Welke soort boormachine heb ik nodig voor mijn klus?

Als u gaten wilt boren in uw muur of in een ander oppervlak, dan heeft u een boormachine nodig. Er zijn weinig doe-het-zelf klussen die u zonder boormachine op kunt pakken en bent u van plan meer zelf te gaan doen in huis, dan is het geen slecht idee om in een boormachine te investeren. Het is dan erg belangrijk dat u de juiste boormachine aanschaft voor uw benodigdheden. De onderstaande informatie kan u helpen bij het maken van deze keuze.

Wel of geen accu?

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is of u een boormachine met of zonder accu wilt aanschaffen. Beide opties hebben voor- en nadelen.

 • Met accu: gebruikt u een boormachine met accu, dan heeft u alle vrijheid en zit u niet met kabels die in de weg liggen of die te kort zijn. Er bestaan tegenwoordig zeer krachtige accu’s waarmee u lang kunt werken, die snel opgeladen zijn en die zelfs de zwaarste klus aankunnen. Het probleem is echter dat het werk stil ligt als uw accu leeg is en u geen reserve accu heeft.
 • Zonder accu: dit type boormachine is vaak goedkoper en u kunt er altijd mee werken. U krijgt gewoon stroom uit het stopcontact en vaak zijn de kabels ook mooi lang. U heeft dus lang niet altijd een verlengkabel nodig. Boormachines zonder accu kunt u probleemloos gebruiken voor de zwaarste klussen. U zal wel altijd enigszins belemmerd worden door de snoeren, vooral als u op een moeilijk te bereiken plek moet gaan boren.

Het soort boormachine

Vervolgens moet u na gaan denken over welk type boormachine u nodig heeft. Dit wordt bepaald door wat u ermee wilt gaan doen. Er zijn een aantal verschillende soorten boormachines waaruit u kunt kiezen en het onderstaande schema vertelt u wat u hiermee kunt.

Soort boormachine Omschrijving
Klopboormachine Een boormachine die draait en ook in de lengte heen en weer beweegt. Hierdoor is deze machine geschikt voor het boren in hardere materialen zoals beton en steen. U kunt het klopmechanisme uitzetten als u wilt boren in hout of metaal.
Boorhamer Dit is een boormachine voor wat zwaarder werk. Gaat u gaten boren in beton, bijvoorbeeld, dan heeft u een boorhamer nodig. Ook als u wilt beitelen of sleuven wilt hakken kunt u hiervoor een boorhamer gebruiken.
Diamantboormachine Dit is een boormachine die specifiek wordt gebruikt voor het aanbrengen van brede gaten in beton of steen. Dit is handig als u bijvoorbeeld een inbouwdoos wilt gaan plaatsen. Het is een zeer krachtige machine en daarom is er geen versie met accu.
Schroefmachine De naam zegt het al, dit is een apparaat die specifiek bedoeld is voor het in- en uitdraaien van schroeven. U kunt er geen gaten mee boren, omdat hij daar niet genoeg kracht voor heeft. Deze machine wordt meestal op accu geleverd.
Slagboormachine Dit is een boormachine waarmee u schroeven en bouten met extra kracht kunt in- en uitdraaien. U kunt hem ook op een bepaalde sterkte instellen.
Kolomboormachine Dit is een boormachine voor de werkplaats. Deze staat op een standaard en maakt gaten door de boor omhoog en omlaag te bewegen. Zo kunt u zeer precies boren, maar moet u het materiaal altijd naar de boormachine brengen.

Op welke specificaties moet u letten?

Vervolgens moet u letten op de specificaties van uw boormachine, want u moet er wel mee kunnen doen wat u voor ogen heeft. Let u daarom op de volgende kenmerken.

 • Ampère per uur: de capaciteit van een accuboormachine wordt uitgedrukt in Ampère per uur. Hoe hoger deze is, hoe langer u met de accu kunt doen. Toch is het altijd verstandig om te investeren in een reserveaccu, hoe hoog de Ah-waarde ook is.
 • Watt: de kracht van het apparaat wordt uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het aantal Watt, hoe sterker de machine.
  • Voor licht boorwerk is een boormachine tot 600 Watt prima geschikt.
  • Wilt u toch wat meer mogelijkheden hebben, dan kiest u beter voor een boormachine met 600W tot 900W.
  • Voor semiprofessionele werkzaamheden heeft u een boormachine met meer dan 900 Watt nodig.
 • Volt: het aantal Volt geeft aan wat de elektrische spanning van de boormachine is. Hoe hoger het Voltage, hoe minder stroom de boor nodig heeft bij het werken. Dit is handig om te weten als u een boormachine met accu koopt of als u een zo zuinig mogelijke boormachine wilt gebruiken met het oog op het milieu.
 • Newtonmeter (Nm): dit wordt ook wel koppel genoemd. Hoe hoger het koppel, hoe zwaarder het werk dat de boormachine aankan. Een boormachine met een hogere Nm kan dikkere en langere schroeven inschroeven, kan bredere gaten boren en kan harder materiaal aan.
 • Andere kenmerken: verder kunt u op zoek gaan naar andere kenmerken die belangrijk voor u zijn, zoals bijvoorbeeld een slipkoppeling, een regelbare draaisnelheid of een diepteaanslag.

Boormachine kopen of huren

U kunt bij de meeste bouwmarkten ook boormachines huren en dit is eigenlijk geen slecht idee. Vooral als u niet zeker bent of u vaker wilt gaan klussen in huis, of als u een soort boormachine nodig heeft die u denkt niet veel meer te gaan gebruiken, is huren soms een ideale optie. U heeft dan de keuze uit een groot assortiment boormachines, voor allerlei soorten klussen. De volgende tabel geeft u een idee van de kosten waarmee u dan te maken krijgt.

Apparaat Per ½ dag Per dag Per weekend Per week
Diamantboormachine €45 €55 €80 €135
Klopboormachine €14 €17 €25 €43
Boorhamer €15 €19 €18 €47

Vergelijk offertes

Via onze vergelijkingstool kunt u offertes aanvragen bij betrouwbare specialisten voor het uitvoeren van werkzaamheden in uw woning. Dit is vrijblijvend en geeft u de mogelijkheid alle opties te bekijken voordat u besluit wat te doen. Zo kunt u geld besparen op een vakman en weet u zeker dat u nooit te veel betaalt.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen