KlussenKlussen

Hoe kan ik een betonnen vloer schilderen?

Als u een betonnen vloer heeft die u op een goedkope manier wilt opknappen, dan kunt u overwegen om deze te schilderen met betonverf. Deze verf kunt u op kleur laten mengen en kiest u voor twee-componentenverf dan kunt u hier zelfs de vloer van uw garage mee schilderen. Leest u hier verder voor een stappenplan voor het schilderen van uw betonnen vloer.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u vrij veel gereedschappen nodig, maar een aantal ervan zal u al in huis hebben. Wat betreft de materialen valt de hoeveelheid die u in zal moeten slaan erg mee. Kijkt u maar eens naar de volgende tabel.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Twee-componenten verf

50 voor 1,5 l

Schuurpapier

3 per rol

Betonverf

30 per liter

Staalborstel

4

Voorstrijkmiddel

25 voor 2,5 liter

Zachte borstel

3

Ontvetter

10 voor 500 ml

Bezem

5

Schilderstape

3 per rol

Blokkwasten

10

Betonkit

7 per tube

Ronde kwasten

9

Vloervuller

10 per kilo

Vachtrollers

20

Lakrollers

20

Verfmixer

10

Verfkrabber

8

Plamuurmes

7

Kitpistool

10

Schuurmachine

75

Verfemmer met rooster

7

Telescoopsteel

10

Schuurblokje

5

Emmer

3

Stap 1: de vloer ontvetten

Zoals bij elke verfklus erg belangrijk is, zal u ook hier het vet van het te schilderen oppervlak moeten verwijderen. Doet u dit niet, dan kan de verf mogelijk niet goed hechten. Stofzuig de vloer dan eerst en schrob de vloer daarna met water waarin een ontvetter is opgelost. Daarna spoelt u de vloer goed na en laat u deze drogen.

Stap 2: de vloer repareren

Als er nog stukken loszittend beton op de vloer aanwezig zijn verwijdert u dit met een plamuurmes en een staalborstel. Ziet u scheuren, gaten of oneffenheden, dan krabt u deze eerst goed uit en vult u ze daarna met een vloervuller. U kunt dan het onderstaande stappenplan gebruiken, want u heeft maar 10 minuten te tijd voordat het opdroogt.

  1. Pak 1 deel water en drie delen poeder en meng dit goed totdat er geen klonten meer aanwezig zijn.

  2. Plaats een hoopje vuller op een breed plamuurmes en pak deze daar af met een kleiner plamuurmes.

  3. Duw de vuller goed en diep in het gat en strijk elke reparatie na met een nat plamuurmes. Zo zal deze extra strak worden afgewerkt.

Stap 3: naden en kieren vullen met betonkit

U kunt speciale betonkit aanbrengen in de naden en kieren in en rondom de betonvloer. Hiervoor heeft u een kitpistool nodig. Snijd de spuitpunt schuin af en zet het pistool met dezelfde hoek tegen de naad. Beweeg het pistool langs de naad terwijl u de kit aanbrengt. Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te doen voor een evenredige vulling. Strijk de kit af met een nat plamuurmes en verwijder vlekken direct met terpentine.

Stap 4: afplakken

De randen kunt u vervolgens afplakken met schilderstape. Zorg er wel voor dat de betonkit en de vloervuller goed hebben kunnen drogen.

Stap 5: voorstrijkmiddel aanbrengen

Zet nu de hele vloer in de voorstrijk. Dit brengt u aan als verf met een blokkwast of een roller op een telescoopsteel. De zuigende werking van het beton zal nu aanzienlijk minder worden, wat betekent dat u minder verf nodig zal hebben. Laat het voorstrijkmiddel drogen zoals aangegeven op de verpakking.

Stap 6: de verf mengen

Twee-componentenverf moet u erg goed mengen en het beste gebruikt u hier een verfmixer voor. Betonverf moet ook goed gemengd worden, maar deze bestaat niet uit twee componenten. Nadat u de verf goed gemengd heeft giet u het in een rechthoekige verfemmer met rooster.

Tip: meng niet alle twee-componentenverf in één keer. Lees eerst door wat de verwerkingstijd is op de verpakking, zodat u niet meer aanmaakt dan u binnen die tijd kunt aanbrengen.

Stap 7: de randen schilderen

Begin met een blokkwast en schilder een rand van 10 centimeter breed rondom de vloer bij de muren. De hoeken doet u het beste met een ronde kwast.

Stap 8: de rest van de vloer verven

Nadat u de randen heeft afgewerkt kunt u de rest van de vloer gaan schilderen. Dit doet u het beste met een vachtroller op een steel. Wees dan niet zuinig met de verf, maar breng eerder te veel aan dan te weinig. Eindig bij de deur, zodat u een uitweg heeft terwijl uw verf droogt. De beste manier om dit te doen is door de vloer in denkbeeldige vierkanten te verdelen van 1 vierkante meter groot. U werkt elk vierkant af door eerst in de ene richting te schilderen en daar daarna haaks overheen te gaan. De vierkanten laat u overlappen zodat u ze op die manier met elkaar verbindt.

Stap 9: de verf laten drogen

Waarschijnlijk is er geen tweede laag betonverf nodig. Laat de verf goed drogen en volg dan de instructies op de verpakking. Meestal staat hier wel een week voor, voordat u uw auto kunt parkeren of meubilair kunt plaatsen. Lichte belasting is na 24 uur mogelijk.

Stap 10: afronden

Heeft u verfresten over dan kunt u deze inleveren bij het klein chemisch afval depot van uw gemeente. Uw kwasten en rollers kunt u dan ook direct inleveren als deze nog nat zijn. Laat u uw kwasten en rollers goed indrogen dan kunt u ze bij het restafval plaatsen. U kunt betonverf ongeveer een jaar bewaren als u deze in een luchtdichte container plaatst en op een koele vorstvrije plek opbergt. Misschien kunt u er nog iemand anders blij mee maken.

Vergelijk offertes

Het is natuurlijk goed mogelijk dat u uw schildersklussen liever uitbesteedt aan een professionele schilder. Deze vindt u dan gemakkelijk als u onze vergelijkingstool gebruikt. Geef uw opdracht door en u ontvangt snel een aantal offertes voor de werkzaamheden die u aan te bieden heeft.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen