KlussenKlussen

Hoe isoleer ik de zoldervloer?

Als u een zolder heeft die niet verwarmd is en u wilt uw woning beter isoleren, dan is het isoleren van de zoldervloer een goedkoop en gemakkelijk alternatief voor dakisolatie. U zorgt ervoor dat de warmte uit uw woning al wordt tegengehouden voordat het uw dak kan bereiken en de besparingen zijn daarom meestal zeker interessant. U kunt de werkzaamheden laten uitvoeren door een isolatiespecialist, maar bij de verschillende bouwmarkten kunt u alle benodigdheden aanschaffen en de klus zelf uitvoeren. En zoals u hier zal zien, is dit vrij gemakkelijk. Vooral als u het stappenplan gebruikt dat wij hiervoor hebben samengesteld.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Elke klus begint natuurlijk met een bezoekje aan de bouwmarkt. De benodigdheden voor het isoleren van de zoldervloer zijn goed te overzien. U zou nog even kunnen nadenken over het soort isolatiemateriaal dat u zou willen gebruiken. Hier raden we platen van minerale wol aan, maar een medewerker van uw bouwmarkt kan u hier ongetwijfeld over informeren. Het onderstaande overzicht helpt u te bepalen wat u nog moet aanschaffen voordat u aan de werkzaamheden kunt beginnen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Isolatieplaten glas- of steenwol, 120x60x8 cm €5,50 per m2 Bittenset voor schroefboor €20
Houten balken €10 per stuk Stofmasker €4 voor 3
Universeelkit €10 per tube Werkhandschoenen €10
Schroeven €3 per 200 Veiligheidsbril €15
Klimaatfolie €3,50 per m2 Wegwerp overall €3,50
Underlayment €12 per meter Isolatiemes €12
Isolatietape €10 Boormachine €100
Rolmaat €15
Handzaag €20
Nietmachine €50

Stap 1: hoeveel materiaal heeft u nodig?

Nog voordat u naar de bouwmarkt gaat zal u moeten opmeten hoeveel isolatie- en ander materiaal u nodig heeft. Dit berekent u door het oppervlak van de vloer te nemen en daarna de volgende regels te handhaven.

 • Met de meeste pakken isolatieplaten kunt u 3,6 vierkante meter vloer isoleren. Houdt u hierbij altijd rekening met restafval.
 • Een rol isolatietape is 20 meter lang en 6 centimeter breed. Er zijn ook duurdere rollen van 40 meter lang en 6 centimeter breed.
 • Een rol klimaatfolie is 2 meter x 15 meter.
 • Als u de vloer licht belast kunt u de balken op 60 centimeter hartafstand aanbrengen.
 • Als u de vloer zwaar belast legt u de balken met een 40 centimeter hartafstand op de vloer.
 • Platen underlayment (dit materiaal is optioneel) voor de afwerking van uw vloer hebben de afmetingen 244 x 122 centimeter of 244 x 61 centimeter.

Tip: maak een goede berekening, maar koop altijd een pak of twee meer dan dat u nodig heeft. Alles wat nog in de originele verpakking zit brengt u naderhand terug naar de bouwmarkt. Met wat extra materiaal weet u zeker dat u tijdens het werken niet zonder komt te zitten.

Stap 2: de balken op maat brengen en bevestigen

Zaag de balken op maat en plaats deze naast elkaar in rijen op de vloer. Het isolatiemateriaal komt hier uiteindelijk tussen te liggen. De hartafstand die u gebruikt moet aansluiten met de mate waarop de vloer gebruikt zal worden. U kunt de balken vastschroeven of u kunt er universeelkit voor gebruiken. Zorg er in het laatste geval wel voor dat deze kit goed is gedroogd voordat u verder gaat met werken.

Stap 3: folie aanbrengen over de vloer

Als uw zolder vrij koud is, dan kunt u beter een folielaag aanbrengen onder het isolatiemateriaal. Hiervoor kunt u de volgende stappen volgen.

 1. Breng universeelkit aan rondom de randen van uw vloer.
 2. Niet de folie vast langs de randen van de vloer en druk het goed aan tegen de kitlaag.
 3. Laat de verschillende stroken met 15 centimeter overlappen en bedek zo de hele vloer.
 4. Gebruik isolatietape om de randen nog steviger mee vast te zetten.
 5. Breng isolatietape aan over alle nietjes.
 6. Tape de randen van de stroken folie ook nauwkeurig af.

Stap 4: de isolatieplaten aanbrengen

Nu kunt u de isolatieplaten op maat maken met uw isolatiemes. Een broodmes of handzaag werkt overigens net zo gemakkelijk. Voeg dan altijd 1 centimeter aan de afmetingen toe, zodat u ze netjes tussen de balken kunt klemmen. Zorg dat de platen nauw aansluiten en werk zo de hele vloer af.

Stap 5: de vloer afwerken

In principe zijn de isolatiewerken nu afgelopen en als u de zolder niet in gebruik heeft kunt u deze zo laten liggen. Wilt u de vloer echter netjes afwerken en het isolatiemateriaal enigszins beschermen, dan kunt u underlayment platen aanbrengen en deze op de balken vastschroeven. Zoldervloerisolatie is een bijzonder efficiënte manier om uw woning beter te isoleren en u zal er vanaf dit moment grote besparingen mee gaan maken.

Vergelijk offertes

Met het bovenstaande stappenplan kunt u de zondervloer zelf isoleren, maar het kan goed zijn dat u hier liever een specialist voor gebruikt. In dat geval zal u met onze vergelijkingstool mooie besparingen kunnen maken op de kosten. U geeft ons uw opdracht door en u bereikt in één keer meerdere isolatiebedrijven. Zij sturen u vervolgens een vrijblijvende offerte die u kunt gebruiken voor het vinden van de scherpste prijs.

 

 

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen