Hoe plaats ik een toog?

Een toog creëert sfeer in huis en daarbij is het een handige doorgang waarmee u twee ruimtes dichter bij elkaar brengt. Is er een deur tussen twee kamers in uw woning die u beter met elkaar wilt verbinden, dan kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken om van de deurpost een toog te maken.

Wat heeft u nodig?

Aangezien de deurpost al aanwezig is, valt de hoeveelheid materiaal en gereedschap dat u hiervoor moet aanschaffen erg mee. Als u vaak klust heeft u een gedeelte hiervan vast ook al in huis. U gebruikt het onderstaande lijstje om te bepalen wat u mee moet nemen van de bouwmarkt.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Schroeven diverse afmetingen €15 per 550 Verfbenodigdheden €25
MDF vuller €10 per tube Handzaag €15
MDF reinigingsdoekjes €7 per pakje Plamuurmessen €10
Verf €25 Verzinkboor €4
Voorstrijkmiddel €25 voor 2,5 l Houtboren set €12 per set
Allesvuller €7 per tube Decoupeerzaag €75
MDF plaatje 62x122x1 cm €6 Hamer €12
Deurtoog €120 Lijmtangen €8 per stuk
5 vuren latten 270×4,4×1,8 cm €5 per stuk Workmate €80
Slagschroefpluggen 6×60 cm €10 Winkelhaak €15
Steenboren set €12 per set
Rolmaat €15
Potlood €1
Boormachine €100
Schuurklos €5
Koevoet €11

Stap 1: de deur weghalen

Verwijder de stiften uit de scharnieren en til de deur uit het kozijn. Als dit moeilijk gaat kunt u een drevel gebruiken en met een hamer zacht tegen de onderkant van de stift tikken. Het kozijn verwijdert u door deze schuin in te zagen met een handzaag en hem vervolgens met een koevoet of breekijzer los te wrikken van de muur.

Stap 2: uitsparing aanbrengen

Gebruik een decoupeerzaag om een uitsparing aan te brengen in de tengels. Deze uitsparing is voor het vulstuk voor in de hoek.

Stap 3: het frame plaatsen

Gebruik uw vuren latten en plaats deze tegen de beide zijkanten van uw opening. U schroeft deze vast aan de muur met slagplugschroeven en brengt vulstukken aan in de bovenhoeken.

Stap 4: vulstuk opmeten

Nu kunt u twee gebogen lijsten tegen de muuropening plaatsen. Zorg er dan voor dat de groef binnen het frame valt. Nu kunt u de ruimte opmeten voor het vulstuk. Neem de gaten voor de deuvels over op het vulstuk en teken deze af. Boor de gaten voor.

Stap 5: de boog aftekenen

Lijm de boog nog niet vast, maar plaats deze tegen de want en teken de onderkant aan de beide kanten af en teken op de vulstukken de ronding af.

Stap 6: de ronding uitzagen

Als het goed is heeft u nu een mal voor uw toog. Gebruik een zaag om hierlangs af te zagen. Zorg er dan voor dat de sponning voor het vulstuk vrij blijft.

Stap 7: meet de onderzijde

Als het goed is vindt u aan de onderzijde van de lijst een sierklus met deuvels. Neem de maat van de onderzijde van de lijst en breng deze over op de stijl.

Stap 8: zet de lijsten in elkaar

Zet de lijsten in elkaar en zet ze vast met lijmtangen. Dit is nog niet het moment om ze te gaan verlijmen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen