KlussenKlussen

Hoe schuur ik een houten vloer

Koopt u een houten vloer, dan koopt u een vloer voor het leven. Een dergelijke houten vloer zult u echter wel moeten onderhouden. Dit doet u onder andere door de vloer eens in de paar jaar op te schuren. Dat opschuren is een karwei waarvoor u apparatuur en een stappenplan nodig hebt. De apparatuur regelt u bij de bouwmarkt, en het stappenplan leveren wij.

Wat heeft u nodig

 • Een parketschuurmachine

 • Een parket kantenschuurmachine

 • Schuurband grof

 • Schuurband middelfijn

 • Schuurband fijn

 • Afbijtmiddel

 • Een plamuurmes

 • Schuurpapier

 • Spijkers

 • Een drevel

 • Een klauwhamer

 • Lak

 • Parketverf

 • Schildermateriaal voor de parketvloer

 • Mondkapje

 • Beschermende kleding

Goed om te weten voor u een vloer gaat schuren

De apparatuur om een vloer te schuren is doorgaans erg gewild. Het is dan ook niet aan te raden om de apparatuur op de laatste dag voor een weekend nog te willen huren. Een dergelijk plan bedenkt u dan ook ongeveer een week of een paar weken vooraf. Dan kunt u de apparatuur vast bestellen.

Stap 1: sla de opstaande spijkers in

Voor u een vloer gaat schuren zult u eerst de opstaande spijkers moeten terugslaan in het hout. Dat doet u met behulp van een drevel. Dit is een speciaal stuk gereedschap waarmee u objecten tot 3 millimeter dieper in hout kunt slaan. Op die manier zitten de spijkers goed verzonken in de vloer.

Stap 2: verwijder loszittende spijkers

Staan spijkers verder omhoog en komen ze los, dan verwijdert u ze. U vervangt ze door nieuwe spijkers die u goed stevig in het hout slaat met dezelfde drevel. Op die manier maakt u de vloer weer goed vlak voor u gaat schuren. Met een klauwhamer kunt u de lostzittende spijkers het beste verwijderen.

Tip: goed ventileren

Bij het opschuren van een houten vloer komt er enorm veel stof vrij. Het is dan ook heel belangrijk dat u de ruimte waarin u gaat schuren goed ventileert. Door de ruimte te ventileren kan het meeste stof wegtrekken.

Stap 3: grof schuren

Op de parket schuurmachine brengt u een grof schuurband aan. De machine beweegt u vervolgens in een schuine baan van 45 graden over de vloer. Dit doet u steeds in dezelfde richting. Aan het einde van een baan trekt u direct de schuurtrommel omhoog. Een parketschuurmachine die al draaiend even stil staat zal zich namelijk in het hout vreten en dat is iets wat u absoluut wil voorkomen.

Tip: draag beschermende kleding

Houtstof gaat overal in zitten, dus ook in uw kleding. Het is belangrijk dat u tijdens deze klus beschermende kleding draagt maar ook dat u een doek of een mondkapje over uw gezicht heen draagt. Op die manier voorkomt u dat het stof in uw kleding of uw mond en neus terecht komen.

Stap 4: schuren met schuurlinnen

Voor de volgende stap schuurt u in de lengte van de planken. U gebruikt middelgrof schuurlinnen voor deze stap. Schuur alle vloerdelen nu opnieuw.

Stap 5: De derde keer schuren

De derde keer schuurt u alle planken in de lengterichting met fijn schuurlinnen.

Tip: tussendoor stofzuigen

U kunt natuurlijk alle lagen in één keer schuren. U kunt er echter ook voor kiezen om tussendoor goed te stofzuigen. Daarbij verwijdert u al het losgekomen stof wat op de vloer is beland. Op die manier heeft u tijdens de werkzaamheden een beter zicht op de werkzaamheden die nog gedaan moeten worden.

Stap 6: schuur de kanten

Voor het schuren van de kanten van uw vloer gebruikt u een speciale schuurmachine. U schuurt ook in dit geval 3 keer, waarbij u van grof naar fijn toe werkt.

Stap 7: Voor de lastige hoekjes

Zit er nog verf of lak op de vloer op een lastige plek, gebruik dan een verf afbijtmiddel. Dit brengt u aan en vervolgens na de inwerktijd verwijdert u de verf gemakkelijk met een plamuurmes of een krabber. Na het verwijderen kunt u de vloer op die plek met de hand na schuren.

Tip: bescherm uw kwetsbare vloer

Na het afschuren van de vloer is deze korte tijd zeer kwetsbaar. Voorkom dat er met schoenen over gelopen word. Liever loopt u op uw sokken over de vloer.

Stap 8: lakken of schilderen

De vloer schildert of lakt u gelijk na het schuren. Dit kunt u het beste in meerdere dunne lagen doen. Denk eraan dat de verf of lak goed gedroogd is voor u een tweede laag gaat aanbrengen. Ook hierbij ventileert u goed tijdens de werkzaamheden.

Korting op het schuren van uw parketvloer

Uw parketvloer onderhouden en schuren is in het belang van uw vloer. Het is een klus die u zelf kunt uitvoeren maar omdat het een karwei is waarbij veel stof vrijkomt kiezen velen ervoor om deze klus te laten uitvoeren. U kunt in dit geval eerst offertes opvragen. Op die manier kunt u de prijzen vergelijken voor u over gaat tot het inhuren van een onderhoudsbedrijf. Zo bespaart u al snel tot 20 procent op de kosten.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen