Zelf Dakpannen Leggen

Of je nu zelf een nieuw dak wilt bouwen, je bestaande dak renoveren of een reparatie wilt uitvoeren: dakpannen leggen is een klus die je, met een beetje handigheid en de juiste voorbereiding, zelf kunt uitvoeren. Het belangrijkste risico als het leggen van dakbedekking niet goed wordt uitgevoerd, is een lekkage. Gelukkig kan je ook op deze site lezen hoe zo’n lekkage goed is op te lossen. Doe dit dus alleen als je een zeker vertrouwen hebt in je eigen kunnen, en goed bent voorbereid.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Benodigdheden voor het leggen van Dakpannen:

Voor het leggen van dakpannen heb je uiteraard de pannen zelf nodig, maar er komt meer bij kijken:

Ook hout en folie voor onder de dakpannen zijn nodig, net als (roestvrije) schroeven en spijkers. Als gereedschap gebruik je voornamelijk een schroefboormachine.

Zorg ook voor geschikt materiaal om veilig op het dak te werken: valbescherming, werkschoenen met antislipzolen, een veilige ladder of steiger en eventueel een pannenlift. Misschien kun je zelfs een hoogwerker inzetten.

Stappenplan Dakpannen Leggen:

We gaan er bij deze beschrijving van uit dat het dakgeraamte al in orde is. Dat wil zeggen dat al het onderliggende houtwerk goed in elkaar zit, tot aan de panlatten. Dit zijn de latjes waar de dakpannen als het ware aan hangen.

dakpan vervangen

Zelf dakpannen leggen


Hoe je daar de pannen aan bevestigt, verschilt: houd je daarvoor aan de instructies van de fabrikant. Veelal werkt dit als volgt:

  1. Werk van beneden naar boven, het ligt aan de dakpannen in welke vorm u dit precies moet doen.
  2. Vooral de onderste rij moet goed vastzitten. Veranker deze pannen goed.
  3. Kijk goed naar uw eigen situatie op het dak, bijvoorbeeld als de klus bijna af is: Kunt u dan nog goed staan?
  4. Plaats de pannen met een dubbele of enkele overlap.
  5. Bent u bij de bovenste dakpannen ( de nokpannen) Schroef deze pannen goed vast aan het dak (vanzelfsprekend met roestvrije schroeven)
  6. Komt u een dakraam of een dakgoot (eind van de dakpannen) tegen? Ga dan met lood in de weer om de boel waterdicht te houden.

Bij deze klus komen natuurlijk wel vaak instructies kijken van een leverancier van de dakpannen, ook is het aan te raden om eerst met een aannemer te praten over deze klus. Aangezien er veel ervaring bij komt kijken.

Extra mogelijkheden en tips

De belangrijkste taken van een dak zijn waterafvoer en isolatie. Als je de dakpannen op de juiste manier aanbrengt, met een goede overlap, zal het water er vanzelf aflopen. Zorg er dus voor dat het water goed wordt opgevangen in de dakgoot. Denk ook aan het plaatsen van zonnepanelen.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Heeft u helemaal geen tijd om zelf dakpannen te leggen en heeft u een dakdekker nodig om uw dakpannen te leggen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!


Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen