KlussenKlussen

Een mooie moderne hanglamp

Een mooie hanglamp is een aanwinst voor uw huis. Helaas kost een moderne hanglamp al snel een flink bedrag in de winkel. Als u een beetje handig met de bovenfrees bent kunt u een mooie hanglamp prima zelf maken. We maakten voor u een handleiding in de vorm van een stappenplan.

In deze kluswijzer:

Goed aan denken voor u begint

Gaat u een lamp aansluiten en maken dan zult u veilig moeten werken. U zult dan ook eerst de groep moeten uitschakelen waarop u de lamp wil gaan aansluiten.

Wat heeft u voor deze klus nodig

 • 2 latten van ieder 270 centimeter bij 6,9 centimeter bij 4,4 centimeter
 • 12 vleugelmoeren van type M6
 • 1 meter draadeinde M6
 • 2 plafondhaken met een gesloten oog
 • 2 maal een stuk van twee meter dun staaldraad met diameter 3 millimeter
 • 4 harpjes die voor dun staaldraad zijn
 • 2 haken met een gesloten oog
 • Een ontvettingsmiddel
 • Schuurpapier korrel 180
 • Een white wash verf
 • 7 kogellampen kleur helder 15Watt
 • 7 lampfittingen zwart met een normale E27 fitting
 • 7 maal een 2- of 3 gats trekontlaster
 • 7 trekontlasters voor een fitting. Binnendraads model
 • 7 kroonsteentjes van een groot model 6 millimeter2 12D
 • 10 meter snoer elektra kleur zwart. Rond en tweepolig snoer
 • 12 stuks volgring M6
 • Boormachine
 • Een hand- en ijzerzaag
 • Een steeksleutelset meerdere maten
 • Een winkelhaak
 • Een borstel
 • Een tang om te strippen
 • Een schroevendraaier groot
 • Een potlood
 • Twee lijmklemmen
 • Een kwast voor het schilderen
 • Een houtboor van 6 en 8 millimeter
 • Een freesbeitel recht model
 • Een bovenfrees
 • Een boorstandaard
 • Een geschikte waterpas en een spanningzoeker.

De latten voorzagen

De beide latten zaagt u op 200 centimeter af. De ruimte die u uit wil hollen tekent u af met een potlood en een winkelhaak. Houd boven en onder een marge van 1,5 centimeter aan en aan de zijkanten 8 centimeter.

De latten uitfrezen

Stel de bovenfrees in op een diepte van 2,5 centimeter en frees de lat uit. Op die manier heeft u een goede basis voor de lamp.

Tip: Wil nooit teveel tegelijk

In één keer de volledige diepte weg frezen is nagenoeg niet te doen. Verstandiger is het om in twee etappes de diepte te halen. Als u gevorderd gebruiker bent van de bovenfrees kunt u wel bovenstaande stap in één keer uitvoeren.

De gaten voorboren

Plaats lijmklemmen en leg de latten tegen elkaar. Zorg ervoor dat de holte niet zichtbaar is. Met éen van de gespleten kanten draait u de latten omhoog. Nu boort u zeven gaten tot in de holle ruimte. Daarbij komt het eerste gat op een grens van de twee latten en u houdt 10 centimeter vrij van de zijkant. De volgende gaten zaagt u ieder 20 centimeter van elkaar. Het laatste gat komt dan op 190 centimeter.

Maak de gaten voor het draadeind

De latten draait u nu voor een kwartslag. Een van de mooie kanten wordt nu zichtbaar. U boort vervolgens 6 gaten die bestemd zijn voor het draadeind, en u boort door en door met de boormachine. Gebruik een boor van 6 millimeter. Daarbij komt het eerste gat 3,5 centimeter van de boven- en onderkant af en het komt op 25 centimeter vanaf de zijkant gemeten. De gaten die daarop volgen komen op een afstand van 30 centimeter van elkaar en ze komen ook ieder op 3,5 centimeter van de boven- en onderkant af. Op 175 centimeter komt het laatste gat.

Ruimte maken voor het aanvoersnoer

Door de latten nog een keer een kwartslag te draaien krijgt u de juiste zijde boven voor het laatste gat. Dit gaat tot in de ruimte die u heeft uitgehold. Het komt op 12 centimeter van een van de zijkanten te zitten. Dit is de ruimte voor het aanvoersnoer. Alle gaten die u heeft gemaakt moet u vervolgens mooi glad schuren.

Het schuren en lakken van de lamp

Alvorens de lamphouder te schilderen moet u deze eerst met een ontvetter ontvetten. Vervolgens spoelt u het werk na met warm water. Met een middelgrof schuurpapier van korrel 150 – 180 schuurt u de houder. Het stof kunt u vervolgens met een zachte borstel weg vegen. Met een white wash verf schildert u nu de lamp.

Het snoer voorbereiden

Van het stuk elektrasnoer knipt u zeven stukken die ieder 120 centimeter lang zijn. U knipt ook zes stukken die elk 20 centimeter lang zijn. De beide kanten van ieder stuk ontmantelt u met een striptang.

De fittingen plaatsen en de trekontlasters aanbrengen

De trekontlasters die u in het pakket heeft draait u op de fittingen. De fittingen plaatst u aan één kant van ieder lang snoer. Een blauwe draad doet u in een gat en een bruine draad in een ander gat. Vervolgens draait u de trekontlaster dicht. Hierna rijgt u de trekontlasters aan de andere kant van het lange stuk door het snoer heen. Vervolgens bevestigt u aan elk stuk een kroonsteentje. De blauwe draad verwerkt u in één gat en de bruine draad verwerkt u in een ander gat.

De lampjes door verbinden

De 7 stukken snoer die u heeft legt u op de tafel neer. Aan de contrazijde van het laatste kroonsteentje maakt u de draden van een kort stuk elektrasnoer. De blauwe draad van de kabel doet u in een gat en de bruine draad doet u in een ander gat. De draden aan de andere kant van het snoer stopt u samen met de draden van een tweede koppelsnoertje in een tweede kroonsteentje. Denk eraan dat u steeds kleur bij kleur doet en dat u deze steeds in een afzonderlijk gat van het kroonsteentje verwerkt. Deze handeling herhaalt u met elk kroonsteentje. Op die manier worden de lampjes in uw hanglamp doorverbonden.

Tip bij het werken met kroonsteentjes

Strip het stuk draad niet te lang. U wil immers geen bloot liggende draad zien liggen na het monteren op kroonsteentjes.

De lange aanvoerdraad plaatsen

Aan het laatste kroonsteentje maakt u een lange aanvoerdraad vast. Deze loopt naar de aansluiting voor de verlichting in uw plafond.

De draden in de lamp plaatsen

De latten haalt u van elkaar af. De draden van ieder lampje afzonderlijk plaatst u in een uitgeboord gat. De trekontspanners moeten voor deze tussenstap in de holle ruimte bevestigd zitten. Na deze stap maakt u alle draden op een gelijke lengte. Door het hoger of lager plaatsen van de trekontspanners kunt u dit instellen. De draden legt u na deze stap zo mooi mogelijk weg in de holle ruimte. De lange draad leidt u door het gat naar de bovenkant. Zorgt u er bij deze stap voor dat er ruimte blijft voor de draadeinden.

Het draadeind maken

Met een ijzerzaag zaagt u het draadeind uiteindelijk in zes stukken die elk 11 centimeter lang zijn.

Klustip: Voordat u gaat zagen plaatst u eerst een moer op een draadeind. Draai deze er na het zagen af om een mooie tapdraad te krijgen.

Het aandraaien van de vleugelmoeren

De twee helften van de lamp sluit u, waarna u de zes stukken draadeind plaatst met aan iedere kant een volgring. Aan iedere kant draait u een vleugelmoer en deze vleugelmoer dient gelijkmatig aangedraaid te worden. Daardoor zullen de beide helften op elkaar blijven zitten.

Haken bevestigen

Op 10 centimeter van de zijkant schroeft u aan elke kant een haak in. Door het gesloten oog rijgt u het stuk staaldraad. Met de hulp van de harpjes maakt u een lusje. De moeren van de harpjes draait u met een steeksleuteltje goed vast aan.

De lamp aan het plafond bevestigen

In het plafond monteert u twee haken. De staaldraad dient u door een van de ogen te rijgen, waarbij de lamp op de goede hoogte komt te hagen. U maakt nu een lus en daarna maakt u één van de harpjes vast.

Tip: de ideale hanghoogte van een lamp

Een hanglamp boven een tafel komt ongeveer 60 tot 70 centimeter boven het tafelblad te hangen. Wanneer u aan tafel zit, zult u onder de lamp door moeten kunnen kijken. Wanneer u gaat staan zal de lamp op ooghoogte hangen.

De laatste afwerking

Na het voltooien van deze werkzaamheden plaatst u een waterpas op de lamp. Op die manier kunt u beoordelen of de lamp goed waterpas is bevestigd. Vervolgens sluit u de hanglamp aan.

Geen verstand van elektra toch een originele lamp

Wilt u deze lamp in uw huis maar heeft u geen verstand van elektra, dan kunt u de klus beter laten uitvoeren. U vraagt met onderstaande button offertes op. Op die manier kunt u door het vergelijken van offertes gelijk tot 20 procent besparen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen