KlussenKlussen

Hoe meet ik loodrecht en waterpas?

Een goed begin is het halve werk en in vele gevallen beginnen klussen met een loodrechte lijn. Of dit nu een lijn is om boorgaten langs te maken, om een wasbak op te hangen of om een verwarmingselement aan te brengen, als iets niet recht hangt dan is dit storend, onprofessioneel en gewoon niet netjes. Er zijn verschillende manieren waarop u loodrecht en waterpas kunt tekenen en sommige van deze technieken worden al eeuwen toegepast in de bouw. De onderstaande informatie kan u daarom helpen uw klus de beste start te geven.

Wat heeft u nodig?

Er zijn slechts enkele gereedschappen nodig voor het loodrecht en waterpas meten van een voorwerp, lijn of oppervlak. Een aantal hiervan heeft u mogelijk al in huis. De onderstaande tabel geeft weer wat u gebruiken kunt inclusief de prijs bij de bouwmarkten.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Slang voor slangenwaterpas €1 per m Libellenwaterpas €20
Peilbuizen x2 €5 Infraroodwaterpas €70
Metseltouw €4 Slaglijnmolen €10
Potlood €1
Stift €2
Loodje €5

Waterpas meten met een waterpas

De klassieke waterpas met daarin water en een luchtbel wordt ook wel een libellenwaterpas genoemd. Dit is een bijzonder handig apparaat dat eigenlijk erg simpel is en geniaal tegelijkertijd. Plaatst u uw waterpas op uw muur of lijn en het belletje valt tussen de lijnen, dan weet u zeker dat u met een waterpas of loodrecht oppervlak te maken heeft. U kunt een libellenwaterpas gebruiken om horizontaal en verticaal waterpas te stellen. Er zijn op verschillende plaatsen in het gereedschap waterkamers aanwezig om dit mee te doen.

Tip: libellenwaterpassen zijn te krijgen in verschillende lengtes en daar is een goede reden voor. Een waterpas met een langere lengte is accurater en dat is belangrijk als u bijvoorbeeld een lange lijn wilt aftekenen. U kunt dan een lange rechte lat op de waterpas plaatsen, deze lat waterpas en op de juiste hoogte brengen en hem gebruiken om uw lijn langs af te tekenen.

Een lijn projecteren met een infrarood waterpas

Er zijn moderne en ouderwetse manieren om loodrecht en waterpas te stellen en een infrarood waterpas is een voordeel van een modern apparaat om dat mee te doen. U gebruikt een infrarood waterpas om een bepaalde lijn op dezelfde plaats aan te brengen op een tegenovergestelde muur, bijvoorbeeld als u uw plafond wilt verlagen. Het is handig als u dit met twee personen doet. De ene persoon houdt de waterpas op de juiste hoogte tegen de wand en de andere persoon tekent de lijn af die de infrarood waterpas dan op de muur projecteert. Kijk echter nooit in de infraroodlamp, want daar kunt u oogletsel aan overhouden.

Dezelfde hoogte meten met een slangenwaterpas

Een ander bijzonder handige en simpele ouderwetse techniek om aan twee kanten dezelfde hoogte te berekenen is door middel van een slangenwaterpas. Ook deze methode wordt al eeuwen toegepast, ook al moet u hem met zijn tweeën uitvoeren. U neemt twee peilbuizen en sluit deze aan op de uiteinden van een waterslang. Vervolgens vult u de waterslang en houdt u deze aan beide kanten dicht met uw duimen. Aan beide kanten komt dus een persoon te staan. De ene persoon houdt de slang op de juiste hoogte en geeft aan wat de stand is van het water in de peilbuis. De persoon aan de andere kant gaat naar de plaats waar dezelfde hoogte berekend moet worden en houdt de slang dan zo totdat het waterniveau daar op hetzelfde peil is in de buis. Op die plaats heeft u exact dezelfde hoogte te pakken als de persoon die de andere kant van de slangenwaterpas vasthoudt.

Tip: de slangenwaterpas is handig voor gebruik in de tuin of als u op een andere manier te maken heeft met een oneffen ondergrond.

Loodrecht meten met een schietlood

Een schietlood kunt u gebruiken voor verschillende doeleinden.

  • Loodrechtheid controleren: als u wilt controleren of uw muur, kozijn of ander verticale oppervlak loodrecht is, dan kunt u hier een schietlood voor gebruiken. Dit is niets minder dan een touwtje met daaraan een gewicht. U rolt het loodje uit en houdt het touwtje vast op de beginplaats van uw muur. Als deze netjes langs uw oppervlak blijft lopen dan is deze loodrecht. Afwijkingen zullen ook aan de onderkant te zien zijn omdat het loodje of tegen het oppervlak aan komt te liggen of er juist van af hangt.
  • Loodrechte lijn tekenen: u kunt een schietlood ook gebruiken om een loodrechte lijn te tekenen. U houdt het begin van het touwtje vast op de beginplaats van de lijn en laat het loodje hangen. Als het loodje niet meer zwaait en volledig stil hangt, dan is de lijn langs het touwtje volledig loodrecht vanaf uw specifieke beginpunt. Het enige dat u dan nog hoeft te doen is deze aftekenen.

Een touw gebruiken

Er zijn nog een aantal andere manieren waarop u een loodrechte en waterpas lijn kunt trekken en dit doet u ook door middel van een touw.

  • Een metseltouw spannen: u heeft vast wel gezien dat metselaars altijd een muurtje metselen die langs een touwtje loopt. Dit touwtje is voor hen een leidraad om te weten dat ze nog steeds loodrecht aan het metselen zijn. U kunt een libellenwaterpas gebruiken om te zien of het lijntje ook waterpas loopt. Bij elke nieuwe regel stenen gaat het touwtje ook een regel omhoog.
  • Een slaglijn gebruiken: een slaglijn is niets anders dan een touwtje met krijt. U gebruikt een rolmaat en een waterpas om de twee eindpunten van uw lijn te bepalen en vervolgens spant u de slaglijn hier strak tussen. Als u het touw optrekt en tegen het oppervlak laat slaan zal het krijt een afdruk achterlaten van een loodrechte lijn.

Vergelijk offertes

Gebruikt u liever een ervaren vakman voor het uitvoeren van uw klusjes? Of wilt u weten hoeveel u zou moeten betalen als u een specialist inhuurt? Onze vergelijkingstool kan het u allemaal vertellen. Vul uw opdracht in, bereik meerdere vakmensen tegelijkertijd, ontvang offertes en kies zo de beste deal uit.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen