KlussenKlussen

Cv leidingen aanleggen

Het aanleggen van nieuwe cv leidingen is een klus die veel mensen besluiten uit te besteden. Dat komt doordat het centrale verwarmingssysteem veilig en feilloos moet werken en niet iedereen ervan houdt hier risico’s voor te nemen. Toch kun je het aanleggen van een paar simpele cv leidingen ook goed zelf of kun je overwegen huidige leidingen te verplaatsen. Zo gauw de klus lastiger wordt en je bijvoorbeeld door de vloer of de muur moet gaan, is het beter om deze uit te besteden aan een specialist. Hier lees je over de kosten en vind je een stappenplan om zelf mee aan de slag te gaan.

De kosten voor het aanleggen van cv leidingen

De prijs die je betaalt als je een vakman inhuurt voor het aanleggen van je leidingen wordt meestal verrekend per uur of per meter. Hoe langer de klus duurt of hoe groter het leidingennetwerk dat moet worden aangelegd, hoe meer je betaalt. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat jij radiatoren aan wilt laten sluiten of dat je ook een nieuwe verwarmingsketel aanschaft. De onderstaande tabel geeft je een idee van de mogelijke kosten die gepaard gaan bij het plaatsen van een nieuwe centrale verwarmingsinstallatie. Hieruit kun je opmaken wat de prijs voor jouw klus ongeveer zal zijn.

 

Uitgave centrale verwarming Prijs per eenheid
Verwarmingsketel (hr-ketel) €1750 – €3000 per stuk
Radiatoren €50 – €200 per stuk
Thermostaat €50 – €200 per stuk
Pijpen en bevestigingsmaterialen €15 per meter
Montage cv-ketel €500 – €1000
Uurloon cv-installateur €50 – €75 per uur
Totale kosten installeren en aansluiten systeem met hr-ketel en 8 radiatoren €5000 – €9000

 

Aandachtspunten zelf cv leidingen leggen

Voordat we overgaan op het stappenplan voor als je zelf je leidingen wilt gaan aanleggen, kun je hier alvast de aandachtspunten doorlezen waarmee je mogelijk te maken zal krijgen.

 • De lengte van de buizen: het is erg belangrijk dat je de buizen op de juiste maat afsnijdt. Doe je dit niet goed en zijn ze te kort of te lang, dan kunnen ze gaan tikken als er warm water doorheen stroomt.
 • De diameter van de leidingen: het is verstandig om te onthouden dat een hoofdleiding altijd dikker is dan de cv leidingen zelf. Zo kun je de hoofdleiding ook herkennen en deze heeft een diameter van 22 millimeter. Standaard cv leidingen hebben een diameter van 15 millimeter. Ga je een t-stuk gebruiken om een aftakking te maken, dan heb je deze dus met de afmetingen 22 x 15 x 22 mm nodig.
 • Zo min mogelijk bochten: hoe minder bochten, hoe beter. Het water kan veel beter doorstromen op stukken die recht zijn. Probeer dus de meest directe weg te vinden en gebruik het buigijzer zo min mogelijk.

 

Stappenplan cv leidingen leggen

Nu je overal op bent voorbereid en weet hoeveel geld je zal besparen als je de leidingen zelf legt, kun je deze klus uitvoeren met behulp van het volgende stappenplan.

 1. Zoek de hoofdaanvoer voor het water. Deze zou op elke verdieping aanwezig moeten zijn en loopt direct naar de cv ketel.
 2. Bepaal hoe je de leidingen wilt laten lopen.
 3. Schakel je verwarmingssysteem uit.
 4. Tap het systeem af en verwijder al het water uit je verwarmingsbuizen en –radiatoren.
 5. Maak een aftakking van de hoofdleiding door middel van een t-koppeling.
 6. Maak gebruik van een pijpensnijder om de pijpen op maat te brengen.
 7. Maak gebruik van een buigijzer om de pijpen om te buigen.
 8. Als de leidingen op maat zijn gemaakt kun je ze gaan bevestigen.
 9. Probeer zo min mogelijk koppelingen te gebruiken.
 10. Bevestig de leidingen tegen de muur of vloer met beugels. Zorg ervoor dat de pijpen de ruimte krijgen om uit te kunnen zetten en te krimpen.
 11. Als je door de muur of door de vloer gaat, dan kun je het beste kunststof leidingen gebruiken omdat deze uit één stuk bestaan en dus minder snel zullen gaan lekken.
 12. Als de buizen netjes tegen de muur of de vloer zijn bevestigd kun je je verwarmingssysteem weer in gebruik gaan nemen.
 13. Controleer je nieuwe leidingen de eerste dagen even goed op lekkages.

 

Het isoleren van de leidingen.

Als je leidingen gaat leggen die door een onverwarmde ruimte lopen, zoals een schuur of een bijkeuken, dan is het verstandig om deze te isoleren. Binnen is dat niet nodig, maar als je de leidingen buiten tegen de kou kunt beschermen, dan zal het water minder snel afkoelen en gebruik je minder energie. Het water dat je radiatoren bereikt is warmer en je installatie zal minder hard zijn best hoeven doen om het terugkerende water weer op te warmen. Daarnaast zullen geïsoleerde leidingen veel minder snel springen. Het isoleren doe je gemakkelijk zelf met speciaal daarvoor ontwikkelde buisisolatie.

 

Vergelijk offertes

Voor de exacte prijzen voor een vakman kun je onze vergelijkingstool raadplegen. Geef aan hoeveel leidingen je wilt laten aanleggen en welke andere werkzaamheden je nog hebt en je zal snel antwoord krijgen van een aantal specialisten uit jouw omgeving. Zij sturen je een offerte, jij kiest de beste deal en kunt direct beginnen met het inplannen van de klus.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen