KlussenKlussen

Stappenplan vloertegels leggen

Tegelvloeren zijn hygiënisch en stijlvol en daarnaast gaan ze jarenlang mee. Het leggen van een tegelvloer lijkt makkelijk, vooral als je werkt volgens een goed stappenplan met nauwkeurige instructies. Je kunt in de tekst hieronder meer lezen over wat de stappen zijn die je moet nemen om een vloertegel te leggen.

 

In deze kluswijzer:

Vloertegels leggen 

Ben je onlangs verhuisd en wil je een nieuwe vloer leggen of wil je je huidige vloer verwijderen en vervangen voor een nieuwe? Dan kunnen vloertegels ideaal zijn, vooral als je op zoek bent naar zowel een moderne look, functionaliteit als stijl. De meeste mensen kiezen voor het inschakelen van een vakspecialist om een tegelvloer te leggen.

 

Voordelen en nadelen

Er komen verschillende voordelen en nadelen kijken bij het leggen van een tegelvloer. Hieronder kun je op een overzichtelijke wijze nagaan wat de voor- en nadelen van een tegelvloer zijn:

Voordelen Nadelen
Vloertegels zijn duurzaam Moeilijk zelf te leggen
Ze zijn hygiënisch Voelt koud aan
Veel mogelijkheden qua maten
Verschillende legverbanden
Ideaal voor vloerverwarming

 

Zelf aan de slag?

Zelf een tegelvloer leggen lijkt een makkelijke taak, maar als je geen kennis en ervaring hebt met deze klus dan kan het wat ingewikkeld worden. Een echte tegelzetter weet precies hoe de tegelvloer op correcte manier gelegd moet worden. Ga je zelf aan de slag? Vergeet niet om op tijd alle materialen en gereedschappen in huis te halen en om te werken volgens een stappenplan. Volg alle instructies nauwkeurig op om er zeker van te zijn dat je tegelvloer netjes gelegd wordt en bereid je goed voor. Lukt het allemaal niet? Schakel dan alsnog een vakspecialist in.

 

De kosten

De kosten die komen kijken bij vloertegels leggen worden voornamelijk bepaald door de oppervlakte die betegeld moet worden, de soort tegels, het legverband, de afmeting van de tegels en de bereikbaarheid. Ook de huidige staat van de ondergrond speelt een rol bij de kostenbepaling. Wil je zelf je vloertegels leggen, dan hoef je enkel voor de materiaalkosten te betalen. Hieronder kun je nagaan wat je gemiddeld aan materialen kwijt bent:

Soort vloertegels Kosten per m2
Terra cotta € 15 – € 40
Keramisch € 15 – € 80
Grestegels € 20 – € 60
Natuursteen € 30 – € 160
Cementtegels € 60 – € 80

Als je liever een expert inschakelt om de vloertegels te leggen, dan betaal je zowel voor de materialen als de arbeidskosten. Het inhuren van een vakkundige tegelzetter kost gemiddeld € 25 – € 40 per m2 of € 30 – € 55 per uur.

 

Extra kosten

Het kan zijn dat de kosten voor het leggen van een tegelvloer stijgen aan de hand van je keuzes. Denk zo bijvoorbeeld aan het legverband. Kies je voor een bijzonder legverband, dan zal de tegelzetter een hoger uurtarief vragen. De kosten gaan ook omhoog als je tegelplinten laat zetten om de tegelvloer netjes af te werken. Moet je vóór het leggen van de vloertegels eerst oude tegels verwijderen? Dan betaal je hier gemiddeld € 30 tot € 40 per uur voor. Als je ook direct vloerverwarming laat plaatsen, dan betaal je ergens tussen de € 850 en € 1.000.

 

De benodigdheden

Wil je een tegelvloer leggen, dan zijn er bepaalde materialen en gereedschappen nodig als je voor een vlekkeloze vloer wilt zorgen. Hieronder tref je een lijstje aan van de benodigdheden als je een tegelvloer wilt leggen:

Materialen Gereedschappen
Vloertegels Tang
Tegellijm Boormachine
Staalspijkers Rubberen hamer
Spandraad Stanley mes
Afdichtkit Waterpas 
Primer Rolmaat
Egalisatiemortel Lijmkam
Voegkruisjes  Plamuurmes
Tegelclips Profielmal
Tegelkeggen Rubberen spaan
Stellatten Tegelsnijmachine
Mengkuip Tegelsnijtang
Voegmiddel Tegelvijl
Tegelreiniger  Tegelzaag
Spons Troffel

 

De stappen

Het leggen van een tegelvloer hoeft niet moeilijk te zijn, maar als van tevoren weet wat de stappen zijn die je moet nemen dan kun je jezelf optimaal voorbereiden. Het stappenplan hieronder geeft aan hoe je een tegelvloer kunt leggen:

 

Stap 1: De juiste tegel kiezen

Het is belangrijk om een geschikte tegelsoort uit te kiezen. Er zijn namelijk talloze soorten, designs, kleuren en motieven. Denk voornamelijk aan wandtegels en vloertegels. Welke tegels je nodig hebt bepaal je door te kijken naar de ruimte die je wilt betegelen.

 

Stap 2: Bereken het aantal tegels

Ga na hoeveel tegels je nodig hebt door een legplan te maken. Zo weet je van tevoren hoeveel tegels je nodig hebt.

 

Stap 3: Bereid de ondergrond voor

Controleer de ondergrond en zorg ervoor dat deze waterdicht en egaal is. Verwijder eventuele oneffenheden met egalisatiecement. De ondergrond moet daarnaast schoon en ontvet zijn.

 

Stap 4: Bevestig de spandraden

Er moeten twee spijkers in de vloer worden geslapen op de plaats waar de draden gespand worden. Zorg ervoor dat het spandraad net zo ver van de muur afstaat als de breedte van de voegen samen met de passtukken.

 

Stap 5: Voorstrijkmiddel

Gebruik het juiste voorstrijkmiddel om te zorgen voor een beter hechting van de verf. Laat deze laag primer goed drogen.

 

Stap 6: Tegellijm maken en aanbrengen

Je kunt de tegellijm voor de eerste rij tegels aanbrengen. Hoe de tegellijm gemaakt moet worden lees je op de verpakking van de lijm.

 

Stap 7: Eerste tegels leggen

Leg de eerste tegel in de hoek van twee spandraden en druk de tegel stevig in de tegellijm vast.

 

Stap 8: Doorgaan met tegelen

Leg vervolgens ook de andere tegels door ze door elkaar te mixen. Op deze manier vallen eventuele kleurverschillen tussen tegels niet op.

 

Stap 9: De tegels voegen

Door de tegels te voegen voorkom je vochtproblemen. Wacht tot de tegellijm volledig is uitgehard en strijk voegmiddel over de voegen heen. Het voegmiddel moet goed drogen. 

 

Stap 10: De cementsluier verwijderen

Gebruik een tegelreiniger en een spons om de voegmiddelrestanten van de tegels te verwijderen.

 

Stap 11: De vloer kitten

Maak de nieuwe vloer goed schoon en plaats een waterdichte kitlaag tussen de muur en de vloer. 

 

Offertes vergelijken

Ga je alsnog een expert inschakelen voor het leggen van de tegelvloer? Dan is het verstandig om eerst een aantal opties te vergelijken met elkaar. Je kunt zo namelijk kiezen voor de goedkoopste deal met de beste kwaliteit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons