De 7 Voordelen en nadelen van vloerisolatie

Heeft u een huis met een bouwjaar van voor 1975 dan is er een grote kans dat u in de wintermaanden geregeld last heeft van koude voeten. De reden hiervan is het bouwjaar van uw huis. Voor die periode was er nog geen bouwnorm om vloerisolatie aan te brengen. Er is dan ook sprake van een redelijk onbeschermde overgang naar de bodem onder uw huis waardoor er vocht en kou naar boven kunnen trekken. Wanneer u hier last van hebt is een vloerisolatie een goed idee. We keken voor u naar de voordelen en de nadelen van een vloerisolatie. Ook deden we navraag naar de kosten.

De kosten van vloerisolatie

Vloerisolatie is een vorm van isolatie die op meerdere manieren kan worden aangebracht. We hebben de prijzen voor u opgevraagd.

Welke vorm van vloerisolatie wordt er aangebracht Omschrijving van de werkzaamheden Prijs
Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer Tegen de ondervloer aan wordt een isolatielaag aangelegd van folie. Dit houdt de kou vanuit de grond tegen. Tussen 22 en 27 euro per vierkante meter
Vloerisolatie aan de bovenkant van de vloer Wordt tussen de vloerbedekking en de ondervloer in aangebracht. Dit reflecteert de warmte vanuit uw huis en voorkomt dat deze door de vloer verdwijnt. Tussen 15 en 20 euro per vierkante meter

 

De voordelen van een vloerisolatie

  • Gemakkelijk aan te brengen. Op zich is een vloerisolatie redelijk gemakkelijk aan te brengen. Tenminste, wanneer u het aan de bovenkant van de vloer laat aanbrengen. U kunt deze vorm van isolatie het beste laten aanbrengen wanneer u een nieuwe vloerbedekking gaat of laat plaatsen. In plaats van geluid reducerende ondervloerbedekking brengt u de vloerisolatie aan. Het materiaal is eveneens geluid reducerend en daarnaast heeft het een isolerende werking. Gaat u het materiaal in de kruipruimte aanbrengen dan wordt het een wat ander verhaal. U zult moeten manoeuvreren door de kruipruimte om de vloerisolatie te laten aanbrengen. In dat geval kunt u de vloerisolatie het beste combineren met een kruipruimte isolatie waardoor vocht vanuit de grond geen kans meer krijgt.
  • Minder vocht binnenshuis. Door het aanbrengen van een vloerisolatie voorkomt u dat er vocht uw huis binnen kan komen. Veel kruipruimtes, en dus ook de ondervloeren, zijn namelijk te dicht bij het grondwaterpeil gebouwd. Dat zorgt ervoor dat het grondwater via de muren en de vloer van uw huis gemakkelijk uw huis binnen kan komen. Wanneer u wilt voorkomen dat u een vochtplaag krijgt binnenshuis zult u het vocht moeten blokkeren. Een vloerisolatie is in dat geval een oplossing. U rekent af met de schimmelplekken die u in de hoeken van het plafond en de vloer ziet zitten. Daarnaast rekent u af met de schimmel op plafonds en de zwammige geur die in oudere vochtige woningen blijft hangen.
  • Te combineren met kruipruimte isolatie. Wanneer men voor een vloerisolatie gaat is de combinatie met kruipruimte isolatie de meest gemaakte. Het isolatiebedrijf hoeft dan maar één keer onder de grond te gaan om de isolatie aan te brengen. Daarnaast bent u een stuk sneller klaar met het grondig isoleren van de woning. Een dergelijke combinatie zorgt al snel voor een verbetering van het energielabel van uw woning. Daardoor komt u in aanmerking voor subsidie en daarnaast krijgt uw huis een hogere waarde. Een kruipruimte isolatie kunt u dan ook op die manier voor een deel vergoed krijgen door de overheid.
  • Betere gezondheid. Vocht in uw huis zorgt voor een ziekmakend binnenklimaat. Wanneer u dit vocht aanpakt zal uw gezondheid ook gaan verbeteren. Veel luchtwegklachten worden immers veroorzaakt door vocht binnenshuis. Geen vocht uit de grond betekent minder luchtwegklachten. Daarnaast voorkomt u op deze manier dat er bacteriële infecties door vervuild grondwater kunnen optreden. U krijgt dan ook een sterkere gezondheid en een betere weerstand tegen infecties.

Nadelen:

  • Voorkom inkapselen van vocht. Wanneer er vocht in uw muren zit moet u goed oppassen wanneer u de vloer gaat isoleren. U kunt namelijk door het isoleren van de vloer het vocht inkapselen in de muren. Het kan niet meer wegtrekken naar beneden door de vloer en dat heeft tot gevolg dat u opeens een uitbraak van vocht en schimmel in uw huis krijgt; precies het tegenovergestelde van wat u voor ogen had. U kunt dit voorkomen door eerst het vocht weg te halen uit de muren en de vloer. Dat doet u door het grondwater van de bodem van de kruipruimte weg te pompen. Vervolgens plaatst u vochtvreters om het laatste vocht aan de muren te onttrekken.
  • Kan niet in iedere kruipruimte. Een vloerisolatie in de kruipruimte neemt de minste ruimte in. Houdt u er wel rekening mee dat dit niet in elke vloer van onderaf kan worden geïsoleerd. De kruipruimte moet ervoor geschikt zijn. De diepte moet minimaal 40 centimeter bedragen voordat u ervoor kan manoeuvreren. Wanneer u een kruipruimte heeft die ondieper is dan 40 centimeter kunt u de kruipruimte niet van onderen isoleren. U moet dan kiezen voor een vorm van isolatie waarbij er polystyreen bolletjes of polystyreen chips in de kruipruimte worden gespoten. Hierbij hoeft er niemand door de kruipruimte heen te manoeuvreren aangezien er met een soort pomp wordt gewerkt. Lees ook: ik heb geen kruipruimte wat te doen.
  • Komt op zich niet in aanmerking voor subsidie. Alleen een vloerisolatie laten aanbrengen komt niet in aanmerking voor een subsidie. Wanneer u ervoor kiest om daarbij nog een tweede vorm van isolatie te laten plaatsen komt u hiervoor wel in aanmerking. U kunt bij minimaal twee soorten isolatie tegelijkertijd en/of bij een trede omhoog in het energielabel van uw woning een subsidie van de overheid krijgen. Deze moet u aanvragen bij het ministerie van VROM op hun website. Op die manier betaalt de overheid voor een deel mee aan uw isolatie. Tenminste, als u meerdere vormen van isolatie tegelijk afneemt.

Betaal niet teveel voor vloerisolatie

De prijs voor vloerisolatie kan behoorlijk oplopen. Het is dan ook altijd verstandig om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze button. U ontvangt meerdere offertes om te vergelijken. Dat doet u met de volgende punten:

  • Hoeveel kosten de materialen van de vloerisolatie
  • Hoeveel bedragen de kosten van het arbeidsloon
  • Is de prijs inclusief de BTW.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen