Veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de methode bij uitstek voor het isoleren van uw gevelmuren. Als uw woning een spouwmuur heeft, dan bestaat deze uit twee spouwbladen met daartussen een open ruimte. Deze open ruimte wordt de spouw genoemd en deze werd oorspronkelijk gebruikt om problemen met vocht te verminderen. Bij spouwmuurisolatie worden er een aantal kleine gaatjes in uw voegen gemaakt en het isolatiemateriaal wordt machinaal en onder hogedruk de spouw in gespoten. Als de gevel helemaal gevuld is, worden de gaatjes gedicht en zijn uw muren geïsoleerd. Dit is snel, het levert weinig overlast op en het is goedkoop. Dit is natuurlijk ideaal, maar er zijn enkele veelgemaakte fouten bij het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie die u het beste niet ook maakt.

Geen spouwmuurinspectie uit laten voeren

Ook al zijn de meeste woningen met een spouwmuur geschikt voor spouwmuurisolatie, het kan zijn dat een specialist uw muren zal afkeuren. Een spouw die namelijk afval bevat, die spouwhaken heeft of waar cementbaarden zichtbaar zijn is moeilijker te isoleren. Doet u hier niets aan en laat u het isolatiemateriaal toch aanbrengen, dan is er een kans op koudebruggen en deze kunnen vochtproblemen veroorzaken in uw muur. Een goede specialist zal daarom altijd een endoscopisch onderzoek uitvoeren om te kijken wat de staat is van uw spouw. Aan de hand van de uitkomst kan de isolatie worden afgewezen, kan het zijn dat uw spouw eerst moet worden bewerkt voordat het isolatiemateriaal geplaatst kan worden of krijgt u direct het groene licht. Heeft u een isolatiebedrijf aangenomen die geen endoscopisch onderzoek uitvoert, dan kunt u de vakkundigheid ernstig in twijfel trekken.

Niet naar de gemeente gaan

Het is algemeen bekend dat we in Nederland veel isolatiewerkzaamheden hebben uitgevoerd de afgelopen paar jaren. Zoveel zelfs dat de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis meer dan een jaar voor de einddatum al uitgeput was. Er is dus geen landelijke subsidie meer voor het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie, maar er zijn nog wel andere mogelijkheden. Ga altijd even langs bij uw gemeentehuis of het online loket van uw gemeente om na te vragen of u van hen financiële steun kunt ontvangen. Sommige gemeentes hebben hier geld voor aan de kant gelegd. Een andere manier waarop u financieel gesteund wordt is doordat de arbeidskosten voor isolatiewerkzaamheden maar met 9 procent btw worden belast. Dit ziet u als het goed is al terug op de eindfactuur van de isolatiespecialist, maar het kan geen kwaad om het nog even te controleren.

Het materiaal niet aanpassen op de breedte van uw spouw

Isolatiematerialen worden doorgaans voorzien van een isolatiewaarde en deze waarde is afhankelijk van de breedte van de spouw. Hoe dikker het materiaal kan worden aangebracht, hoe hoger de isolatiewaarde die u ermee kunt bereiken. Dat betekent dus dat er bepaalde materialen zijn die dikker moeten worden aangebracht dan andere om toch dezelfde isolatiewaarde te kunnen bereiken. Het is daarom verstandig om in het geval van spouwmuurisolatie ook te kijken naar de lambdawaarde. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte het materiaal geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder warmte het doorlaat. Dat betekent ook dat u in smalle spouwen het beste een materiaal met een lage lambdawaarde kunt gebruiken, voor een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Purschuim is een voorbeeld van een materiaal met een bijzonder lage lambdawaarde, waardoor het ideaal is voor smalle spouwen.

Ventilatie vergeten

Nadat uw woning geïsoleerd is, is het essentieel dat u aandacht besteedt aan ventilatie. Uw muren zijn namelijk volledig gevuld, wat betekent dat ze aanzienlijk minder goed ademen. U heeft uw woning als het ware een jas aan gedaan. Ventilatie is belangrijk op twee plaatsen in huis.

  • Woonruimtes: voordat u uw muren heeft laten isoleren werd de lucht in uw woning automatisch ververst door uw muren. Scheurtjes, kiertjes en gaatjes zorgden ervoor dat de lucht binnen gezond was en dat het regelmatig kon worden afgevoerd. Na het isoleren van de muren is dit afgelopen en dat betekent dat u zelf de ventilatie op gang moet houden. U kunt de ramen openzetten, maar een ventilatiesysteem is beter, omdat u dan niet onnodig veel warmte verliest.
  • Kruipruimte: veel kruipruimtes worden via de spouwmuur geventileerd en dat valt weg als u deze vult met een isolatiemateriaal. Een kruipruimte zonder ventilatie is slecht, omdat de luchtvochtigheid dan veel te hoog zal worden. Grondwater verdampt en zet zich af tegen muren en vloer. Vochtproblemen onder woningen met een kruipruimte zijn dan ook heel gewoon. Dit kunt u oplossen door een alternatief isolatiesysteem te plaatsen, bijvoorbeeld met roosters of met kokers. Dit is zo gedaan en zal een groot verschil maken onder uw woning.

Vergelijk offertes

Wilt u ook spouwmuurisolatie laten uitvoeren, dan kunt u de bovenstaande fouten in ieder geval al vermijden. Maak ook niet de fout om voor de eerste de beste specialist in zee te gaan, maar maak een vergelijking van verschillende bedrijven die de werkzaamheden voor u kunnen uitvoeren. Onze vergelijkingstool kan u de offertes toesturen. Zo vindt u gegarandeerd de beste specialist en de meest scherpe deal.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen