Hoe leg ik tuinverlichting aan

Tuinverlichting is de manier bij uitstek om uw tuin te beveiligen. Daarnaast is het ook een heel decoratieve oplossing waardoor u ook in de avond van uw tuin kunt genieten. Het aanleggen van tuinverlichting is een klus die u zelf kunt uitvoeren, mits u de juiste methode aanhoudt. We stelden voor u onderstaand stappenplan op.

Wat heeft u nodig voor deze klus

  • Een 4 aderige grondkabel

  • Een kabeldoos voor buiten

  • Een aantal slagvaste elektra buizen

  • Passende schroeven

  • Pluggen van 6 millimeter

  • Lasklemmen

  • Zogeheten kabelzadels voor de montage

  • Een geschikte buitenlamp of meerdere buitenlampen

  • Een 3 aderige buitenkabel

  • Een schakelaar die spatwaterdicht is

  • Een lasklem die hersluitbaar is

  • Een krimpkous

  • Een schroevendraaier met isolatie

  • Een spanningszoeker

  • Een boormachine

  • Een tang om draad te strippen

  • Een boor voor steen van 10 millimeter bij 40 centimeter

  • Een boor voor steen van 16 millimeter bij 40 centimeter

Stap 1: weet waar u de verlichting gaat plaatsen

Voor u tuinverlichting gaat plaatsen is het goed om voor uzelf te weten waar u de verlichting zal gaan aanleggen. Hiervoor maakt u vooraf een berekening. Houd daarbij rekening dat er in veel gevallen nog een stroom aansluiting naar de tuin moet worden aangelegd. Deze stroomaansluiting moet van binnenuit worden gerealiseerd.

Tip: leg een tuinstopcontact aan

In plaats van alleen een verlichting kunt u er ook voor kiezen om een compleet stopcontact in uw tuin aan te leggen. Dit doet u onder andere zodat u zonder extra kabels te leggen ook elektrische buitenapparatuur kunt aansluiten. Het aanleggen van een dergelijk stopcontact is niet veel meer werk dan wat u nu hier ziet.

Stap 2: Het gat boren voor de leidingen

Gaat u een enkele buitenlamp aansluiten die op een redelijke hoogte komt te zitten, dan zult u een gat in uw buitenmuur moeten boren op deze hoogte. U wilt immers zo min mogelijk draad langs de buitenkant van uw woning zien lopen. Wilt u een buitenverlichting die laag is, langs een tuinpad, dan kiest u ervoor om dit gat lager te boren. Op die manier kunt u de leiding zonder al teveel in het zicht te zijn in de grond laten verdwijnen.

Stap 3: aan het werk in uw muur

Voor het monteren van een stroomaansluiting neemt u een lasdoos die is voorzien van een aardedraad. U moet de leiding hierdoor naar buiten trekken. De groep in de meterkast waarbij u aan het werk gaat schakelt u uit. Gebruik voor u aan het werk gaat een spanningzoeker om te kijken of de stroom ook daadwerkelijk is uitgeschakeld. Het gat in de muur boort u schuin omlaag en daarbij werkt u van binnen naar buiten. Voor het beste resultaat gebruikt u allereerst een steenboor met een breedte van 10 millimeter. Vervolgens boort u het gat verder uit van beide kanten met een boor met een diameter van 16 millimeter. U werkt in twee fases zodat er geen grote stukken steen aan de muur kunnen beschadigen. Door dit gat heen geleidt u de elektrabuis. De buitenkant kit u verder af op de doorvoer en de pijp. Dit is deels ter isolatie maar ook om te voorkomen dat ongedierte uw huis zal binnendringen.

Stap 4: Het plaatsen van de lasdoos

Voor uw verlichting plaatst u nu de lasdoos op de muur aan de buitenkant. In de doos zitten condensgaatjes onderin. Die prikt u door.

Stap 5: Plaats de buitenkabel

U neemt een buitenkabel die lang genoeg is voor de werkzaamheden. Een drie aderige buitenkabel legt u van af het aanvoerpunt naar de lasdoos die u op de buitenmuur heeft geplaatst. Met zadels zet u deze kabel vast op de muur. De buitenlampen en de spatwaterdichte schakelaar die u voor de klus nodig heeft plaatst u nu op de buitenmuur of op een andere plek in huis waar u de verlichting wil hebben.

Stap 6: verbind de buitenlamp met de lasdoos

Voor deze stap legt u een 4 aderige buitenkabel aan die u geleidt vanaf de lasdoos tot de schakelaar, en van de lasdoos tot de lamp. Zorg ervoor dat u de kabels door de wartels en de rubberen ringen. Dit zorgt ervoor dat het geheel goed waterdicht wordt aangelegd. Ook deze onderdelen zet u vast met zadels.

Het verbinden van de grondkabel

De draden in de kabeldoos verbindt u. Vervolgens schroeft u de lasdoos en de buitenschakelaar weer compleet dicht. De draden van de buitenkabel, ook wel de grondkabel genoemd, verbindt u met de draden van het stroomaanvoerpunt. De aardlitze verbindt u met de groen/gele draad die bij de voeding hoort. De aardlitze is een gevlochten ader van een buitenkabel. Deze zit tussen het aardschermen de binnenisolatie van de kabel. Dit werk doet u met behulp van een lasklem. Na deze stap plaatst u een krimpkous over de aardlitze heen. De stroom schakelt u nu weer in, en u controleert of de lamp goed werkt.

Besparen op uw tuinverlichting

Tuinverlichting kunt u in meerdere uitvoeringen kopen. U bent het goedkoopste uit wanneer u voor LED verlichting kiest. Dit is dan wellicht wat duurder in de aanschaf maar het verbruik is een stuk goedkoper.

Zelf doen of laten doen

Wilt u tuinverlichting maar bent u geen held met elektra aansluiten dan huurt u iemand in die deze klus voor u komt uitvoeren. In dat geval vraagt u offertes op van een klussenbedrijf. Dat doet u met deze button. U ontvangt meerdere offertes die u met elkaar kunt vergelijken. Zo komt u tot de betaalbaarste uitvoerder voor uw klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen