Een ondervloer kiezen

Wanneer u een vloer gaat of laat leggen is de ondervloer van het grootste belang. Een ondervloer heeft namelijk een geluid dempende werking en is daardoor onmisbaar. Op het gebied van ondervloeren valt er een hoop te kiezen. We keken voor u naar de mogelijkheden die u heeft bij de keuze voor een ondervloer.

Is een ondervloer verplicht

Wanneer u een ondervloer gaat aanschaffen is het goed om te weten of u verplicht bent een ondervloer aan te schaffen. In dat geval worden er namelijk nogal wat eisen gesteld aan de vloer die u wilt gaan aanschaffen. Woont u in een etagewoning dan is een ondervloer verplicht in alle gevallen. U moet in dat geval kijken naar de eisen die de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren heeft vastgelegd voor een ondervloer. Kiest u een ondervloer voor de luxe of bescherming van uw vloerbedekking dan worden er andere eisen aan de vloer gesteld.

Bij welke vloer is een ondervloer een harde eis

Wanneer u een zogeheten zwevende vloer laat aanleggen, zoals een vloer van parket of laminaat dan zal een ondervloer altijd een harde eis zijn. Een dergelijke vloer zal namelijk, doordat er een holle ruimte onder zit, als een klankkast functioneren. Wanneer u erop loopt weergalmt dat door uw hele huis heen. Een ondervloer neemt dat effect weg. Daarnaast is een ondervloer de perfecte bescherming voor uw zwevende vloer. U beschermt de betonnen vloer van uw huis en de onderkant van uw laminaat of parket op deze manier.

De vochtdichtheid van een vloer

De vloer die u gaat leggen zal voldoende vochtdicht moeten zijn. Dit is zeker van groot belang bij een vloer van laminaat of parket die u legt. Dit materiaal is uitermate gevoelig voor vocht van onderaf. Een vocht dichte ondervloer neemt dit vocht weg waardoor uw vloer minder snel krom zal gaan trekken. U neemt dan ook niet alleen de galm en de loopgeluiden weg bij een vloer; u zorgt er ook voor dat de vloer beschermd is. U kunt in het geval van een vocht- en dampwerende ondervloer het beste kiezen voor een Flexxfloor silence ondervloer of voor een Aluline of een Goldline vloer.

Een vloer op een houten ondervloer

Heeft uw huis een houten ondervloer dan hoeft er geen vocht- en dampwerende ondervloer meer te worden aangebracht. De houten ondervloer heeft deze functies al van zichzelf.

Een ondervloer die egaliseert

Een belangrijk onderdeel van een ondervloer kan het egaliserende vermogen zijn. Zeker wanneer de ondervloer niet helemaal gelijkmatig is kan een ondervloer ervoor zorgen dat deze onregelmatigheden worden weggewerkt. Wanneer het gaat om het egaliserende vermogen van een vloer draait het om de mogelijkheid die een vloer heeft om onregelmatigheden weg te werken. Kiest u voor een Isoline plus ondervloer, dan kiest u voor een vloer die het allergrootste egaliserende vermogen heeft. Er worden oneffenheden tot wel 6 millimeter opgevangen. Heeft u oneffenheden die nog groter zijn dan dit dan is het aan te raden dat u eerst spaanplaat legt. Heeft u een vloer die scheef loopt met een verschil in niveau van een halve centimeter of meer dan zult u dit niet met een ondervloer kunnen ondervangen. U moet dan eerst met egalisatiekorrels aan de slag gaan.

Een ondervloer als isolatie

Een warmte isolerende ondervloer is in de wintermaanden de perfecte manier om de warmte vanuit uw huis beter binnen te houden. U kunt in dat geval een warmte isolerende ondervloer kiezen. Heeft u in uw huis een vloerverwarming dan wordt de afgifte van warmte door deze ondervloer wel belemmerd. In dat geval is het geen verstandige keuze en zult u vanuit de kruipruimte moeten gaan isoleren om warme voeten te houden.

Het dempen van geluid

Woont u in een appartement of op een bovenverdieping dan moet u absoluut kiezen voor een vloer met een afdoende demping van het loopgeluid. Kiest u in dat geval voor een ondervloer die is voorzien van een Tüv certificaat. Deze vloeren geven de hoogste isolatie op het gebied van geluid. Een dergelijke vloer heet ook wel een 10 db vloer. Als vloer voor dit doel kiest u voor een Goldline, een Blueline of een Isoline plus vloer.

Subsidie voor een ondervloer

Al ziet u er naderhand niets meer van terug, de ondervloer is vaak het grootste deel van de aanschafprijs van een vloer. Het ligt dan ook voor de hand dat u zich afvraagt of u een subsidie voor deze aanschaf kunt krijgen. In de meeste gevallen is dit helaas niet zo. Wel kunt u, wanneer u huurder bent bij een woningstichting, informeren of u de kosten van een dergelijke ondervloer vergoed kunt krijgen. Wanneer u geen inkomen hebt voor een ondervloer terwijl u er wel een moet laten leggen kunt u ook vragen bij de gemeente of er een vorm van bijzondere bijstand voor beschikbaar is.

Een ondervloer laten leggen door de expert

Moet u een nieuwe vloer en ondervloer aanschaffen maar ziet u zelf op tegen de klus dan kunt u deze uiteraard door een expert laten uitvoeren. In dat geval vraagt u eerst offertes op. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt gelijk meerdere offertes die u kunt vergelijken. Dat levert u direct een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen