KlussenKlussen

Afvoer badkamermeubel plaatsen

Heeft u een badkamermeubel gekocht en wilt u deze aansluiten aan uw afvoer? Dan kan het zijn dat u hier nieuwe leidingen voor moet aanleggen. Gelukkig is dit niet erg moeilijk als u niet door de muren of de vloer hoeft te gaan. Wij kunnen u helpen bij het aanleggen van een afvoer van uw badkamermeubel naar de hoofdleiding als u het volgende stappenplan gebruikt.

Wat heeft u nodig?

Voor het aanleggen van een afvoer van uw badkamermeubel heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Het onderstaande lijstje geeft aan welke dit zijn. Waarschijnlijk worden een aantal hiervan al geleverd bij uw afvoermeubel, maar u zal een bezoekje moeten brengen aan de bouwmarkt voor de afvoerslang of –buis en mogelijk wat gereedschap. De prijzen waarmee u te maken krijgt vindt u in de onderstaande tabel.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Sanitair kit €11 per bus IJzerzaag €10
Afvoerbuis €2,50 per m Boormachine €100
Verschillende afvoer materialen €50 in totaal Steeksleutel €10 per set
Sifon €20 per stuk Moersleutel €20
PVC lijm €5 per pot
Koppelingen €8 per stuk

Tip: koop altijd wat meer materialen in dan u nodig heeft. Vooral als u een afvoer gaat aanleggen, dan wilt u niet zonder buizen komen te zitten. Het is ook niet onverstandig om een aantal verschillende koppelingen te kopen, zodat u meerdere mogelijkheden heeft. De materialen die u niet gebruikt heeft brengt u met het bonnetje gewoon weer terug naar de bouwmarkt.

Stap 1: een plan maken

Allereerst is het belangrijk dat u bepaalt hoe uw afvoer moet gaan lopen. U kunt dan rekening houden met de volgende punten.

  • Voor een goede doorstroming is het belangrijk dat de afvoerbuis niet te dun is. Buizen voor sanitair water hebben altijd een diameter van tussen de 40 en de 50 millimeter. Gebruik geen 32 millimeter buis, deze zal sneller verstopt raken.
  • Sluit uw afvoerbuis altijd aan op een verzamelleiding die een bredere diameter heeft dan uw afvoerbuis. In de meeste gevallen is dit 75 millimeter.
  • Laat de afvoerbuis indien mogelijk altijd enigszins naar beneden aflopen. Een centimeter per meter is dan de norm.

Als u weet wat u nodig heeft en hoe lang de afvoerbuis moet gaan worden, kunt u deze materialen inkopen en beginnen met het aansluiten van uw afvoer aan uw badkamermeubel.

Stap 2: de sifon monteren

Waarschijnlijk wordt de sifon geleverd bij uw badkamermeubel, maar deze moet dan nog wel gemonteerd worden. Dit is erg gemakkelijk, omdat er tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van handige knelkoppelingen. U kunt de buis aansluiten aan het afvoerputje en de moeren stevig aandraaien totdat de sifon goed vast zit. Let ook even op de beschermende ringen die hier tussen moeten komen te zitten. Hiervoor wordt waarschijnlijk bij uw badkamermeubel een duidelijke gebruiksaanwijzing geleverd.

Stap 3: de buizen op maat zagen en passen

Vervolgens pakt u de buizen erbij en deze zaagt u op de juiste maat. Dit doet u het beste met een ijzerzaag, ook als u buizen van PVC heeft aangeschaft. Er zijn verschillende manieren waarop u de buizen met elkaar kunt verbinden en de koppelingen uw situatie bepaalt welke koppelingen u exact nodig zal hebben. Er zijn moffen, bochten, T-stukken en Y-stukken. Als u alle onderdelen in elkaar gepast heeft (houdt u dan ook rekening met het feit dat de buizen 2 centimeter in elkaar steken), plaatst u een streepje over de koppelingen, zodat u exact weet hoe ze weer in elkaar gezet moeten worden.

Stap 4: de buizen in elkaar lijmen

Als het goed is weet u nu door middel van de markeringen die u gemaakt heeft exact hoe de buizen in elkaar geschoven moeten worden. Pak wat schuurpapier en schuur de uiteinden van alle koppelingen goed op. Smeer deze in met PVC lijm en schuif ze in elkaar. Houd ze minstens een paar seconden volledig stil totdat de lijm gehard is.

Stap 4: de buis verbinden aan de sifon

Aan de sifon vindt u een opening voor de afvoerbuis. Als deze 32 centimeter is en geen 40 centimeter, dan heeft u hier een vergrotende koppeling voor nodig. Het is nogmaals niet verstandig om een afvoerbuis te leggen met een diameter van 32 centimeter. De sifon bevat een bevestigingsmoer en hiermee kunt u de afvoer aan de sifon koppelen.

Stap 5: de buis verbinden aan de verzamelleiding

Doe de hoofdkraan dicht en zet een kraan aan totdat er geen water meer uit komt. Nu is al het water uit de leidingen en kunt u de verzamelleiding openen. Met een T-koppeling, of een Y-koppeling met diameters 75 – 40 – 75 millimeter verbindt u de afvoer aan de verzamelleiding. Ook hier gebruikt u weer PVC lijm en schuurt u de uiteinden op.

Stap 6: het in gebruik nemen van uw nieuwe badkamermeubel

Indien nodig kunt u de afvoer vastzetten aan de muur bet daarvoor bestemde beugels. Houd hier in de gaten dat er een afloop is van 1 centimeter per meter, zodat het water beter weg kan stromen. U kunt nu de hoofdkraan aanzetten en uw afvoer testen. Als deze niet lekt bent u klaar en kunt u uw nieuwe badkamermeubel in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Laat u de nieuwe afvoer liever plaatsen door een vakman? Dan kunt u via onze vergelijkingstool een loodgieter vinden die dit voor u kan doen. Vul uw opdracht duidelijk in en wacht rustig af. Binnen een korte tijd zal u enkele offertes ontvangen waarmee u de beste vakman aan kunt wijzen voor de meest gunstige prijs.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen