Houten vloer onderhouden

Het onderhouden van een houten vloer is intensiever dan van de meeste andere vloersoorten. Dat komt doordat hout goed beschermd moet worden tegen de invloeden van vuil, meubilair en inwoners. Ook al is een houten vloer wat onderhoudsrijker dan de meeste andere vloersoorten, het is wel een echte blikvanger in huis en voor liefhebbers van houten vloeren is er geen alternatief goed genoeg. Als u overweegt een houten vloer te nemen, of als u een houten vloer heeft, dan vindt u hier alle informatie die u nodig heeft over het onderhoud ervan.

De afwerking

Houten vloeren dienen allereerst afgewerkt te worden met een hars, lak of olie. Dit brengt een beschermende laag aan op de vloer waardoor het bestand is tegen dagelijks gebruik. De behandeling die u kiest is afhankelijk van uw eigen smaak en het soort hout. De meeste vloeren dienen dan 1 tot 2 keer in het jaar opnieuw behandeld te worden met het desbetreffende middel. Heeft u een lakvloer, dan kunt u deze het beste 2 tot 4 keer per jaar behandelen met een polijstmiddel. De manier waarop dit gedaan wordt is veelal hetzelfde en u kunt daar het volgende stappenplan voor gebruiken.

  1. Maak uw vloer bereikbaar door meubilair zoveel mogelijk te verwijderen. Zorg ervoor dat u dit optilt en niet schuift.
  2. Stofzuig uw vloer grondig en zorg ervoor dat al het vuil, stof en ander los materiaal verwijderd is.
  3. Verwijder de huidige was-, olie- of polishlaag met een verwijdermiddel. Uw specialist kan u exact vertellen welk middel geschikt is voor uw vloersoort. Het is belangrijk om de huidige laag goed te verwijderen, omdat de nieuwe laag dan beter intrekt en hecht.
  4. Neem het middel waarmee uw vloer moet worden afgewerkt. Dit is vaak boenwas, lak, olie of hardwaxolie. Breng het aan op de vloer zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing en laat het intrekken. Volg de instructies nauw op en beloop de vloer niet totdat dit weer toegestaan is.
  5. Controleer of er nog stukjes vilt aanwezig zijn onder uw vloer en als dit niet zo is vervangt u ze. U kunt het meubilair terugplaatsen en uw vloer weer in gebruik nemen volgens de instructies aangegeven op de verpakking.

Houten vloeren en luchtvochtigheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden als u een houten vloer neemt is de luchtvochtigheid in huis. Als deze te laag is, dan is het mogelijk dat uw vloer uitdroogt. Vaak kunt u dit gemakkelijk merken omdat de vloer gaat kraken. Het kan weinig kwaad om te investeren in een paar luchtbevochtigers, zodat u zeker weet dat de luchtvochtigheid in uw woning altijd op peil is. Een goedkoper alternatief is het plaatsen van een aantal bakjes met water aan uw radiator. Gaat uw vloer kraken, dan is het tijd om wat aan de luchtvochtigheid te doen in huis.

Dagelijkse gewoonten ter bescherming van uw houten vloer

Als laatste is het goed om uzelf, bezoekers en de andere bewoners een aantal dagelijkse gewoonten aan te leren. Met deze gewoonten beschermt u uw vloer optimaal en zal u de levensduur aanzienlijk verlengen.

  • Vilt en onderzetters: plak stikkers van vilt onder de poten van al uw meubelstukken. Deze zijn gemakkelijk te vinden in bouwmarkten en woonwinkels. U beschermt uw vloer zo tegen deuken en krassen. Onder bloemen en planten die op de vloer staan zet u altijd een onderzetter of een schotel. Ook hier plakt u dan weer stukjes vilt onder. Hout is erg gevoelig voor vocht.
  • Schoenen uit of een goede mat: zand dat wordt meegenomen van buiten kan kleine en hardnekkige krasjes veroorzaken op uw vloer. Daarom is het belangrijk dat u de kans dat zand binnenkomt zoveel mogelijk vermindert. Plaats een goede buitenmat en eventueel ook een uitloopmat binnen. De beste oplossing is om de schoenen bij de voordeur al uit te doen. Zo voorkomt u ook deukjes die veroorzaakt zijn door hakschoenen.
  • Stofzuigen: er zal altijd zand binnenkomen en er zal ook ander vuil en stof op uw vloer komen te liggen. Dit kunt u twee keer per week verwijderen met een snelle stofzuigbeurt.
  • Dweilen: naast het regelmatig stofzuigen kunt u ook uw vloer een keer in de week of twee weken even dweilen. Zorg er dan wel voor dat u een zeep gebruikt die uw vloer niet beschadigt. Het is het beste om uw leverancier te raadplegen en te vragen welke reiniger geschikt is voor het type afwerking van uw houten vloer. De regelmaat waarmee u dweilt is afhankelijk van hoe vuil uw vloer is en van het aantal inwoners in huis. Vlekken kunt u het beste zo snel mogelijk verwijderen, anders kunnen ze achterblijven.
  • Bij morsen direct schoonmaken: als laatste is het belangrijk dat u wanneer er vloeistof of etensresten gemorst worden dit direct schoonmaakt. Verwijder het gemorste goedje met een stukje keukenpapier en maak het oppervlak daarna schoon met een vochtig doekje en een sopje met een klein beetje afwasmiddel.

Vergelijk offertes

Veel mensen besluiten om het onderhouden van hun houten vloer uit te besteden. U weet dan zeker dat het met de juiste regelmaat gebeurt en dat het correct wordt uitgevoerd. Voor offertes voor deze werkzaamheden kunt u hier onze vergelijkingstool gebruiken. U vindt dan de beste specialist en de meest scherpe prijs voor het onderhouden van uw houten vloer.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen