KlussenKlussen

Veelgemaakte fouten kozijnen

Nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop, maar eens in de zoveel tijd zal u hier wel in moeten investeren. Kozijnen vandaag de dag isoleren als de beste en zijn bijzonder inbraakveilig. Vooral als uw kozijnen op dit moment oud zijn kunt u dus geld besparen als u ze laat vervangen. Tijdens dit proces heeft u erg veel om over na te denken en dat betekent dat fouten ook gemakkelijk gemaakt zijn. Daarom kunt u de onderstaande informatie doorlezen en leren van uw voorgangers.

Geen kunststof overwegen

Er zijn drie gangbare materialen voor kozijnen, namelijk hout, kunststof en aluminium. Mensen die van een traditionele en landelijke stijl houden kiezen vaak voor hout en voor moderne interieurs en woningen is aluminium schitterend. Toch is de derde optie, kunststof, een optie die niet vergeten moet worden. Dit materiaal is namelijk goedkoop en kan in verscheidene uitvoeringen geleverd worden. Zo kunt u kunststof kozijnen aanschaffen die als twee druppels water lijken op houten en aluminium exemplaren, voor een veel lagere prijs. Daarnaast is kunststof onderhoudsarm, isoleert het uitstekend, is het sterk, duurzaam en dus erg veelzijdig. Bij twijfel gaat u bij een showroom langs, zodat u de kunststof kozijnen in het echt kunt bekijken.

Niet voldoende nadenken over het glassoort

De meeste kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ isolatieglas. Dit is een dubbel glassoort dat in de meeste woningen prima is. Het isoleert goed en sluit aan bij de isolatiewaarden die genoemd worden in het bouwbesluit. Er zijn echter meer dan honderd andere glassoorten beschikbaar die voor u misschien beter geschikt zijn. Denkt u dan bijvoorbeeld aan een minder goed isolerend glas als u de kozijnen in een schuur of garage gaat plaatsen. Of als u een passiefwoning heeft of als u veel aandacht heeft besteedt aan isolatie, dan is een HR+++ isolatieglas voor u misschien beter. Daarnaast zijn er allerlei soorten specialisatieglas en kunt u kiezen voor een glas met een kleur, een glas dat zelfreinigend is, een glas dat extra sterk is en een glas dat de zon weert. U kunt er op die manier voor zorgen dat het glassoort exact aansluit bij uw specifieke situatie.

Geen aandacht besteden aan ventilatie

Nieuwe kozijnen zullen uw ramen ten opzichte van de voorgaande situatie waarschijnlijk aanzienlijk beter afsluiten. Dat komt doordat er tegenwoordig veel aandacht besteedt wordt aan isolatie. Oude kozijnen hebben vaak kieren, barsten en gaten en dat zorgt voor een natuurlijke ventilatie van de lucht in de kamer. Dit valt volledig weg als uw nieuwe kozijnen laat plaatsen en dat betekent dat ventilatie op een andere manier moet worden geregeld. De meeste kozijnfabrikanten bieden u dan ook aan om ventilatieroosters in het kozijn te plaatsen. Dit is zeker geen overbodige luxe, want het openzetten van de ramen is niet altijd praktisch. Daarnaast is het ook duur, omdat u dan warmte verliest die u anders binnen gehouden had. Investeer daarom altijd in een aantal ventilatieroosters, zodat de lucht binnen vers is zonder dat u te veel warmte verliest. Ook condensatievocht zal u dan veel minder regelmatig aantreffen.

Niet op zoek gaan naar goedkopere opties

Veel fabrikanten van kozijnen (vooral kunststof exemplaren) bieden producten aan die zeer goed geprijsd zijn. Kunststof kozijnen zijn bijvoorbeeld de helft goedkoper dan houten- en aluminium exemplaren en door voor dit materiaal te kiezen denkt u misschien een goede deal te hebben afgesloten. Er zijn echter nog andere mogelijkheden waarmee u nog meer geld van de totaalprijs af kunt halen. U moet hier dan wel wat geduld en geluk voor hebben. Gaat u bijvoorbeeld eens kijken bij een (online) kozijnen outlet. Hier worden oudere-, beschadigde- en showmodellen aangeboden met grote kortingen. Deze zijn soms als nieuw, maar het aanbod is beperkt. Ook worden op tweedehands markten soms zeer goede kozijnen aangeboden voor een bijzonder lage prijs. Dit is dan meestal als iemand gaat verbouwen en de kozijnen bijvoorbeeld laat vervangen door een schuifpui of een serre.

Geen onderzoek doen naar keurmerken

Kozijnen bestaan uit glas, hang en sluitwerk en frame. Het is in de meeste gevallen zo dat de leverancier van de kozijnen de frames zelf maakt en dat het glas en het hang en sluitwerk bij een aparte fabrikant worden besteld. Dat betekent dus dat er minimaal drie partijen aan uw kozijnen hebben gewerkt tegen de tijd dat ze bij u worden geplaatst. Het is goed mogelijk dat deze onderdelen in kwaliteit verschillen en dat terwijl de kwaliteit van het glas en het hang en sluitwerk net zo belangrijk is als de kwaliteit van het frame. Een manier om zeker te zijn dat uw kozijnen inbraakveilig zijn en dat het glas de juiste isolatiewaarde heeft is door op zoek te gaan naar keurmerken voor de verschillende onderdelen. Hier vindt u alvast enkele voorbeelden.

  • Glas: zoek naar een benoeming van de u-waarde en als u een glaszetter gebruikt, kijk dan naar KIWA, GBO of OnderhoudNL.
  • Frame: wat betreft het frame kunt u zoeken maar het VKG keurmerk als u kunststof gebruikt en het FSC keurmerk in het geval van hout.
  • Hang en sluitwerk: kijk of deze het SKG keurmerk of het PKVW keurmerk bevat.
  • De plaatsing: bedrijven met het BouwGarant keurmerk hebben bewezen kwaliteit en vakmanschap te laten zien. Ook het KOMO keurmerk is dan van belang.

Vergelijk offertes

Staat u op het punt om te investeren in nieuwe kozijnen, dan kunt u hier geld besparen door onze vergelijkingstool te gebruiken. Deze tool kan u helpen bij het verzamelen van offertes van betrouwbare leveranciers en bij het kiezen van de beste deal.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen