KlussenKlussen

Hoe isoleer ik verwarmingsbuizen?

Als u een zo efficiënt mogelijk verwarmingssysteem wilt hebben, dan kunt u deze nog beter optimaliseren als u uw verwarmingsbuizen in de koude ruimtes isoleert. Het heeft weinig zin om de buizen in de warme ruimtes te isoleren en daarbij is het resultaat op esthetisch vlak ook meestal niet zo mooi. Maar in koude ruimtes die dus waarschijnlijk niet intensief worden gebruikt kan het water veel warmte verliezen en dat voorkomt u door deze leidingen te isoleren. Daarnaast is de kans dan ook kleiner dat uw leidingen springen in de winter. Er zijn een paar methoden waarmee u uw leidingen kunt isoleren. Om dit te doen kunt u het onderstaande stappenplannen raadplegen.

Wat heeft u nodig?

Om deze klus uit te kunnen voeren heeft u het één en ander aan materialen en gereedschappen nodig. Bekijk daarom het volgende overzicht, beoordeel wat u hiervan nog niet heeft en stel een boodschappenlijstje samen. Plan vervolgens een bezoekje aan de bouwmarkt.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Buisisolatie €1 per meter Hobbymes €10
Glaswol €20 per pak Rolmaat €15
IJzerdraad €4 voor 25 m Blikschaar €14
Purschuim €6 per bus Schaar €5
Lijm 6 per pot Verstekbak €15
Plaatmateriaal Veiligheidsartikelen €40

Tip: tijdens een van onze stappenplannen werkt u ook met glaswol. Omdat er dan vezels kunnen vrijkomen die uw huid, ogen en luchtwegen kunnen irriteren, is het beter dat u deze beschermt. Draag daarom werkhandschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril en zorg dat u een lange broek aan heeft en een trui/T-shirt met lange mouwen.

Leidingen isoleren met buisisolatie

Stap 1: het soort buisisolatie

Er is buisisolatie te krijgen met- en zonder sluitmechanisme. De variant zonder sluitmechanisme is goedkoper, maar minder gebruikersvriendelijk, omdat u de naden dan zelf nog dicht moet lijmen. Voor wat extra geld kunt u ook buisisolatie aanschaffen met afsluitmechanisme, zodat u niet constant met een tube lijm in de weer hoeft. Het is belangrijk dat u bepaalt welk type buisisolatie u wilt gaan gebruiken en vervolgens de juiste diameter uitkiest.

Stap 2: lengte berekenen

Hoe lang zijn de buizen die u wilt gaan isoleren? Zo kunt u bepalen hoeveel buisisolatie u nodig heeft.

Tip: neem deze lengte goed op en schaf altijd wat extra aan. Als u over blijkt te hebben, dan kunt u dit naderhand retourneren en uw geld terugkrijgen. Dit betreft dan wel ongeopende verpakkingen die met een bonnetje en binnen de aangegeven tijd terug worden gebracht.

Stap 3: een bezoekje aan de bouwmarkt

Nu kunt u naar de bouwmarkt gaan en daar de nodige materialen en gereedschappen aanschaffen. Uiteraard gebruikt u onze bovenstaande tabel met benodigdheden dan als handige referentie.

Stap 4: de buisisolatie aanbrengen

Leg de buizenisolatie rondom de rechte stukken van de buizen die u wilt gaan isoleren en klik of lijm deze vast. Lijm ook de koppen aan elkaar.

Stap 5: de bochten isoleren

Als u het isolatiemateriaal netjes om de bochten wilt kunnen leggen, dan snijdt u aan de binnenkant van de bocht kleine V-vormige deeltjes uit de isolatie. Zo kan het materiaal beter buigen. Ook hier klikt of lijmt u de buisisolatie weer vast en lijmt u de uiteinden aan elkaar.

Stap 5: een T-stuk isoleren

Komt u bij een T-stuk aan, dan kunt u deze isoleren door een V-vormige pasvorm te maken. De buisisolatie die bij de nieuwe buis aankomt, snijdt u met een hoek van 45° af en in de buisisolatie die hier haaks op staat snijdt u een V-vormig passtuk uit. U kunt dit alles aan elkaar lijmen.

Glaswol gebruiken voor het isoleren van uw leidingen

Dit is een methode die erg geschikt is voor leidingen die te dicht naast elkaar liggen of die afwijkend zijn van vorm. U kunt ze gemakkelijk inpakken met glaswol en zo een op maat gemaakte isolatie aanbrengen.

Stap 1: veiligheid voorop

Neem de nodige veiligheidsmaatregelen (stofmasker, handschoenen, veiligheidsbril, lange mouwen en lange pijpen).

Stap 2: het glaswol op maat snijden

Pak een rol glaswol en snijd hier lange stroken van af.

Stap 3: de leidingen inpakken

Wikkel de stroken glaswol om de leidingen heen en zet het vast met ijzerdraad. Als er moeilijk te bereiken plekken zijn, dan kunt u deze isoleren met purschuim. U kunt ook gebruik maken van aluminiumtape in plaats van ijzerdraad.

Tip: als u uw geïsoleerde leidingen niet erg mooi vindt, dan kunt u ze afwerken met een koof. Dit is een soort van bak of omhulsel van gipsplaat of een ander plaatmateriaal. Zo ziet u er uiteindelijk niets meer van en heeft u geïsoleerde leidingen voor een zo efficiënt mogelijk systeem.

Vergelijk offertes

Wilt u het isoleren van uw leidingen toch liever overlaten aan een specialist? Of heeft u misschien andere isolatieklussen waarvoor u een isolatiebedrijf nodig heeft? Via onze vergelijkingstool vraagt u dan snel offertes aan voor uw specifieke opdracht. Deze legt u naast elkaar en u vindt snel en gemakkelijk de scherpste deals.

Denk ook aan het isoleren van de vloer.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen