Hoe sluit ik een bewegingssensor aan?

Bewegingssensoren zijn bijzonder handig voor gebruik buitenshuis. Als het donker is en u betreedt uw tuin, dan kunt u er met een bewegingssensor voor zorgen dat er direct één of meerdere lampen aan gaan. Doet u dit met een lamp bij de voordeur, dan kunt u uw woning inbraakveiliger maken door inbrekers in het licht te zetten en af te schrikken. Ook binnen kunnen deze sensoren handig zijn en kunt u bijvoorbeeld het licht in de schuur al aan laten gaan voordat u de deur achter uzelf dicht trekt. Na een bepaalde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Met het volgende stappenplan kunt u uw bewegingssensor zelf aansluiten.

Wat heeft u nodig?

Dit is een klus aan uw elektra en de benodigdheden zijn goed te overzien. Ook als u een wat minder ervaren doe-het-zelver bent zal u geen fortuin hoeven uitgeven aan nieuwe materialen en gereedschappen. U kunt het onderstaande lijstje gebruiken voor het plannen van uw bezoek aan de winkel.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

Bewegingssensor

25

Rolmaat

15

Buitenlamp

50

Potlood

1

Buitenkabel

15 voor 10 meter

Zijsnijtang

20

Kabelzadels

6 voor 25

Spanningzoeker

8

Pluggen en schroeven

25 voor een grote set

Striptang

18

Gebogen telefoontang

20

Boormachine

75

Stap 1: de stroom uitschakelen

Schakel de stroom uit en controleer of dit gelukt is met uw spanningzoeker. Laat iedereen in huis weten dat u met stroom aan het werken bent, zodat niemand deze weer inschakelt.

Stap 2: de schakelaar demonteren

U kunt een inbouwbewegingssensor monteren op de plaats van een schakelaar. Dit is erg gemakkelijk en snel gedaan. Demonteer de schakelaar en ga op zoek naar een bruine en een zwarte draad die uit de muurdoos komen.

Stap 3: de inbouwbewegingssensor aansluiten

Pak uw bewegingssensor erbij en sluit de bruine draad aan op L en de zwarte draad op L1. Schakel de elektriciteit weer aan en controleer of uw sensor succesvol is geïnstalleerd. De sensor zou de lamp moeten inschakelen die voorheen door de schakelaar werd bediend.

Stap 4: een losse bewegingssensor installeren

Het is ook mogelijk om een losse bewegingssensor te plaatsen. Dit heeft wat meer voeten in de aarde, maar u heeft dan direct ook meer vrijheid. Losse bewegingssensoren hebben meestal en bereik van 180 graden. Bepaal de plaatsing en zorg ervoor dat dit gebied vrij is van obstakels zoals bloempotten, fietsen en tuinmeubilair.

Stap 5: een kabel aanleggen

Trek een aanvoerende buitenkabel naar de plek waar u de bewegingssensor wilt plaatsen. U sluit deze nog niet aan op het lichtnet.

Stap 6: de lamp aansluiten

Als u al een lamp heeft, dan kunt u de kabel van deze lamp naar de plaats van de sensor brengen. Heeft u nog geen lamp, dan moet u deze nog ophangen. De draden kunt u netjes wegwerken met kabelzadels.

Stap 7: de aanvoerende kabel aansluiten

De aanvoerende kabel heeft drie aders. De bruine ader sluit u dan aan op de L plek in de bewegingssensor, de blauwe ader plaatst u op N en de groen/gele kabel op een symbool dat lijkt op een pijltje.

Stap 8: de lamp aansluiten

De kabel van de lamp moet ook op de bewegingssensor worden aangesloten. In dit geval komt de bruine ader dan op de L1 ingang, de blauwe op N en de groen/gele ader sluit u aan op het pijl symbool. U kunt nu de bewegingssensor ergens bevestigen, bijvoorbeeld aan de muur of op een hek.

Stap 9: de sensor aansluiten

Nu kunt u de aanvoerende kabel aansluiten op het stroomnet. Schakel de elektriciteit weer in en controleer of de sensor werkt. Het is goed mogelijk dat dit even duurt, omdat de sensor zich moet instellen. Vaak staat deze in het begin ook nog op een teststand.

Stap 10: het bereik instellen

Als u wilt dat uw sensor een kleiner bereik heeft, dan kunt u de lens van de sensor gedeeltelijk afplakken. Doe dit nu, voordat u overgaat op het instellen van de bewegingssensor.

Stap 11: de sensor instellen

Als laatste stelt u de sensor in en in de meeste gevallen doet u dit door achterop de sensor te zoeken naar drie regelschroefjes. Hiermee kunt u verschillende instellingen doorgeven.

  • Sens: met dit schroefje stelt u de reikwijdte van de sensor in. Dit ligt vaak tussen de 2 meter en 10 meter.

  • Time: met dit schroefje stelt u in hoe lang u wilt dat de lamp brandt totdat deze weer uit gaat. Dit kan 30 seconden zijn, maar ook een kwartier.

  • Lux: met het laatste schroefje kunt u instellen bij welke lichtsterkte u wilt dat uw sensor gaat werken. Overdag heeft u deze namelijk mogelijk niet nodig, want dan is er al voldoende natuurlijk licht. U kunt dan kiezen tussen werkzaam overdag, bij schemer en in het donker.

Vergelijk offertes

Heeft u een bewegingssensor die geïnstalleerd moet worden? Als u dit door een vakman laat doen, dan weet u zeker dat het goed gebeurt. Vraag daarom hier offertes op voor uw werkzaamheden met onze vergelijkingstool, kies het beste aanbod uit, vind een vakbekwame specialist en bespaar geld.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen