KlussenKlussen

Hoe monteer ik inbouwspots?

Steeds meer woningen gebruiken spotjes als verlichting en dat is eigenlijk niet vreemd. U kunt er bijvoorbeeld een schilderij mee uitlichten, u kunt ze dimmen voor sfeerverlichting en juist feller maken voor functionele verlichting en spotjes zijn daarbij gemakkelijk te plaatsen. U kunt spotjes aanbrengen onder de keukenkastjes om uw werkblad te verlichten, u kunt spotjes plaatsen in uw kledingkast zodat u ’s ochtends de juiste kleding uit kunt kiezen en u kunt spotjes in het plafond aanbrengen voor werkverlichting of sfeerverlichting. Hier vindt u een stappenplan waarmee u deze spotjes gemakkelijk zelf installeert.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Naast de spotjes zelf heeft u natuurlijk nog het één en ander nodig aan materialen en gereedschappen. U kunt het beste een inbouwpakket aanschaffen, want het aantal spotjes dat u op de transformator aan kunt sluiten is beperkt. Als u de hoeveelheid spotjes wilt berekenen, dan kunt u een afstand van ongeveer 1 meter tussen de spotjes aanhouden. De volgende tabel gebruikt u om uw boodschappenlijst samen te stellen.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Inbouwpakket

25 voor 3

Spanningzoeker

8

Halogeendimmer

20

Draadstriptang

18

Kroonsteentjes

1 per stuk

Schroevendraaier

12

Stekkerdoos met snoer

5 voor 5 meter

Passer

4

Gatenzaag

25 per set

Rolmaat

15

Boormachine

75

Tip: heeft u een betonnen plafond? Dan kunt u hier niet zomaar spotjes in aanbrengen. U zal dan eerste een verlaagd plafond moeten plaatsen voordat u verder kunt met het onderstaande stappenplan.

Stap 1: schakel de stroom uit

Uiteraard schakelt u eerst de stroom uit. Dit doet u bij de meterkast en zorg er dan direct voor dat iedereen in huis weet dat u met de elektra aan het werk bent. Eventueel hangt u een briefje over de desbetreffende schakelaar, zodat niemand anders de stroom per ongeluk weer inschakelt. Gebruik een spanningzoeker om te controleren of de stroom ook daadwerkelijk is uitgeschakeld.

Stap 2: de plaatsing van de spotjes bepalen

Er zijn enkele regels waarmee u rekening moet houden als u spotjes gaat plaatsen. Als u deze in acht kunt houden, dan kunt u de plaatsen van de spotjes aftekenen op het plafond. Lees dan ook de gebruiksaanwijzing door van de verpakking, omdat de maximale afstand van de onderlinge spotjes weer afhankelijk is van het vermogen ervan.

  • Spotjes kunnen erg warm worden. Zorg er daarom voor dat er 10 tot 15 centimeter ruimte aanwezig is tussen de achterkant van het spotje en het plafond.

  • Tussen de spots houdt u een afstand van minimaal 30 centimeter aan. De maximale afstand wordt dus bepaald door het vermogen van uw spotjes.

  • Zorg ervoor dat de spotjes niet dichter dan 60 centimeter boven een voorwerp hangen, omdat ze deze anders kunnen verwarmen.

Stap 3: gaten uitzagen

Pak de verpakking van uw spotjes en achterhaal wat de diameter is. Zoek een geschikte gatenzaag en boor de gaten uit met een gatenboor. Het is niet erg als uw gaten een paar millimeter groter zijn dan de spotjes.

Stap 4: een extra schakelaar aanbrengen

Het is handig om alvast een schakelaar uit te kiezen voor uw spotjes. Dat doet u door de stekker van een losse stekkerdoos te verwijderen, de draden te strippen en met een kroonsteentje aan het lichtpunt van de kamer te bevestigen. Op deze manier kunt u uw spots bedienen met deze schakelaar.

Stap 5: de transformator aansluiten

Als u gebruik maakt van 12V spotjes, dan zal u deze moeten aansluiten op een transformator. Het Nederlandse stroomnetwerk gebruikt namelijk een voltage van 230V en dat moet dan eerst worden omgezet. De stekker van uw transformator doet u in de stekkerdoos die u bij de vorige stap heeft bevestigd. Sluit de losse spotsnoertjes aan op de transformator en zorg ervoor dat deze elk uitkomen bij één van de gaten. Nu schuift u de transformator door het gat, zodat deze niet meer zichtbaar is.

Stap 6: de spotjes aansluiten

Nu kunt u bij elk gat waar een paar draadjes uitsteken de spot aansluiten op deze draadjes. Als u spotjes zonder transformator heeft uitgekozen dan gebruikt u hier simpelweg een los snoer met een stekker voor. Deze stekker kunt u dan in uw stekkerdoos plaatsen.

Stap 7: de spotjes plaatsen

Als u alle spotjes heeft aangesloten kunt u ze gaan plaatsen in de daarvoor bestemde gaten. Hier worden verschillende methoden voor gebruikt, dus u kunt dit het beste natrekken op uw gebruiksaanwijzing. Controleer of ze allemaal goed vast zitten en dat ze geen brand kunnen veroorzaken als ze te warm worden.

Stap 8: de lampjes aanbrengen

Nu kunt u de lampjes van de spotjes aanbrengen. Deze worden geleverd bij uw pakket. Ook hier gebruikt u het beste de handleiding van uw spotjes voor, want de manier waarop dit gedaan wordt kan per spotje verschillen.

Tip: plaats de lampjes met handschoenen of met een theedoek, zodat u het glas niet vet maakt.

Stap 9: uw spotjes gebruiken

Nu kunt u uw spotjes in gebruik gaan namen. Schakel de elektriciteit weer aan en controleer of ze naar behoren werken. Als u een dimmer aansluit kunt u met uw spotjes ook sfeerverlichting creëren.

Vergelijk offertes

Laat u uw spotjes liever installeren door iemand die daar verstand van heeft? Of heeft u andere klussen aan uw elektra die u wilt uitbesteden? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool en vraag meerdere offertes op in één keer. U kiest dan zelf het beste aanbod.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen