Hoe plaats ik LED buitenverlichting aan de oprit

Heeft u een oprit dan is het prettig wanneer u die in het donker kunt terugvinden. Het is dan ook vooral uit veiligheid dat men een dergelijke oprit voorziet van buitenverlichting. Wanneer u uw oprit of tuinpad van LED verlichting wil gaan voorzien is dat niet heel lastig. We hebben een stappenplan voor u opgesteld waarmee u deze klus kunt uitvoeren.

Waarom kiezen voor LED

LED is de afkorting voor Light Emitting Diodes. Het is een soort verlichting die uitermate weinig stroom kost. Daarnaast geeft de verlichting zeer weinig warmte af. Het is ook een vorm van verlichting die niet zo’n heel sterke licht afgifte heeft in uw woning. Om die reden wordt de verlichting niet vaak als hoofdverlichting geplaatst. Het is een vorm van verlichting die buitenshuis vaak wordt gebruikt als oriëntatiemiddel of als sfeerverlichting. We kozen voor LED verlichting die we wegwerkten in houten vlonders in de tuin.

Wat heeft u nodig voor deze klus

  • Een Led verlichtingsset

  • Een buitenstopcontact

  • Een speedboor

  • Een rolmaat

  • Een potlood

  • Een boormachine

  • Een accuboormachine

Stap 1: de klus voorbereiden

We gaan in deze omschrijving uit van het feit dat u een set LED lampjes heeft gekocht van 6 stuks. Deze set heeft een snoer van totaal ongeveer 12 meter. Er zitten aan dit snoer aparte snoertjes voor de lampjes. Deze kunt u inpluggen op de hoofdkabel. Het 12 meter lange snoer leidt naar een transformator en die wordt weer op een gewone 220 Volt Netspanning aangesloten. U bepaalt dus vooraf waar de spotjes komen. Daarbij kijkt u naar de snoerlengte die u maximaal tot uw beschikking heeft. Houd er rekening mee dat de transformator in de buurt van het buitenstopcontact moet komen.

Stap 2: Instellingen voor het boren

Voordat u de verlichting in de grond gaat aansluiten is het nodig om gaten te boren. Meet goed de diameter op voor u de boor ter hand neemt. Te ruime boorgaten kunt u lastig herstellen. Vaak staat ook op de verpakking beschreven wat de diameter van de verlichting is.

Stap 3: Bepaal waar u de lampjes plaatst

Na de voorbereidingen is het tijd om te kijken waar u de lampjes wil gaan plaatsen. U heeft een maximale onderlinge snoerafstand die per type lampje kan wisselen. Doorgaans heeft u een speling van 20 centimeter. U zet vooraf de afstand uit tussen de lampjes in de vlonder met een rolmaat. De plekken zelf markeert u met een potloodstreep. Hier komen straks de gaten.

Stap 4: Boor de gaten voor

Met een speedboor boort u nu de gaten voor. Let op dat u de juiste afmeting speedboor kiest voor deze klus. Neem het potloodpunt als middelpunt van het boorgat.

Stap 5: plaats de verlichting

Na het zagen steekt u het stekkertje en de draad door het boorgat heen. Het lampje laat u ook verzinken in het gat. De huls van het lampje zal in het gat verzinken, terwijl de ring op het hout blijft liggen. Het lampje steekt dus nauwelijks nog uit.

Stap 6: Sluit de verlichting aan op het snoer

Onderaan de terrasvlonders sluit u de lampjes ieder apart aan op het aansluitsnoer. De draaisluiting die u hiervoor gebruikt is waterdicht; u hoeft deze niet extra te isoleren.

Stap 7: De afrondende werkzaamheden

Zorg ervoor dat u de transformator bij het buitenstopcontact in de buurt aansluit. De stekker zelf sluit u op het net aan. Een transformator moet u zo plaatsen dat er geen water overheen kan komen. Het wegwerken van het snoer doet u onder de vlonder. Op die manier kunt u deze bij het omspitten van uw tuin niet beschadigen. Werkt u met lampjes die u gewoon in de tuin aanlegt zonder vlonder, denk er dan aan dat u het snoer minimaal 50 centimeter diep ingraaft om te voorkomen dat u tijdens tuinwerkzaamheden het snoer raakt.

Besparen op uw tuinverlichting

Tuinverlichting kan een behoorlijke aanslag op uw portemonnee zijn. Zeker wanneer de verlichting lange tijd achter elkaar brandt kost het behoorlijk wat energie. Wanneer u wil besparen op uw tuinverlichting doet u er dan ook goed aan om te besparen op die posten waar dat mogelijk is. Bij LED verlichting maakt u sowieso de voordeligste keuze. De verlichting zal – bij een verbruik van 9 uur per dag – gemiddeld 50 jaar meegaan. Daarnaast is het stroomverbruik minimaal waardoor u gedurende het gebruik geen hoge kosten maakt.

Subsidie op tuinverlichting

Laat u tuinverlichting aanbrengen dan kan het zijn dat u daarvoor een deel van de kosten wil terugvragen bij uw verzekeraar. In principe geven inboedel- en opstalverzekeraars geen subsidie voor tuinverlichting. Wel kan het zijn dat een tuinverlichting deel uitmaakt van een pakket wat u moet aanleggen bij uw huis om voor een subsidie in aanmerking te komen. Denkt u in dat geval bijvoorbeeld aan een pakket met een inbraaksysteem en beveiligingscamera’s. U krijgt wanneer u een dergelijk pakket voorzieningen laat aanbrengen een korting op uw premie waardoor u maandelijks een deel van uw premie terug verdient.

Tuinverlichting zelf aanleggen of laten aanleggen

Het aanleggen van tuinverlichting kunt u in principe prima zelf doen. Ziet u toch op tegen de klus dan kunt u het beste hulp inschakelen. Met onderstaande button vraagt u gelijk meerdere offertes op om te vergelijken. Dat kost u een paar minuten tijd en u bespaart gelijk tot 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen