KlussenKlussen

Hoe onderhoud ik een houten vloer

Heeft u een houten vloer, dan heeft u die ‘voor het leven’. Dat wil zeggen dat u de vloer Een zeer lange tijd kunt gebruiken maar dat u hem wel zult moeten onderhouden. Dat onderhouden kunt u doen met een lak of parketolie maar u kunt ook kiezen voor in de was zetten. Welke keuze u maakt is volledig afhankelijk van uw eigen smaak. Een houten vloer verandert mee met uw interieur.

Wat u nodig heeft voor de klus

 • Een vloerschuurmachine
 • Bijbehorend schuurband
 • Doekjes voor schoonmaak
 • Een doek die niet pluist
 • Een wax voor onderhoud
 • Een olie voor de vloer
 • Een zeep voor uw vloer
 • Een polish voor uw vloer
 • Een hamer
 • Een drevel hulpstuk
 • Een schuurmachine voor parket
 • Een schuurmachine voor kanten
 • Een goede stofzuiger
 • Een machine om te boenen
 • Een roller voor lak
 • Een middelgrote platte kwast.

In deze kluswijzer:

Regel uw materiaal bijtijds

Voor het onderhoud van een vloer zult u deze eerst moeten schuren. Dat doet u het snelste met een speciale vloerschuurmachine. Deze huurt u bij de bouwmarkt. Het is dan wel zaak dat u deze snel reserveert want ze zijn erg gewild bij klussers.

Stap 1: een gladde vloer

Na verloop van tijd kunnen spijkers in uw houten vloer wat los komen te zitten. U loopt dan ook eerst uw hele vloer na op loskomende spijkers. Deze slaat u met een dremel tot 3 millimeter dieper in het hout. Is een spijker krom dan verwijdert u deze met een klauwhamer. Een krakende plank zet u vast met een schroef die u ook verdiept in de vloer schroeft.

Stap 2: voorschuren

Ongeacht welk onderhoudsmiddel u gaat gebruiken, u zult de vloer eerst moeten voorschuren. Dat doet u met een speciale parketvloerschuurmachine. Deze werkt het snelste en is het beste voor uw rug bij deze klus. De hoeken en randen werkt u af met een speciale kantenschuurmachine. Werk daarbij eerst met een grof schuurdoek, dan een middelfijn en uiteindelijk een fijn schuurlinnen. Als richting bij het schuren houdt u altijd de nerf van het hout aan.

Stap 3: Verwijder eerst alle stof

Met de stofzuiger op de hoogste stand verwijdert u al het stof. Vervolgens trekt u met een licht vochtige doek de vloer nog een keer aan om al het fijne stof weg te krijgen.

Stap 4: de vloer in de was zetten

Kiest u voor een vloer met was, dan brengt u deze nu aan met een niet pluizende doek. Daarbij moet u ervoor zorgen dat de wax ook goed in de nerf van het hout komt te zitten om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen. Vervolgens boent u de vloer met een speciaal boenapparaat. Daarbij gebruikt u eerst de grofste borstel, dan de middelste borstel en uiteindelijk de zachtste borstel. Deze stap herhaalt u een aantal keren tot de kleur het gewenste resultaat heeft bereikt. Daarvoor kunt u het beste de handleiding bij de wax aanhouden.

Stap 5: Doffe plekken in uw wax vloer

Na verloop van tijd kunnen er op de meest intensief belopen plaatsen doffe plekken ontstaan in uw wax vloer. Die werkt u weg met een onderhoudswax.

Stap 6: De vloer in de olie zetten

Na het schuren wrijft u de hele vloer in met olie. Daarvoor kunt u een niet pluizende doek gebruiken maar u kunt er ook een lakroller voor gebruiken. Denk eraan dat u aan de uiterste hoek van uw kamer begint en dat u daarna naar de deur toe werkt. Deze stap herhaalt u een aantal keren tot het moment dat de vloer het gewenste kleurresultaat heeft bereikt. U brengt de olie niet gewoon aan, maar wrijft door tot de olie goed in het hout gedrongen is. Zorg ervoor dat er geen glans meer op de vloer zit wanneer u klaar bent. Na het in de olie zetten moet de vloer de tijd krijgen om te drogen; u mag er twee dagen niet op lopen.

Tip voor het schoonmaken

Bij een vloer die u in de olie hebt gezet moet u de eerste weken oppassen met schoonmaken met water. Na een paar weken kunt u de vloer gaan schoonmaken met een speciale zeep.

Stap 7: doffe plekken in uw vloer

Ook bij een vloer met olie kunnen er doffe plekken in uw vloer verschijnen. Deze kunt u verzorgen met een onderhoudsolie waardoor de vloer weer als nieuw is.

Stap 8: De vloer lakken

Een derde mogelijkheid van uw parketvloer onderhouden is lakken. Zorg ervoor dat u daarbij altijd vanaf de verste hoek in uw kamer naar de deur toe werkt. Tussen de laklagen in moet de vloer steeds 24 uur de kans krijgen om te drogen. Daarna schuurt u de vloer licht op. Nu herhaalt u deze stap nog eens. Het beste resultaat krijgt u met 3 laklagen op uw vloer.

Tip voor de schoonmaak

Met een scheutje vloerpolish door het water heen bij de schoonmaak krijgt u een vloer die mooi zijn kleur blijft behouden. Komt er een doffe plek in uw vloer dan kunt u deze gelijk behandelen met polish die u onverdund aanbrengt op de plek.

Uw vloer laten onderhouden

Uw vloer kunt u zelf onderhouden maar wanneer u opziet tegen deze klus kunt u er uiteraard ook iemand voor inhuren. U bespaart op het arbeidsloon door eerst offertes

op te vragen van erkende onderhoudsbedrijven. Dat bespaart u, wanneer u de offertes goed vergelijkt, tot wel 20 procent.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen