Hoe ontlucht ik mijn verwarming in cv-ketel?

Als u merkt dat uw radiatoren niet meer zo goed warm worden en dat deze borrelende geluiden beginnen te maken, dan kan dit komen doordat er lucht in uw installatie aanwezig is. Dit is dan meestal het gevolg van een lage waterstand en dat moet worden bijgevuld. Het is geen slechte gewoonte om regelmatig even de waterstand van uw verwarmingsinstallatie te controleren en als deze vaak laag staat dan kan dit duiden op een lek. Lucht in uw radiatoren is echter heel normaal en u kunt dit zelf ook vrij gemakkelijk verhelpen door het bijgevoegde stappenplan te volgen.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u weinig nodig en waarschijnlijk heeft u alle gereedschappen hiervoor wel in huis. Zo niet, dan kunt u deze altijd bij uw plaatselijke bouwmarkten aanschaffen. Controleer daarom of u de volgende gereedschappen bij de hand heeft.

Gereedschappen

Prijs

Ontluchtingssleutel

1 per stuk

Vulslang

8 voor 1,5 meter

Waterpomptang

18

Slangenklem

1 per stuk

Theedoek

2

Tip: als uw verwarmingsketel al wat ouder is, dan is het geen slecht idee om aan vervanging te gaan denken. De gemiddelde levensduur van verwarmingsketels is 15 jaar. U kunt dan een energiezuinigere ketel aanschaffen en geld besparen. Laat uw systeem in ieder geval één tot twee keer per jaar even helemaal nakijken en schoonmaken.

Stap 1: zet het systeem aan

Draai alle radiatoren helemaal open en laat uw verwarming minstens 10 minuten werken. Dit is belangrijk omdat de lucht zich dan bij de ontluchtingsventielen kan verzamelen.

Stap 2: de stekker er uit

Als u uw verwarming lang genoeg aan heeft gehad, moet u deze volledig uitschakelen. Wacht tot het water een temperatuur heeft bereikt van onder de 40 graden en trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 3: ontluchten

Ontluchtingssleutels horen bij uw cv-installatie te zijn bijgeleverd. Zo niet, dan kunt u voor weinig geld een sleutel kopen bij de bouwmarkt. Begin op de benedenverdieping en draai het ontluchtingsventiel van uw radiator open. U hoort dat er lucht ontsnapt. Als er alleen nog water uit het ventiel komt draait u deze weer dicht en gaat u naar de volgende radiator. Werk altijd van beneden naar boven.

Tip: gebruik een theedoek om het water uit uw radiatoren mee op te vangen. Dit water is vaak vies en kan roestvlekken achterlaten op uw vloer of muur als u er niet snel genoeg bij bent.

Stap 4: expansievat en leidingen ontluchten

Ontlucht het expansievat op exact dezelfde manier en ook de ventielen die zich in het hoogste punt van de leidingen bevinden. Als u tevreden bent en al de lucht heeft kunnen laten ontsnappen, zet u de cv-ketel weer aan.

Stap 5: controleer de manometer

Laat uw centrale verwarming een tijdje draaien. Loop naar uw cv-ketel en controleer de waterdruk. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen, maar controleer of dit voor u ook zo is door de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Staat de druk te laag, dan is het nodig om uw installatie bij te vullen met water. De meeste ketels geven dit ook aan doordat de wijzer in het rode gebied is gekomen.

Stap 6: de slang vullen met water

Trek de stekker van uw cv-ketel weer uit het stopcontact. Om te voorkomen dat u meer lucht het systeem in brengt vult u uw vulslang eerst met water door deze op uw kraan te schroeven en dicht te houden met uw duim aan de ander kant.

Tip: bij sommige cv-installaties wordt de vulslang al standaard aangeleverd. Zo niet, dan kunt u deze aanschaffen bij uw bouwmarkt. Zorg er dan wel voor dat deze lang genoeg is en de afstand tussen vulkraan en waterkraan kan overbruggen.

Stap 7: de slang aansluiten

Sluit de vulslang aan op de vulkraan van uw installatie. Deze bevindt zich meestal in een radiator op de benedenverdieping en in de buurt van of in de keuken. Doe eerst de waterkraan open en draai vervolgens de vulkraan open.

Tip: als uw slang geen geschikte aansluiting heeft, dan kunt u hier een slangenklem voor gebruiken.

Stap 8: het systeem vullen met water

Terwijl het water uw centrale verwarming in loopt houdt u de manometer van uw cv-ketel in de gaten. U kunt niet op twee plekken tegelijkertijd zijn, dus zorg dat er iemand beschikbaar is die uw kraan dicht kan doen. Als de manometer weer in het groen staat kunt u het seintje geven de kraan dicht te laten draaien.

Stap 9: de verwarming weer in werking zetten

Sluit de vulkraan op de radiator en verwijder daarna uw slang. Steek de stekker van uw verwarmingsketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten aanstaan en herhaal alle stappen nogmaals. Hierna is er als het goed is geen lucht meer in uw installatie aanwezig en kan deze weer zo efficiënt mogelijk draaien.

Tip: heeft u het gevoel dat u wel erg regelmatig het water van uw installatie moet bijvullen? Schakel dan een loodgieter in, want er is een grote kans dat er ergens een lekkage aanwezig is.

Vergelijk offertes

Wilt u liever een vakman inschakelen om uw centrale verwarming eens goed na te kijken en te onderhouden? Of vermoedt u dat u een defecte of oude installatie heeft en wilt u deze laten repareren of vervangen? Voor allerlei klussen aan uw centrale verwarming kunt u bij ons offertes opvragen als u de link naar onze vergelijkingstool volgt. Door deze te vergelijken met elkaar kiest u gemakkelijk de scherpste prijs uit.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen