Hoe schuur ik een houten vloer?

Als u een mooie houten vloer heeft, dan zal u deze regelmatig moeten onderhouden. U kunt hem bijvoorbeeld twee keer per jaar in de olie zetten, u kunt hem polijsten of lak gebruiken om de vloer weer een tijdje te beschermen. Beschadigingen en kleurverschillen die met de tijd zijn ontstaan kunt u wegwerken door de vloer te schuren. Hier kunt u lezen over hoe u dit het beste doet.

Welke vloeren kunt u schuren?

Voordat u met een schuurmachine in de weer gaat is het belangrijk dat u weet dat niet alle houten vloeren geschuurd kunnen worden. Heeft u een hardhouten vloer, een vloer van lamelparket of een vloer van parket, dan kan (en moet) uw vloer eens in de zoveel tijd geschuurd worden.

Soort vloer

Bijzonderheden

Hoe schuren?

Zachthout

Vloer van grenen of vuren planken

Zachthouten vloeren zijn gevoelig voor beschadigingen. Het hout is zacht en meubels en naaldhakken kunnen daarom gemakkelijk deukjes veroorzaken. Ook krassen verschijnen snel. Deze vloer is daarom ook snel te schuren met een vlakschuurmachine, een woodboy of een excentrische schuurmachine. Wees voorzichtig met parketschuurmachines, deze zijn mogelijk te ‘agressief’. Met een kantenschuurmachine werkt u de vloer vervolgens af.

Lamelparket

Vloer met een toplaag van parket in combinatie met enkele lagen multiplex

Bij een lamellenpakket kunt u alleen de toplaag schuren. Deze is gemiddeld 4 tot 6 millimeter dik. Per schuurbeurt wordt er zeker 2 millimeter hout verwijderd, wat betekent dat u de vloer maximaal drie keer kunt schuren. Wacht daarom niet te lang met deze klus, want als u te veel van de vloer moet afschuren om hem te herstellen zal u snel bij de ondergrond komen. Het schuren zelf doet u met een parketschuurmachine of een woodboy en in combinatie met een kantenschuurmachine.

Parket

Vloer van massieve hardhouten stroken

Parketvloeren zijn erg goed te schuren en ook al zijn ze vrij hard, met een parketschuurmachine en een kantenschuurmachine voor de randen is dit zo gebeurd. Als u een gespijkerd parket heeft, dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken, want de spijkers worden samen met de toplaag afgeschuurd. Omdat parketvloeren uit massief hout bestaan kunt u ze vaker schuren dan een vloer van lamelparket.

Welke gereedschappen heeft u nodig?

Voor het schuren van uw houten vloer heeft u een schuurmachine en schuurpapier nodig. De schuurmachine kunt u zelf aanschaffen of u kunt hem huren. Wat betreft het schuurpapier heeft u papier nodig met een korrel-60, een korrel-80 en een korrel -120. Voordat we overgaan naar een stappenplan vindt u hier de gemiddelde kosten per schuurmachine, zowel om deze te huren als om deze aan te schaffen.

Soort schuurmachine

Prijs

Woodboy

Huur: €25 per dag

Kopen: €750

Kantenschuurmachine

Huur: €25 per dag

Kopen: €600

Parketschuurmachine

Huur: €38 per dag

Kopen: €1000

Vlakschuurmachine

Huren: €16 per dag

Kopen: €100

Excentrische schuurmachine

Huren: €20 per dag

Kopen: €120

Stappenplan houten vloer schuren

  1. Gebruik een ontvetter die u oplost in een emmer water om de vetlaag van uw vloer te verwijderen. Als u dit niet doet is er een kans dat u het vet tijdens het schuren verder het hout in werkt. Borstel de vloer schoon en was hem na met water.

  2. Laat de vloer goed drogen.

  3. Gebruik een schuurmachine naar keuze en schuurpapier p60 om vuil en oude beschermingslagen te verwijderen.

  4. Gebruik daarna schuurpapier p80 voor het verwijderen van de eerste laag onbeschermd hout en als laatste p120 voor het echte schuurwerk.

  5. Schuur 2 millimeter vloer weg als u alleen lak en vuil moet verwijderen. Hoe minder u er af hoeft te halen, hoe vaker u uw vloer op deze manier kunt onderhouden.

  6. Bij krassen kunt u beter 2 tot 4 millimeter wegschuren zodat daar niets meer van te zien is. De diepte waarop u schuurt is dan afhankelijk van de diepte van de kras.

  7. Bij geschotelde planken (wanneer de randen omhoog staan) zal u soms meer moeten wegschuren totdat de vloer weer egaal is en de oude laklaag te kunnen bereiken.

  8. Werk de randen af met een randenschuurmachine.

  9. Verwijder het stof dat is vrijgekomen met een stofzuiger, een bezem of een stoffer en blik.

  10. Als u tevreden bent over het resultaat kunt u de vloer afwerken met olie, was of lak. Uw vloer is dan weer goed beschermd en kan er dan als het goed is weer een aantal jaren tegenaan.

Vergelijk offertes

Het is goed mogelijk dat u de toekomst van uw mooie houten liever in de handen legt van een vloerspecialist. Zij hebben de materialen, gereedschappen en kennis waarmee uw vloer weer in vergane glorie hersteld kan worden. Als u wilt weten waar u het minste betaalt voor een schuurbeurt van uw houten vloer, dan kunt u via onze vergelijkingstool offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken voor het vinden van de beste prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen