Hoe verf ik een houten vloer?

Houten vloeren in huis zijn schitterend, maar hout moet wel worden beschermd tegen de invloeden van het dagelijkse gebruik van de vloer. Zo moet het waterafstotend zijn en krasbestendig worden gemaakt en dat kunt u doen op verschillende manieren. Een kale houten vloer kan worden afgewerkt door deze te oliën, in de wax te zetten of te polijsten, maar natuurlijk kunt u de vloer ook schilderen. U kunt dan kiezen uit een lak waarmee u de vloer of een volledig nieuwe kleur kunt geven. Natuurlijk is een transparante beits ook mogelijk, als u de natuurlijke kleur van het hout wilt benadrukken. Leest u daarom hier verder over de mogelijkheden die u heeft als u een houten vloer wilt verven en over hoe u dit het beste stapsgewijs kunt doen.

Welke vloeren kunt u schilderen?

Er zijn drie soorten houten vloeren die geschilderd kunnen worden, namelijk zachthouten vloeren, vloeren van lamelparket en parketvloeren. Laminaat is al afgewerkt, daar krijgt het zijn onderhoudsarme karakter van, en kan dus niet worden geschilderd tenzij u hier een dekkende lak voor gebruikt.

Soort vloer

Bijzonderheden

Zachthout

Vloer van grenen of vuren planken.

Lamelparket

Vloer met een toplaag van parket in combinatie met enkele lagen multiplex.

Parket

Vloer van massieve hardhouten stroken.

Welke verfsoorten kunt u gebruiken?

Er zijn verschillende soorten verfsoorten en methoden die u kunt gebruiken op uw vloer. In de onderstaande tabel worden deze in het kort toegelicht.

Soort vloerbehandeling

Bijzonderheden

Was, olie of transparante lak

U kunt besluiten om uw vloer niet te beschermen met verf, maar om de natuurlijke vloerkleur te behouden. Dit doet u met een kleurloos product, zoals olie, was of transparante lak. Met olie en was creëert u dan een wat mattere en natuurlijkere vloer en met lak kunt u de vloer doen glanzen. De natuurlijke kleur van uw vloer komt zo optimaal naar voren.

Dekkende verf of beits

Als u deze verfsoorten gebruikt, dan kunt u uw vloer in elke kleur schilderen die u maar wilt. Het is dan wel belangrijk dat u de vloer eerst in de grondverf zet en deze goed opschuurt. De nerven van de vloeren worden zo onzichtbaar en de naden zullen prominenter worden. Bij deze keuze moet u wel erg zeker zijn van uw zaak, want na het aanbrengen van de kleur is het vrij lastig weer te verwijderen.

Transparante kleurbeits of -olie

U kunt ook kiezen voor een transparante kleurbeits of een kleurolie. Hier wordt de kleur van het hout wel veranderd, maar de nerven en structuren blijven gewoon zichtbaar. Whitewash en greywash zijn hier goede voorbeelden van, maar u kunt uw zachthout zo ook een hardhouten kleur geven, bijvoorbeeld.

De vloer roken

Een methode die eigenlijk weinig te maken heeft met verf is die van het roken van de vloer. Dit wordt gedaan door de vloer een nacht in de ammoniakdamp te zetten. De vloer neemt de damp op, waardoor de nerven goed zichtbaar worden en de kleur donkerder wordt. Daarna kunt u de vloer afwerken met een kleurloze olie, was of lak.

Stappenplan vloer schilderen

Als u van plan bent om uw vloer zelf te gaan schilderen, dan is het verstandig als u hiervoor een bepaalde methode gebruikt. Doet u dit goed, dan kunt u uw vloer volledig renoveren en er weer als nieuw doen uitzien. Het volgende stappenplan helpt u hier probleemloos doorheen.

  1. Ontvetten: gebruik een ontvettingsmiddel om uw vloer eerst volledig van zijn vetlaag te ontdoen. Deze lost u op in water en brengt u aan met een borstel. Doet u dit niet, dan zal u het vet bij de volgende stap verder de vloer in werken. Als u klaar bent met schrobben spoelt u de vloer na met water en laat u deze goed drogen.

  2. Schuren: als de vloer vetvrij is kunt u deze gaan schuren. Dit doet u met een parketschuurmachine als u parket heeft en met een woodboy, een excentrische schuurmachine of een vlakschuurmachine als u een zachthouten vloer heeft. De randen werkt u in alle gevallen af met een kantenschuurmachine. Al deze machines zijn te huur bij de meeste bouwmarkten. De kosten hiervoor vindt u in de onderstaande tabel.

Soort schuurmachine

Prijs

Woodboy

Huur: €25 per dag

Kopen: €750

Kantenschuurmachine

Huur: €25 per dag

Kopen: €600

Parketschuurmachine

Huur: €38 per dag

Kopen: €1000

Vlakschuurmachine

Huren: €16 per dag

Kopen: €100

Excentrische schuurmachine

Huren: €20 per dag

Kopen: €120

  1. Repareren (optioneel): als er na het schuren nog beschadigingen te zien zijn dan kunt u deze repareren. Misschien wilt u uw vloer lakken en wilt u gaten en naden dichtmaken met een vuller.

  2. Grondverven (optioneel): gaat u uw vloer een volledig nieuwe kleur geven met een kleurbeits of –lak, dan is het het beste als u uw vloer eerst in de grondverf zet. Zo zal de verf beter dekken en het resultaat egaler worden. Schuur de vloer na het grondverven altijd nog een keer op voor een betere hechting.

  3. Proefstrook maken: het is geen slecht idee om even een proefstrook aan te brengen op uw vloer. Zo kunt u exact zien wat het resultaat zal zijn en dat op een moment dat u zich nog kunt bedenken.

  4. Schilderen: nu kunt u overgaan tot het schilderen van de vloer. Soms zullen er meerdere lagen nodig zijn en soms kunt u met één laag al het gewenste resultaat bereiken. Gaat u meerdere lagen aanbrengen, schuur de vloer dan tussendoor nog even licht op met een fijn schuurpapier.

  5. Afwerken: bent u klaar met schilderen, dan zijn de werkzaamheden voltooid. Laat de vloer goed drogen (raadpleeg de verpakking) en kijk dan ook wanneer deze weer zwaar belast mag worden. Houd rekening met een week totale droogtijd als u lak gebruikt. De verf zal al eerder droog zijn, maar echt kras- en stootvast is deze pas later.

Vergelijk offertes

Laat u het schilderen van uw vloer liever door een expert uitvoeren? Vraag hier dan nu alvast een aantal vrijblijvende offertes voor op en vindt de laagste prijs.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen