Welk veiligheidsslot kies ik

Gaat u uw huis beveiligen dan is het goed om een veiligheidsslot te kiezen. Heeft u een woning die al wat ouder is, dan laat het slot vaak te wensen over. In dat geval is het goed om te kiezen voor een nieuw slot wanneer u uw huis gaat beveiligen. We hebben een aantal sloten voor u op een rij gezet. Ook keken we naar keurmerken waar u op let bij de aanschaf van een veiligheidsslot.

kies wijs met een keurmerk

Bij het kopen van een slot is het altijd goed om op een keurmerk te letten. Nagenoeg alle sloten die in de handel verkrijgbaar zijn hebben het politiekeurmerk veilig wonen. Dit keurmerk heeft een klasse nummer. U vindt sloten met nummer 1, 2 of 3. Dit geeft aan hoeveel minuten een inbreker nodig heeft om een slot te openen. Hoe hoger het nummer, hoe beter het slot is. Dit heeft echter ook zijn weerslag op de prijs van het slot.

Een slot met subsidie

Kiest u voor een slot dan is het uiteraard fijn als u daar een deel van de kosten van kan terugvorderen. Verzekeraars zullen u een deel van de kosten vergoeden wanneer u een aantal beveiligingsmiddelen aanbrengt aan uw huis. Er wordt dan gelet op een aantal punten. Men let op de postcode maar ook op de waarde van uw inboedel. Het ene postcodegebied is nu eenmaal gewilder bij inbrekers dan het andere en dat heeft zijn weerslag op het pakket van eisen. Kiest u een dergelijk pakket om uw huis te beveiligen dan krijgt u een korting op uw maandelijkse premie waardoor u maand na maand een deel van uw aanschafprijs terug verdient.

Hoe onderscheidt u een veiligheidsslot

Een veiligheidsslot onderscheidt u van andere sloten doordat de delen zijn gemaakt van gehard metaal. Dat zorgt ervoor dat een slot niet snel met inbrekersgereedschap valt te openen. De voorplaat van een veiligheidsslot is dikker dan die van een regulier slot. Tel daarbij nog op dat er een blokkeerplaat op zit waardoor het nachtschoot niet kan worden doorgedrukt. Deze sloten zijn, kortom, een stuk lastiger te kraken dan reguliere sloten.

Het meest gebruikte slot bij moderne huizen

De meeste moderne huizen zijn voorzien van een zogeheten insteekslot. Dit is een slot wat centraal in uw deur zit geplaatst. Het slot is doorgaans geïntegreerd en heeft een cilinder. Het is in de zijkant van uw deur geplaatst en er zit een bijpassend schild bij. Dit zorgt ervoor dat er ruimte is voor de cilinder. In een sluitplaat die bij het slot hoort passen de dag- en de nachtschoot.

Het verouderde systeem

Heeft u een oudere woning dan zit hier waarschijnlijk een oplegslot op gemonteerd. Dit is een slot wat op de deur wordt geplaatst in plaats van in de deur. Er zit een binnen- en een buitencilinder in het slot. Deze grijpen in elkaar en door de sleutel draaien deze rond. Een dergelijk slot is wel een veiligheidsslot maar met een zeer lage waarde politie keurmerk. Heeft u een dergelijk slot en wilt u uw woning extra beveiligen dan kiest u daarbij voor een bijzetslot.

Het bijzetslot voor de extra veiligheid

Wilt u uw huis extra beveiligen of heeft uw woning een verouderd slot dan kiest u voor een bijzetslot als extra mogelijkheid. Een dergelijk slot wordt vaak verkocht als een penslot. Het is een slot wat u alleen als extra slot kan plaatsen; het kan nooit als enige slot op een deur functioneren. Met een bijzetslot krijgt u doorgaans een sleutel meegeleverd waarmee u het slot extra kan vergrendelen. Zit dit slot op een raam, zorgt u er dan voor dat u de sleutel eerst weghaalt na het sluiten voor u vertrekt. Een bijzetslot met de sleutel er nog in is een soort open invitatie voor inbrekers.

Een steekslot voor uw voordeur

Steeds meer woningen hebben een extra steekslot in de voordeur zitten. Dit is een slot wat u van binnen en van buiten met een lange sleutel kunt bedienen. Er schuift een lange pin in de deur waardoor deze niet meer open wil. Dit soort sloten worden alleen als extra sloten gekozen wanneer er een verouderd systeem in de deur zit.

Denk aan de afwerking voor het juiste resultaat

De perfecte werking van een slot hangt samen met de juiste afwerking ervan. Voorziet u de geplaatste sloten naderhand van de volgende zaken om een goed sluitend en veilig geheel te krijgen:

  • Een veiligheidssluitkom

  • Een veiligheidsbeslag

  • Een veiligheidscilinder.

Zelf doen of laten doen

Sloten kunt u zelf plaatsen maar u kunt er wellicht beter voor kiezen om ze te laten plaatsen. U betaalt voor het arbeidsloon maar u weet ook zeker dat de sloten vakkundig gemonteerd zijn. U bespaart op de kosten van het laten plaatsen van sloten door eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze button. U ontvangt meerdere offertes van professionals die u vergelijkt. Dat levert u een voordeel op wat al snel kan oplopen tot wel 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen