Afvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer komt helaas maar al te vaak voor. En vandaag de dag is het eigenlijk al niet meer nodig om hier een loodgieter voor te gebruiken. Er zijn allerlei manieren waarop u zelf kunt proberen om uw afvoer te ontstoppen voordat u de specialisten inschakelt. Hier kunt u dan het onderstaande stappenplan voor gebruiken.

Wat heeft u nodig?

Allereerst de materialen en gereedschappen die u nodig heeft. Deze worden weergegeven, inclusief de prijs, in de onderstaande tabel. Waarschijnlijk heeft u een aantal hiervan al gewoon in huis.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Tape €2,50 per rol Ontstopper/plopper €5 per stuk
Emmer €2 per stuk Ontstoppingsveer €10 per stuk
Rioolveer te huur €5 per uur
Waterpomptang €15 per stuk
Chemisch ontstoppingsmiddel €4 per liter

Stap 1: gebruik de plopper

Het is altijd een goed idee om eerst te proberen uw afvoer te ontstoppen met een plopper. Dit is de gemakkelijkste manier en als het lukt, dan bent u klaar zonder vieze handen. Plak het overloop gat eerst goed dicht met tape. Zorg vervolgens dat er een laagje water staat in de bak en plaats de zuignap over de afvoer. U duwt deze vervolgens helemaal in en als het goed is zal de zuignap zich vastzuigen. Nu beweegt u de steel een aantal keren krachtig op en neer, zodat de inhoud van de leidingen losraakt. Als dit gelukt is zal het water weglopen en kunt u de leidingen weer gebruiken.

Tip: nadat u met een ontstopper uw leidingen weer vrij heeft gemaakt, is het geen slecht idee om deze toch even schoon te maken. De verstopping kwam toch ergens vandaan en deze kan ook elk moment weer terugkomen. Een niet-chemische en hygiënische manier om dit te doen is met soda en azijn.

Stap 2: de afvoer schoonmaken

Is het u niet gelukt om uw lekkage met de ontstopper te verhelpen, dan zal u zelf een kijkje in de afvoer moeten gaan nemen. Dit is vaak een wat minder prettige klus, maar wel erg effectief. U plaatst een emmer onder de afvoer in kwestie zodat u water opvangt dat erin staat.

  • Afvoer met een beker: vervolgens plakt u tape om de beker om deze te beschermen en gebruikt u de waterpomptang om de beker te verwijderen. U maakt de afvoer en de beker helemaal schoon voordat u deze weer terugplaatst.
  • Afvoer met een zwanenhals: heeft u een zwanenhals, dan moet u 2 ringen losdraaien. Dit doet u met een waterpomptang. U kunt het bochtje verwijderen, alles goed schoonmaken en vervolgens weer terugplaatsen.

Stap 3: de afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer

Nu u de beker en de zwanenhals bekeken en schoongemaakt heeft, bent u misschien tot de conclusie gekomen dat de verstopping zich verder in de afvoer bevindt. Hier kunt u zelf niet bij, dus daar heeft u een ontstoppingsveer voor nodig. Deze brengt u aan in de afvoer en draait u rond zodat deze steeds verder de afvoer in gaat. Wanneer de verstopping is bereikt zal de veer deze verwijderen of doorduwen en het probleem is verholpen.

Stap 4: een rioolveer gebruiken

Voor ongeveer €20 kunt u een halve dag een rioolveer huren bij een bouwmarkt. Dit is eigenlijk hetzelfde als een ontstoppingsveer, maar het is wat zwaarder en effectiever. U gebruikt dit apparaat door de veer zover mogelijk de afvoer in te brengen en vervolgens aan de slinger te draaien. Zo gaat de veer steeds verder de buizen in en zal deze de verstopping bereiken en verhelpen.

Stap 5: een chemische ontstopper gebruiken

Een chemische ontstopper gebruikt u eigenlijk alleen als echt niets anders helpt. Dit middel is erg slecht voor het milieu en daarom wordt aangeraden eerst alle andere methoden te proberen. U kunt ontstoppingsmiddelen kopen bij bouwmarkten en supermarkten en u giet dit simpelweg het putje in en laat het daar zijn werk doen. De chemische middelen zullen de verstopping ontbinden en uw afvoer is weer vrij. Het is erg belangrijk dat u de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig volgt.

Enkele huis-, tuin- en keuken middeltjes om uw afvoer te ontstoppen

Er zijn een aantal manieren waarop u op een ouderwetse en milieuvriendelijke manier uw afvoer kunt ontstoppen zonder dat u hier chemische middelden voor hoeft te gebruiken. Een aantal zijn boven al genoemd, maar u kunt het volgende ook nog proberen.

  • Afwasmiddel: afwasmiddel kan de verstopping verzachten en zo verhelpen. Breng eerst wat afwasmiddel aan in het putje en laat dit een half uurtje inwerken. Vervolgens giet u hier vanaf hoogte kokend water in.
  • Soda en azijn: los een hand soda op in een kopje water en giet dit in uw afvoer. Giet hier een kopje azijn over en laat dit 15 minuten inwerken. De schuimreactie zak uw leidingen schoonmaken en hopelijk uw verstopping oplossen. Spoel alles na met kokend water uit de waterkoker,
  • Verse koffieprut: met verse koffieprut kunt u uw afvoer ontstoppen en reinigen. Dit werkt als scrub en u kunt er verstoppingen in de toekomst mee vermijden. Breng het aan in het putje en spoel het na met kokend heet water.
  • Goedkope cola: als laatste kunt u nog proberen om een fles met goedkope cola de afvoer in te brengen. Dit schuimt en bruist en kan zo de verstopping verhelpen.

Vergelijk offertes

Heeft u alles geprobeerd en wilt u een loodgieter gebruiken voor uw verstopte afvoer? Dan kunt u hier contact leggen met meerdere specialisten tegelijkertijd en uw opdracht voorleggen. Met de offertes die u dan ontvangt kunt u flink wat geld besparen.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen