KlussenKlussen

Stappenplan vloer egaliseren

Ga je een nieuwe vloer leggen, dan behoort het egaliseren van de vloer bij het proces. Je moet de vloer namelijk egaliseren zodat de nieuwe vloer langer meegaat en om vochtproblemen te voorkomen. Je kunt bij het egaliseren van de vloer kiezen of je gaat voor het inhuren van een expert of dat je zelf aan de slag wilt gaan. Kom in de tekst hieronder te weten wat de verschillende stappen zijn die je kunt nemen als je een vloer wilt egaliseren zonder het inschakelen van een expert.

 

In deze kluswijzer:

De vloer egaal maken

Bij het leggen van een nieuwe vloer ga je je vloer eerst moeten egaliseren. De vloer egaliseren houdt in dat je de vloer gelijk maakt door gaten en oneffenheden met egaline te vereffenen. Door de vloer te egaliseren wordt deze verstevigd en flexibeler. Het maakt niet uit of je een houten vloer, een betonnen vloer, een tegelvloer of een laminaatvloer hebt: het egaliseren van de vloer is vrijwel altijd noodzakelijk.

 

Het belang van egaliseren

Egaliseer je de vloer niet voordat je een nieuwe vloer legt, dan kan dit nare gevolgen met zich meebrengen die hoge kosten kunnen leiden. Je kunt onder andere denken aan vochtproblemen, stof of zandkorrels die onder de vloer kunnen komen en schade kunnen richten. Egaliseren is ook verstandig als de vloer op bepaalde plekken loslaat, als er scheuren en gaten in de vloer zitten en als de vloer niet effen is.

 

Egaliseren als eindlaag

Je kunt een egaline vloer ook prima gebruiken als eindlaag. Een vloer die geëgaliseerd is heeft namelijk een stoer en robuust uiterlijk, waardoor de ruimte een industriële sfeer krijgt. Het is daarnaast mogelijk om zelf te bepalen welke pigmentkleuren je kiest. Zo kun je een vloerkleur kiezen die past bij de rest van je interieurstijl. Kies je echter voor het gebruik van egaline als eindafwerking voor de vloer, dan is een goede coating van groot belang. Dankzij de coating blijft de egaline laag goed beschermd en gaat de vloer jarenlang mee.

 

Kosten

De kosten voor het egaliseren van de vloer verschillen flink tussen het zelf egaliseren van de vloer en het inhuren van een expert. Schakel je een vakspecialist in om de vloer te egaliseren, dan betaal je ergens tussen de € 10 en € 75 per vierkante meter. Het gaat om de kosten inclusief materialen en arbeid. De daadwerkelijke kosten variëren echter afhankelijk van de soort vloer. Gaat het om het egaal maken van een betonnen vloer, dan kost dit ongeveer € 10 – € 25 per m2 terwijl je voor het egaliseren van een houten vloer gemiddeld € 45 tot € 75 betaalt.

 

Extra kosten

De kosten voor het egaliseren van de vloer kunnen stijgen naarmate je voor een luxere afwerking kiest. Ga je voor het laten aanbrengen van meerdere lagen egaline, dan zal de prijs per m2 iets hoger uitvallen dan normaal. 

 

De benodigdheden

Als je zelf de vloer wilt egaliseren, dan zijn er een aantal benodigdheden die je moet kopen. Het gaat om spullen die eenvoudig bij vrijwel elke bouwmarkt of online speciaalzaak te vinden zijn. Je gaat de onderstaande materialen en gereedschappen in huis moeten halen:

 • Egalisatiemortel
 • Speciekuip en emmer
 • Primer of grondverf
 • Cementmenger en snelcement
 • Plamuurmes
 • Rolmaat
 • Schroevendraaier en schroeven
 • Vloerspaan
 • Bezem
 • Ontvetter en reinigingsmiddel
 • Accuboormachine
 • Lijmkam
 • Kwast en roller

Vergeet daarnaast niet om jezelf goed te beschermen door werkhandschoenen en stevige spijkerschoenen aan te doen.

 

Stappenplan

De vloer egaliseren lijkt een eenvoudige taak, maar dat haalt niet weg dat het alsnog verstandig is om een stappenplan te gebruiken en om de stappen allemaal op te volgen. Zo voorkom je dat je onnodig fouten maakt tijdens het egalisatieproces. Hieronder tref je een aantal stappen aan die je goed kunt gebruiken als je zelf aan de slag wilt gaan met het egaliseren van je vloer:

Stap 1: Check wat de huidige staat is van de ondergrond.

Stap 2: Verwijder oneffenheden in de vloer en vul gaten en scheuren op.

Stap 3: Maak de ondergrond vetvrij, schoon en droog.

Stap 4: Breng een laag vloerprimer aan voor een optimale hechting.

Stap 5: Bepaal wat voor soort egalisatiemateriaal je nodig hebt en hoeveel.

Stap 6: Maak de egalisatiemortel aan.

Stap 7: Giet de egalisatie uit over de vloer.

Stap 8: Laat het geheel volledig drogen.

Stap 9: Werk de egalisatiemortel af met een lijmkam of vloerspaan.

Stap 10: Laat de laag goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Stap 11: Zodra het geheel is gedroogd kun je eventueel een afwerkvloer leggen.

 

Kies voor een expert

Redenen om alsnog voor het inhuren van een expert te kiezen zijn er meer dan genoeg. Denk onder andere aan het professioneel advies die je krijgt als je een expert inhuurt. Daar komt nog bij dat je kunt verwachten dat het egalisatiewerk op correcte wijze wordt gedaan. Een expert beschikt overigens over de juiste kennis en ervaring en ook over de correcte materialen en gereedschappen om de taak af te ronden. Er zijn in je eigen omgeving vast voldoende vakspecialisten te vinden in de branche.

 

Bespaartips expert inhuren

Als je besloten hebt om een expert in te huren, dan kunnen de kosten flink oplopen afhankelijk van de oppervlakte van de vloer. Hieronder kun je nagaan wat de verschillende manieren zijn om te kunnen besparen op de kosten:

 • Vraag een aantal offertes aan, vergelijk ze en kies dan de goedkoopste deal uit.
 • Kies voor het inschakelen van een lokaal gevestigde specialist. De kilometerkosten zullen goedkoper uitvallen.
 • Ga na of de specialist bereid is om te onderhandelen.
 • Check in hoeverre kwantumkorting een mogelijkheid is.
 • Ga na waar er aanbiedingen zijn op dergelijke klusjes.

 

Offertes vergelijken

Als je het egaliseren van de vloer liever overlaat aan een echte expert, dan is het slim om eerst meerdere offertes te vergelijken. Vergelijken is makkelijk en snel: vraag meerdere offertes op bij specialisten in de regio en ga na bij welke vakspecialist je profiteert van de laagste prijs tegen de beste kwaliteit. Door te vergelijken kun je kiezen voor de deal met de beste prijs-kwaliteitverhouding. 

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons