KlussenKlussen

Hoe plaats ik een dievenklauw?

Met een dievenklauw kunt u uw woning op een gemakkelijke manier inbraakveiliger maken. Het is een mechanisme dat bestaat uit een bus en een stift die aan de scharnierzijde van de deur of het raamn worden geplaatst. Hierdoor wordt het voor de inbreker onmogelijk gemaakt om de deur of het kozijn aan die kant open te breken en deze uit te tillen. Het is dus zeker geen slecht idee om een paar dievenklauwen in uw woning te monteren en met het onderstaande stappenplan kunt u dit ook zelf.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Geen klus kan worden gestart zonder een bezoekje aan een bouwmarkt. Daarom hebben we voor u de onderstaande tabel samengesteld en hierin aangegeven wat u moet aanschaffen aan materialen en gereedschappen als u een dievenklauw wilt gaan monteren. De gemiddelde prijzen hebben we er ook meteen bijgezet, zodat u direct ziet waar u aan toe bent.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Dievenklauwen €20 voor 12 Boormachine €100
Olie €10 voor 0,5 l Houtboor 6mm €5
Dievenklauw scharnier €20 per stuk Houtboor 10 mm €5
Dievenpen €6 per 10 Hamer €10
Centreerpunten x 2 €1,50 per stuk

Tip: als u aan de inbraakveiligheid van uw woning wilt werken, dan is het geen idee om ook te investeren in een buitenlamp en om eventueel een aantal extra pensloten te monteren.

Stap 1: controleer de huidige scharnieren

Het is geen slecht idee om nog voor uw bezoek aan de bouwmarkt de huidige scharnieren van uw deuren en ramen te controleren. Als deze aan vervanging toe zijn, dan kunt u deze vervangen met een nieuw veiligheidsscharnier waar al een dievenklauw in zit. U slaat dan twee vliegen in één klap. Als uw scharnieren nog goed zijn kunt u ze weer even goed vastzetten en inoliën.

Tip: dit stappenplan is voor het plaatsen van dievenklauwen zonder scharnieren. Besluit u om de scharnieren te vervangen,  kijk dan naar de keurmerken die deze hebben en met name naar het SKG keurmerk. Ziet u hier 3 sterren bij staan, dan weet u dat deze veiligheidsscharnier de beste score van het keurmerk heeft gehad.

Stap 2: twee gaten boren

Het is de bedoeling dat de dievenklauwen ongeveer 5 centimeter onder het scharnier geplaatst worden. Boor op 2 plaatsen een gat in het raam met een 6 millimeter boor.

Stap 3: de plek van de dievenpen bepalen

Pak nu de twee centreerpunten die u heeft aangeschaft. Als u de deze de daarvoor bestemde gaten plaatst en het raam sluit, zullen ze een afdruk achterlaten in het kozijn. Dit is de plek van de dievenpen.

Stap 4: het gat boren voor de dievenpen

Boor een gat in het kozijn van 10 mm breed en 2 centimeter diep.

Tip: markeer de benodigde diepte van het gat met een plakbandje op uw houtboor. Zo weet u exact wanneer u de 2 centimeter bereikt heeft.

Stap 5: de contrabussen bevestigen

Een dievenklauw bestaat uit een contrabus en een dievenpen. De dievenpen komt in het raam en de contrabus komt in het kozijn. U kunt de twee contrabussen met een hamer in het kozijn slaan in het gat dat u geboord heeft bij stap 4.

Stap 6: de gaten boren voor de dievenpennen

Verwijder de centreerpunten en boor hier een gat van 10 millimeter breed en 3 centimeter diep. Ook hier kunt u dan weer een plakbandje gebruiken om aan te geven dat u de juiste diepte bereikt heeft.

Stap 7: de dievenpennen aanbrengen

Gebruik de hamer om de dievenpennen in het kozijn aan te brengen en controleer of alles goed werkt. Nu is uw klus klaar. U kunt dit doen bij alle ramen en deuren op de benedenverdieping. Houd dan als regel aan dat u twee dievenklauwen plaatst per raam of deur. Dievenklauwen kosten weinig, zijn gemakkelijk en snel te plaatsen en zijn daarbij ook erg effectief.

Tip: als u een dievenklauw op een licht bovenraampje wilt plaatsen, dan kunt u dit veel gemakkelijker doen door hier een schroefgat van een scharnier voor te gebruiken. U verwijdert de middelste schroef en hier plaatst u een dievenpen voor in de plaats. Deze bevat al een schroefdraad en u kunt exact zien hoe ver de dievenpen moet worden ingedraaid. De middelste schroef aan de andere kant van het scharnier verwijdert u ook en u  bent klaar.

Vergelijk offertes

Ook al zijn dievenklauwen-, dievenpennen en veiligheidsscharnieren vrij gemakkelijk te monteren, het is heel goed mogelijk dat u deze klus liever uitbesteedt. Misschien heeft u geen boormachine, wilt u alle ramen en deuren van dievenklauwen laten voorzien of heeft u simpelweg de tijd niet om deze klus zelf op te pakken. In dat geval kunt u via onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool direct een aantal offertes opvragen bij betrouwbare en plaatselijke vakmensen. Zo vindt u de beste deal en kunt u tegelijkertijd zeker zijn dat alles goed wordt uitgevoerd.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen