KlussenKlussen

Hoe leg ik tuinverlichting aan

Tuinverlichting is de manier bij uitstek om uw tuin te beveiligen. Daarnaast is het ook een heel decoratieve oplossing waardoor u ook in de avond van uw tuin kunt genieten. Het aanleggen van tuinverlichting is een klus die u zelf kunt uitvoeren, mits u de juiste methode aanhoudt. We stelden voor u onderstaand stappenplan op.

Wat heeft u nodig voor deze klus

 • Een 4 aderige grondkabel

 • Een kabeldoos voor buiten

 • Een aantal slagvaste elektra buizen

 • Passende schroeven

 • Pluggen van 6 millimeter

 • Lasklemmen

 • Zogeheten kabelzadels voor de montage

 • Een geschikte buitenlamp of meerdere buitenlampen

 • Een 3 aderige buitenkabel

 • Een schakelaar die spatwaterdicht is

 • Een lasklem die hersluitbaar is

 • Een krimpkous

 • Een schroevendraaier met isolatie

 • Een spanningszoeker

 • Een boormachine

 • Een tang om draad te strippen

 • Een boor voor steen van 10 millimeter bij 40 centimeter

 • Een boor voor steen van 16 millimeter bij 40 centimeter

Stap 1: weet waar u de verlichting gaat plaatsen

Voor u tuinverlichting gaat plaatsen is het goed om voor uzelf te weten waar u de verlichting zal gaan aanleggen. Hiervoor maakt u vooraf een berekening. Houd daarbij rekening dat er in veel gevallen nog een stroom aansluiting naar de tuin moet worden aangelegd. Deze stroomaansluiting moet van binnenuit worden gerealiseerd.

Tip: leg een tuinstopcontact aan

In plaats van alleen een verlichting kunt u er ook voor kiezen om een compleet stopcontact in uw tuin aan te leggen. Dit doet u onder andere zodat u zonder extra kabels te leggen ook elektrische buitenapparatuur kunt aansluiten. Het aanleggen van een dergelijk stopcontact is niet veel meer werk dan wat u nu hier ziet.

Stap 2: Het gat boren voor de leidingen

Gaat u een enkele buitenlamp aansluiten die op een redelijke hoogte komt te zitten, dan zult u een gat in uw buitenmuur moeten boren op deze hoogte. U wilt immers zo min mogelijk draad langs de buitenkant van uw woning zien lopen. Wilt u een buitenverlichting die laag is, langs een tuinpad, dan kiest u ervoor om dit gat lager te boren. Op die manier kunt u de leiding zonder al teveel in het zicht te zijn in de grond laten verdwijnen.

Stap 3: aan het werk in uw muur

Voor het monteren van een stroomaansluiting neemt u een lasdoos die is voorzien van een aardedraad. U moet de leiding hierdoor naar buiten trekken. De groep in de meterkast waarbij u aan het werk gaat schakelt u uit. Gebruik voor u aan het werk gaat een spanningzoeker om te kijken of de stroom ook daadwerkelijk is uitgeschakeld. Het gat in de muur boort u schuin omlaag en daarbij werkt u van binnen naar buiten. Voor het beste resultaat gebruikt u allereerst een steenboor met een breedte van 10 millimeter. Vervolgens boort u het gat verder uit van beide kanten met een boor met een diameter van 16 millimeter. U werkt in twee fases zodat er geen grote stukken steen aan de muur kunnen beschadigen. Door dit gat heen geleidt u de elektrabuis. De buitenkant kit u verder af op de doorvoer en de pijp. Dit is deels ter isolatie maar ook om te voorkomen dat ongedierte uw huis zal binnendringen.

Stap 4: Het plaatsen van de lasdoos

Voor uw verlichting plaatst u nu de lasdoos op de muur aan de buitenkant. In de doos zitten condensgaatjes onderin. Die prikt u door.

Stap 5: Plaats de buitenkabel

U neemt een buitenkabel die lang genoeg is voor de werkzaamheden. Een drie aderige buitenkabel legt u van af het aanvoerpunt naar de lasdoos die u op de buitenmuur heeft geplaatst. Met zadels zet u deze kabel vast op de muur. De buitenlampen en de spatwaterdichte schakelaar die u voor de klus nodig heeft plaatst u nu op de buitenmuur of op een andere plek in huis waar u de verlichting wil hebben.

Stap 6: verbind de buitenlamp met de lasdoos

Voor deze stap legt u een 4 aderige buitenkabel aan die u geleidt vanaf de lasdoos tot de schakelaar, en van de lasdoos tot de lamp. Zorg ervoor dat u de kabels door de wartels en de rubberen ringen. Dit zorgt ervoor dat het geheel goed waterdicht wordt aangelegd. Ook deze onderdelen zet u vast met zadels.

Het verbinden van de grondkabel

De draden in de kabeldoos verbindt u. Vervolgens schroeft u de lasdoos en de buitenschakelaar weer compleet dicht. De draden van de buitenkabel, ook wel de grondkabel genoemd, verbindt u met de draden van het stroomaanvoerpunt. De aardlitze verbindt u met de groen/gele draad die bij de voeding hoort. De aardlitze is een gevlochten ader van een buitenkabel. Deze zit tussen het aardschermen de binnenisolatie van de kabel. Dit werk doet u met behulp van een lasklem. Na deze stap plaatst u een krimpkous over de aardlitze heen. De stroom schakelt u nu weer in, en u controleert of de lamp goed werkt.

Besparen op uw tuinverlichting

Tuinverlichting kunt u in meerdere uitvoeringen kopen. U bent het goedkoopste uit wanneer u voor LED verlichting kiest. Dit is dan wellicht wat duurder in de aanschaf maar het verbruik is een stuk goedkoper.

Zelf doen of laten doen

Wilt u tuinverlichting maar bent u geen held met elektra aansluiten dan huurt u iemand in die deze klus voor u komt uitvoeren. In dat geval vraagt u offertes op van een klussenbedrijf. Dat doet u met deze button. U ontvangt meerdere offertes die u met elkaar kunt vergelijken. Zo komt u tot de betaalbaarste uitvoerder voor uw klus.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen