KlussenKlussen

Schuifdeur schuin dak

Als u een zolderkamer heeft met een schuin dak, dan kunt u deze ruimte beter benutten door de lage punten van het schuine dak als opslag te gebruiken. U levert dan wel vierkante meters in, maar dit zijn vierkante meters waar u in principe toch niet kunt staan. U kunt de opslagruimte dan afscheiden door een aantal schuifdeuren te plaatsen. Deze nemen geen plek in bij het openen en sluiten en geven het geheel een net en afgewerkt uiterlijk. Gebruikt u ons stappenplan voor het plaatsen van de schuifdeuren, want dan kan er weinig misgaan.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Allereerst de materialen en gereedschappen die u nodig heeft voor deze klus. De afmetingen zal u dan uiteraard zelf moeten bepalen, want deze zijn in elke situatie anders. Zorg ervoor dat u zeker weet dat u alles in huis heeft voordat u begint, omdat het niet de bedoeling is dat u er tijdens het klussen achter komt dat u iets mist. De prijzen zijn gemiddeld, inclusief btw en geven u een goed idee van waar u financieel rekening mee kunt houden als u zelf schuifdeuren gaat plaatsen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Lat minimaal 6 cm breed €20 per m IJzerzaag €10
Schuifdeurrail €6 per m Houtzaag €10
Schuifdeurrail onderdelenset €9 per set Schroevendraaier 8 mm €10
Deurgrepen €5 per stuk Schroevendraaier 4 mm €8
Panelen €30 per m2 Boormachine €100
Schuindakconstructie (scharnieren) €9 Rolmaat €10
Potlood €1

Tip: koop altijd wat extra materiaal, vooral als u maatwerk gaat uitvoeren. Het is altijd mogelijk dat u een foutje maakt en dan kunt u gewoon verder zonder terug te hoeven naar de bouwmarkt. De materialen die u overheeft brengt u met het bonnetje gewoon weer naar de winkel terug. Doet u dit op tijd, dan wordt uw geld geretourneerd.

Stap 1: opmeten

Bepaal alle afmetingen. Dat is dus de breedte van de muur en de lengte van de schuifdeurrails en de afmetingen van de panelen en het aantal panelen dat u nodig heeft. Houd er dan rekening mee dat de panelen elkaar met 10 centimeter moeten kunnen overlappen.

Tip: wilt u de verschillende onderdelen ook gaan verven, doe dat dan eerst. Dit is ten eerste veel gemakkelijker, maar het resultaat zal ook strakker zijn. Daarnaast hoeft u dan niet in de weer met afplaktape. Verft u ze buiten op in uw werkplaats, dan zal u zich ook geen zorgen hoeven maken over eventuele spetters op de vloer.

Stap 2: de rail en de lat op maat zagen

Gebruik een ijzerzaag om de schuifdeurrail op maat te zagen. Met een houtzaag zaagt u de lat op maat. Deze worden uiteindelijk aan elkaar bevestigd, dus ze moeten de juiste en dezelfde lengte hebben.

Stap 3: de schuifdeurrail bevestigen aan de lat

Pak de rail en gebruik een 4mm boor om elke 30 centimeter een gat in de rail te boren. Doe dit altijd aan de platte zijde van de rail. Leg de rail op de lat en markeer waar de boorgaten moeten komen. U kunt eventueel een paar gaatjes voorboren, zodat de schroeven gemakkelijker kunnen worden aangebracht. Schroef de rail nu vast aan de lat.

Tip: verzink de schroeven goed. Anders kunnen deze een obstakel worden bij het bedienen van de schuifdeur.

Stap 4: de schuindakconstructie bevestigen

Om de 50 centimeter schroeft u de ene helft van de schuindakconstructie op de lat. Dit doet u aan de achterkant, dus de kant zonder rail. Houd de lat tegen de muur en markeer waar de andere helft van de scharnieren moet komen. Bevestig deze scharnieren tegen de muur en u kunt de twee helften aan elkaar bevestigen. De lat met de rails is nu aan uw schuine dak gemonteerd.

Stap 5: het bevestigen van de onderdelenset

Pak de onderdelenset voor schuifdeurrails erbij en bevestig deze op de panelen. Elk paneel moet 2 rollers krijgen en deze dienen op 5 centimeter afstand vanaf de zijkant te worden geplaatst.

Stap 6: de panelen ophangen

Nu kunt u de panelen ophangen. Als het goed is schuiven ze gemakkelijk in de rails. U begint dan met de achterste. Op de wieltjes zijn stelbouten aanwezig waarmee u de panelen kunt afstellen.

Stap 7: het plaatsen van de ondergeleiders

Nu kunt u de ondergeleiders plaatsen die u in de onderdelen set heeft ontvangen. Sluit de deuren dan altijd eerst en plaats de geleiders 10 centimeter van de zijkant van het paneel af, zodat de deuren kunnen overlappen.

Stap 8: breng de deurstop aan

Met een deurstop kunt u voorkomen dat de panelen achter elkaar gaan schuiven. U brengt deze aan op het eerste paneel en 52 millimeter van de kant af. Dit doet u gemakkelijk met een boormachine.

Stap 9: deurgrepen plaatsen

Het enige dat u nu nog moet doen is het plaatsen van de deurgrepen. Hiermee verbetert u de gebruikersvriendelijkheid van uw schuifdeuren en kunt u deze volledig afwerken. Nadat de deurgrepen zijn bevestigd kunt u gebruik gaan maken van uw schuifdeuren. U heeft aanzienlijk meer opslagruimte en een plek waar u uw spullen veilig en uit het zicht kunt opbergen.

Vergelijk offertes

Het plaatsen van schuifdeuren is een klus die door veel mensen met wat minder of geen kluservaring toch wordt uitbesteedt. Wilt u een specialist inschakelen voor de klus, dan kunt u hier alvast een aantal offertes opvragen bij betrouwbare vakmensen uit uw omgeving. Deze vergelijkt u met elkaar zodat u zeker weet dat u niet te veel zal betalen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen