KlussenKlussen

Cv-ketel onderhouden

Onderhoud van een cv-ketel is erg belangrijk. Niet alleen zorg je dan voor een zo energiezuinige werking, maar je verlengt de levensduur ook aanzienlijk. Daarnaast weet je zeker dat je cv-ketel veilig is als je deze goed onderhouden hebt. Het grondige onderhoud van een verwarmingsketel laat je het beste doen door een geschoolde monteur, maar er zijn ook handelingen die je tussendoor zelf kunt verrichten om goed voor je ketel te zorgen. Hier vind je informatie over de kosten van het onderhoud aan je verwarmingsketel en vind je twee stappenplannen voor het bijvullen van het water in het systeem en het ontluchten van de radiatoren.

 

De kosten voor onderhoud aan je verwarmingsketel

Je kunt besluiten om zelf periodiek contact op te nemen met een verwarmingsmonteur en zo je onderhoud in te plannen, maar de meeste mensen sluiten hier en onderhoudscontract voor af. Dat is wel zo gemakkelijk, omdat je dan zeker weet dat het onderhoud tijdig wordt uitgevoerd. Daarnaast hoef je je dan zelf geen zorgen te maken over het bijhouden van de afspraken, ben je vaak minder geld kwijt en zijn er ook handige andere diensten waarvan je gebruik kunt maken als je een contract afsluit. De volgende tabel geeft je een idee van de prijzen van verschillende onderhoudscontracten die je tot je beschikking hebt.

 

Soort onderhoudscontract Wat is inbegrepen? Prijs
Eenmalig onderhoud Grote onderhoudsbeurt zelf ingepland, exclusief voorrijkosten en onderdelen €80 – €110

In totaal

Standaard contract Elke 2 jaar onderhoud van de ketel, inclusief voorrijkosten, exclusief onderdelen €80 – €110

Per jaar

Uitgebreid contract Elke 2 jaar onderhoud, inclusief voorrijkosten en standaard onderdelen €100 – €175

Per jaar

Compleet contract Elke 2 jaar onderhoud, inclusief voorrijkosten, spoedreparaties, onderdelen en 24/7 bereikbaarheid €140 – €220

Per jaar

 

Verzorg je systeem zelf ook goed

Deze onderhoudsbeurten worden geregistreerd en die informatie zal je mogelijk moeten laten zien als je gebruik wilt maken van je garantieregeling. Veel leveranciers geven alleen garantie als je kunt bewijzen dat je je verwarmingsketel standaard elke 2 jaar onderhoudt. Om defecten te voorkomen en de levensduur te verlengen kun je zelf ook enkele handelingen uitvoeren. De onderstaande stappenplannen zijn voor het bijvullen van het water en het ontluchten van de radiatoren. Deze zal je vaak tegelijkertijd uitvoeren, omdat het water na het ontluchten van de radiatoren meestal moet worden bijgevuld.

 

Water bijvullen in je systeem

Loop af en toe even naar je verwarmingsketel en bekijk de display om te zien of er foutmeldingen zijn ontstaan of om de waterdruk te analyseren. De druk op het water moet standaard tussen de 1,5 en 2 bar liggen en als deze lager is zal je systeem niet goed werken. De manier om deze druk weer naar het juiste niveau te brengen is door water bij te vullen.

 1. Zet de thermostaat laag en wacht 10 minuten.
 2. Controleer de temperatuur van het water. Als deze 40 graden Celsius of lager is, dan kun je verder.
 3. Zet de verwarmingsketel uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 4. Als het goed is heb je van de leverancier van je verwarmingsketel een vulslang gekregen. Kun je deze niet vinden, dan zijn ze in alle bouwmarkten te koop.
 5. Vul de slang met water.
 6. Sluit de slang aan op de vulkraan. Meestal bevindt deze zich op de radiator in de keuken.
 7. Zorg ervoor dat de slang nog vol met water is als je deze aansluit op de waterkraan.
 8. Draai de waterkraan open.
 9. Draai de vulkraan met één kwartslag open.
 10. Houd de waterdruk bij op je verwarmingsketel. Als deze op orde is, draai je beide kranen dicht en verwijder je de vulslang.
 11. Neem de verwarmingsketel weer in gebruik en herhaal indien nodig.

 

De radiatoren ontluchten

Als je dan toch al bezig bent met je systeem, dan kun je direct ook de radiatoren ontluchten. Nadat je dat gedaan hebt zal je het water ook weer bij moeten vullen. Beide handelingen worden vaak een aantal keren en afwisselend uitgevoerd. Je weet dat je radiatoren aan ontluchting toe zijn als ze veel lawaai maken en minder warm beginnen te worden.

 1. Zet de thermostaat laag en wacht 10 minuten.
 2. Controleer de temperatuur van het water. Als deze 40 graden Celsius of lager is, dan kun je verder.
 3. Zet de verwarmingsketel uit en haal de stekker uit het stopcontact.
 4. Begin bij de radiatoren die zich op het laagste punt in je woning bevinden.
 5. Draai de thermostaat van de radiator dicht.
 6. Draai het ventiel van de radiator open met de daarvoor bijgeleverde ontluchtingssleutel. Deze sleutels zijn ook te koop bij de bouwmarkt, indien je hem kwijt bent.
 7. Wacht tot er water uit het ventiel begint te komen en vang dit op met een doek.
 8. Draai het ventiel dicht als er geen lucht meer uit komt.
 9. Handel zo alle radiatoren af totdat je op de bovenverdieping bent aangekomen en de laatste radiator hebt ontlucht.
 10. Schakel de cv-ketel weer in en controleer de druk.
 11. Vul de radiatoren eventueel bij met water, zoals in het vorige stappenplan aangegeven.
 12. Herhaal deze stappen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt en je systeem weer optimaal draait.

 

Vergelijk offertes

Voor de exacte prijzen van een onderhoudsbeurt aan je centrale verwarming kun je het beste direct een monteur raadplegen. Deze kun je gemakkelijk bereiken als je onze vergelijkingstool gebruikt. Als je je opdracht aan de tool doorgeeft ontvang je snel offertes voor jouw werkzaamheden. Kies vervolgens de scherpste prijs en plan het onderhoud in.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen