdert u de rest van de plakstrips.

Stap 4: het frontpaneel plaatsen

Over dit klittenband plaatst u nu gemakkelijk het frontpaneel, zodat de jaloezieën mooi zijn afgewerkt.

Stap 5: de afstand van de koordstopper bepalen

Doe de jaloezie volledig omhoog en meet de afstand van de vloer of vensterbank tot aan de onderste balk van de jaloezie op. De afmeting die u dan ziet is de juiste afstand voor de koordstopper. U kunt deze dan naar die positie verplaatsen.

Stap 6: de koordkikkers monteren

Koordkikkers monteert u aan de muur indien uw touw te lang is. U kunt ze gebruiken om uw koord omheen te wikkelen en zo netjes op te bergen.

 1. Plaats de eerste koordkikker op 160 centimeter van de grond en teken de boorgaten af.
 2. Plaats de tweede koordkikker 20 centimeter daar boven en teken deze positie ook af.
 3. Boor de gaten voor de koordkikkers voor met een geschikte boor (optioneel).
 4. Plaats een plug in het boorgat (optioneel).
 5. Schroef de koordkikkers vast in het daarvoor bestemde boorgat.
 6. Laat de jaloezieën zakken en wikkel het koord rondom de koordkikkers.

Nu zijn uw jaloezieën in de dag gemonteerd en kunt u er gebruik van gaan maken.

Vergelijk offertes

Uiteraard kunt u uw jaloezieën ook laten ophangen en soms kan de leverancier van de jaloezieën dit voor u doen of kunt u zelf een vakman uitkiezen. Via onze vergelijkingstool vraagt u offertes op voor allerlei klussen in en rondom het huis. U kunt dan snel zien wat de goedkoopste optie is, geld besparen en snel overgaan tot het inplannen van uw werkzaamheden.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen