KlussenKlussen

Hoe maak ik een radiator ombouw met radiator panelen?

Als u uw radiatoren liever kwijt dan rijk bent, dan kunt u deze netjes wegwerken met een radiator ombouw. Deze kastjes die u om uw radiator heen aanbrengt zijn kant en klaar te krijgen bij de meeste grote bouwmarkten in Nederland. Zo kunt u een ‘lelijke’ radiator weer stijlvol maken en dit voor een niet al te hoge prijs. Het volgende stappenplan kan u helpen als u deze klus zelf wilt uitvoeren.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u aardig wat materialen en gereedschappen nodig. We gaan er hier vanuit dat u de radiator ombouw set zelf al heeft. Deze zijn namelijk te krijgen in verschillende uitvoeringen. We raden u dan ook aan om de gebruiksaanwijzing van uw set te gebruiken in combinatie met dit stappenplan. De rest van de materialen en gereedschappen die u dan nog nodig heeft vindt u hier.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Ontvetter

10 per 500 ml

Fijn schuurpapier

3 per rol

Deuvels

5 per 40

Winkelhaak

15

Nietjes

4 per 600

Waterpas

20

Grondverf

25 per 750 ml

Boormachine

100

Verf

28 per 750 ml

Verfbenodigdheden

25

Houtlijm

6 per flacon

Verstekbak

15

Montagekit

10 per bus

Potlood

1

Tegelsnijder

7 of €100

Nietapparaat

45 (ook te huur)

Rolmaat

15

Hamer

12

Kapzaag

17

Decoupeerzaag

80

Deuvelhulpset

5

Lijmklemmen

12 per set

Tip: controleer eerst welke materialen en gereedschappen al bij uw ombouwset geleverd worden. Dan voorkomt u dat u iets voor niets inkoopt.

Stap 1: afmetingen opnemen

Nog voordat u naar de bouwmarkt gaat neemt u de maten op van uw radiator. Aan de hand daarvan kunt u bepalen welk frame voor u geschikt is.

  • Neem de hoogte, de breedte en de lengte van de radiator en schrijf deze op.

  • Houd er rekening mee dat de afstand tussen de radiator en de ombouw minstens 3 centimeter moet zijn, aan alle kanten.

  • Gaat u een zitplek maken? Dan moet de diepte van uw ombouw minimaal 50 centimeter zijn.

  • Als u de kraan en leidingen ook weg wilt werken, tel deze dan direct mee.

Stap 2: de ombouw aanschaffen

Nu kunt u uw radiator ombouw kopen. U heeft dan een ruime keuze uit allerlei uitvoeringen en ook uit verschillende materialen. Als u de ombouw ook wilt schilderen, kies dan niet voor een glazen of aluminium exemplaar.

Stap 3: de voetjes bevestigen

Pak de voetjes en gebruik deuvels en houtlijm om deze aan de staanders te bevestigen.

Stap 4: de staanders op maat zagen

Meet nu de afstand op van de vloer tot de vensterbank. Zaag de staanders af op deze lengte.

Stap 5: de beugels en haken bevestigen

Pak de beugels en bevestig deze aan de staanders op de daarvoor bestemde plek. Deze beugels worden straks gebruikt om het frame aan op te hangen. Pak de ophanghaken en schroef deze vast op de frames op de daarvoor aangewezen plekken. Schroefjes hiervoor worden meestal bijgeleverd.

Stap 6: aftekenen

Plaats de staanders in positie en klem ze voorlopig vast tussen de vloer en de vensterbank. Plaats de frames tijdelijk op hun plaats en teken onder de vensterbank en op de vloer af waar de staanders exact moeten komen te staan. Verwijder het frame.

Stap 7: de MDF blokjes bevestigen

De MDF blokjes die bij het pakket zijn bijgeleverd kunt u aan de staanders vast schroeven. U gebruikt altijd ook een beetje houtlijm.

Stap 8: de staanders vast lijmen

Gebruik montagekit en lijm de staanders inclusief blokjes op de afgetekende plek vast aan de vensterbank. Gebruik lijmklemmen en wacht tot de montagekit volledig is gedroogd.

Stap 9: de zijpanelen op maat brengen

Neem de afmetingen van de zijpanelen op en zaag ze af. Vergeet niet om ook gaten aan te brengen met een decoupeerzaag op de plek van de leidingen en doorvoer.

Stap 10: de zijpanelen bevestigen

Breng houtlijm aan op de zijkant van de zijpanelen en schuif deze in de groeven van de staanders. Als het goed is zijn deze daarvoor al aangebracht.

Stap 11: verven

Nu kunt u de ombouw gaan verven, indien gewenst. U schuurt deze dan eerst even goed op voordat u een laag grondverf aanbrengt. Schuur de ombouw nog een keer en u kunt deze schilderen. Gaat u nog een verflaag aanbrengen, schuur dan de huidige laag nogmaals op, zodat de nieuwe verflaag goed kan hechten.

Stap 12: webbing aanbrengen

Heeft het frame van uw ombouw webbing? Dan kunt u deze nu vastzetten met montagekit en nietjes.

Stap 13: de ombouw ophangen

Nu kunt u het frame voor uw radiator ophangen aan de beugels van de staanders. Controleer of alles goed vast zit en of alles goed past. Uw ombouw is klaar voor gebruik.

Vergelijk offertes

Heeft u klussen in huis waarvoor u een vakman wilt gebruiken? Via onze vergelijkingstool kunt u hier dan voor offertes opvragen. Wij raden u altijd aan om op deze manier meerdere specialisten met elkaar te vergelijken, omdat u dan geld kunt besparen en de beste deal kunt uitkiezen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen