KlussenKlussen

Welke verlichting kies ik voor welke ruimte in mijn huis?

Bent u bezig met het uitkiezen van de verlichting voor uw nieuwbouwwoning, heeft u een grote verbouwing achter de rug of wilt u om een andere reden de verlichting in uw woning uitkiezen, dan heeft u een ruime keuze. Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke soorten verlichting in welke kamer beter zijn. Hier hebben we een samenvatting gemaakt van de verschillende ruimtes in uw woning en geven we suggesties met betrekking tot het soort verlichting dat daar het beste zou passen.

Per ruimte een andere verlichting

Misschien had u er nog niet zo over nagedacht, maar het is logisch dat u een andere soort verlichting nodig heeft in uw slaapkamer dan in de keuken. In uw slaapkamer moet u tot rust kunnen komen en energie opbouwen voor de volgende dag, terwijl de keuken juist een veel actievere ruimte is waar mensen samen komen, waar eten en drinken wordt bereid, waar het gezellig is en de dag wordt doorgesproken. De onderstaande tabel vat samen waaraan u kunt denken per ruimte in huis als u daar de verlichting moet gaan plaatsen.

Ruimte in huis

Geschikte verlichting

Woonkamer

De woonkamer is waarschijnlijk de ruimte in huis waar u de meeste tijd doorbrengt en waar dan dus ook een aantal verschillende activiteiten plaatsvinden. U heeft hier dan ook drie soorten verlichting nodig:

  • Basisverlichting, zoals spots, lampen aan het plafond en lampen aan de muur.

  • Functionele verlichting, zoals een leeslamp bij een luie stoel en een bureaulamp op een werkplek.

  • Sfeerverlichting, zoals dimbare spots, vloerlampen en mooie tafellampen.

Keuken

Naast de woonkamer is ook de keuken een bijzonder belangrijke ruimte in huis met betrekking tot verlichting. Als u hier alleen kookt, dan is het belangrijk dat u een bepaalde basisverlichting uitkiest en daarbij functionele verlichting plaatst, bijvoorbeeld boven het werkblad en een spotje gericht op de gootsteen. Als uw keuken ook wordt gebruikt als ruimte waar u samenkomt en waar het gezellig is, dan is sfeerverlichting ook erg belangrijk. Eventueel kunt u dan een dimbare lamp plaatsen, voor als mensen blijven zitten als het eten al op is.

Eetkamer

Heeft u een eetkamer apart van uw keuken, dan zal deze gekenmerkt worden door de aanwezigheid van een grote tafel met een aantal zitplaatsen. Hierdoor zal de eetkamer gebruikt worden om maaltijden te nuttigen, maar is het ook een ideale plaats om te werken. Daarom is sfeerverlichting hier erg belangrijk, voornamelijk voor tijdens het avondeten, maar is ook functionele verlichting soms gewenst. U kunt de twee gemakkelijk combineren door een paar mooie lampen boven de tafel te hangen en hier een dimmer op te installeren.

Badkamer

In de badkamer heeft u basisverlichting nodig en deze wordt meestal in het plafond geplaats, omdat dit een vochtige ruimte is. Als u even snel naar het toilet moet, u wilt uw tanden poetsen of u neemt een snelle douche, dan is basisverlichting voldoende. Functionele verlichting, bijvoorbeeld rondom de spiegel heeft u nodig als u uw make-up op gaat doen of uw haar gaat stijlen. Bij een heerlijk lang warm bad kan de sfeerverlichting natuurlijk niet uitblijven en ook hier is een dimmer dan uitermate handig. Het is wel belangrijk dat u de juiste verlichting uitkiest die in vochtige ruimtes geen gevaar voor de veiligheid oplevert.

Slaapkamer

In de slaapkamer heeft u basisverlichting nodig, maar deze moet worden ondersteund door functionele verlichting. Als u gaat slapen doet u de basisverlichting uit en uw nachtlampje aan om nog even te lezen. Wanneer u wakker wordt is een verlichting in de kledingkast soms bijzonder handig, zodat u als de gordijnen dicht zijn zonder de basisverlichting aan te hoeven doen uw kleding uit kunt kiezen. Hier kunt u uiteraard ook een spotje voor installeren.

De hal en de trap

In de hal is voornamelijk een goede basisverlichting gewenst. Hier hangt u uw jas op als u thuis komt en heeft bezoek hulp nodig om te zien waar naartoe te gaan. Veel hallen in Nederlandse huizen hebben ook een toilet en deze is dan goed vindbaar. De trap kunt u het beste ook goed verlichten, zodat mensen die hem gebruiken kunnen zien waar ze stappen. U kunt ook verlichting in de trap plaatsen. Dit zorgt voor extra veiligheid als iemand ’s nachts naar beneden gaat om het toilet te gebruiken. De hal en de trap zijn ruimtes waar doorgang plaatsvindt en daarom is een heldere verlichting gewenst.

Kinderkamer

U kunt de verlichting in uw kinderkamer aanpassen aan de leeftijd van uw kind. Allereerst is er de basisverlichting en daar voegt u dan in een babykamer een zachte sfeerlamp of een nachtlampje aan toe. Naar mate uw kind ouder wordt kunt u gaan denken aan functionele verlichting, bijvoorbeeld een zachte lamp om bij te lezen of een heldere bureaulamp om huiswerk bij te maken. Een nachtlampje is op een gegeven moment ook belangrijk, zodat uw kind deze zelf aan en uit kan doen bij het in slaap vallen of als hij of zij er ’s nachts uit moet.

Werkkamer

In een werkkamer combineert u basisverlichting met functionele verlichting. De basisverlichting is belangrijk ter compensatie om de ogen niet moe te maken en hier voegt u dan een goede lees- of bureaulamp aan toe. Als u een kast heeft met boeken of documenten, dan kunt u daar ook een paar spotjes in plaatsen. In werkkamers kunnen dimmers erg functioneel zijn, bijvoorbeeld als u ’s avonds bij een wat zachter licht wilt kunnen werken dan overdag.

Tip: zorg dat u rondom uw tv altijd diffuus licht kunt aanzetten. Daarmee voorkomt u vermoeide ogen, maar zal u niet direct het gevoel hebben in het spotlight te staan.

Vergelijk offertes

Wilt u uw verlichting opnieuw laten aanleggen door een betrouwbare elektricien? Dan kunt u hier via ons bij een aantal vakmensen tegelijkertijd offertes voor opvragen als u de link naar onze vergelijkingstool volgt. Deze offertes zijn vrijblijvend en kunnen u helpen bij het vinden van de beste prijzen.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen