Hoe maak ik een houtverbinding met een liplasverbinding?

Als u twee planken van hout aan elkaar wilt bevestigen, dan zijn hier meerdere methoden voor. Er zijn houten ankers die u kunt gebruiken. Deze zijn handig omdat u geen hout hoeft weg te zagen en ze zijn ook erg sterk, dus dat betekent voor constructies en andere belaste onderdelen in huis meer veiligheid. Wilt u echter een verbinding die niet zichtbaar is en die sterk is, dan kunt u de liplasverbinding gebruiken. Deze wordt toegepast als u twee planken van dezelfde dikte aan de korte zijde met elkaar wilt verbinden, om dus als het ware een langere plank te maken. Het onderstaande stappenplan kan u dan door de werkzaamheden loodsen.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u uiteraard twee of meer planken, balken of latten nodig. Daarnaast heeft u nog enkele andere gereedschappen of materialen aan te schaffen. Raadpleegt u de onderstaande lijst om te bepalen wat u nog niet in huis heeft.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Houtlijm €5,50 per potje Boormachine €100
Lenskopschroeven €5 per 40 Schaaf €15
Winkelhaak €20
Houtboor €5
Verzinkboor €5
Potlood €1
Handzaag €20

Tip: de lengte van de schroef die u nodig heeft rekent u gemakkelijk uit door de dikte van de balken of latten te nemen en hier een halve centimeter van af te trekken. Afronden doet u dan eventueel naar beneden en niet omhoog.

Stap 1: de balk afzagen

Ga naar de kopse kant van uw balk en zaag deze volledig haaks af. Gebruik dan altijd een winkelhaak voor het tekenen van de lijnen, zodat u zeker weet dat u dit nauwkeurig kunt doen.

Stap 2: opmeten en inzagen

Meet de dikte op van uw balken, planken of latten. Vermenigvuldig de dikte met 2,5 en teken op die afstand van het einde van de balk een haakse lijn. Deze lijn zaagt u wederom haaks in, tot u 0,5 keer de dikte van de balk aan diepte heeft bereikt. Deze regels zetten we nog even in het kort op een rij, want ze zijn belangrijk.

  • Meet de dikte van de plank op.
  • Vermenigvuldig dit getal met 2,5 om de afstand van het einde van de balk vast te stellen.
  • Vermenigvuldig dit getal met 0,5 om de diepte van de zaagsnede daar uit te rekenen.

Stap 3: de inzaging aftekenen

Langs de zijkanten van de kopse kant van uw balk tekent u vervolgens een lijn die van de ene kant van de zaaglijn, over de kop naar de andere kant van de zaaglijn loopt. De lijn die u tekent heeft overal een afstand van 0,5 keer de dikte van de balk van de afstand. Eigenlijk loopt deze dus exact over het midden van de plank. De lijn loopt dus over de smalle randen van de balk en over de kop van de balk en geeft exact aan hoeveel u de balk zo meteen over de breedte moet inzagen om de helft van de kop te verwijderen.

Stap 4: inzagen en herhalen

Zaag de balk via deze lijn in tot aan de zaagsnede. U heeft de kop van de plank nu dus de helft smaller gemaakt. Doe hetzelfde met de andere balk aan de zijde die u hierop wilt bevestigen. De twee moeten zo in elkaar vallen, dus denk goed na over de kant en van de balken die u boven- en onderop wilt plaatsen. U werkt deze uiteinden nog even netjes af met een schaaf, zodat de verbinding extra goed past en netjes wordt.

Stap 5: de lippen aan elkaar lijmen

Leg één van de balken met de gezaagde kant naar boven op een vlakke ondergrond. Dit is de onderlip en deze smeert u in met houtlijm. Vervolgens legt u de balk met de bovenlip hier op. Eventueel klemt u deze vast met lijmklemmen zodat de lijm goed kan drogen.

Stap 6: de lippen vastzetten

Gebruik een boormachine en een houtboor of verzinkboor en boor twee schroefgaten in de verbinding. Schroef de planken vervolgens aan elkaar vast. Uw verbinding is gereed als de houtlijm volledig hard is.

Tip: als u een verzinkboor gebruikt voor het voorboren van de gaatjes, dan zal de schroef uiteindelijk netjes in het hout komen te liggen. Plamuurt u deze later dicht en schildert u de plank over, dan ziet u hier uiteindelijk helemaal niets meer van.

Vergelijk offertes

Houtbewerken is vrij nauwkeurig en niet gemakkelijk. Daarnaast heeft u er allerlei gereedschappen voor nodig die u mogelijk moet aanschaffen. Het is daarom niet vreemd dat veel van dit soort klussen worden uitbesteedt aan een vakman. Als u zeker wilt zijn dat u een goede vakman inschakelt en een lage prijs betaalt, dan kunt u offertes opvragen via onze vergelijkingstool en deze naast elkaar leggen. Zo kunt u veel geld en moeite besparen en de werkzaamheden snel in gang zetten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen