Welke soort freesmachine?

Freesmachines kunt u bij bouwmarkten huren en aanschaffen. Ze kunnen erg goed van pas komen als u veel zaagwerk moet gaan verrichten of als u sleuven uit moet zagen. Daarnaast kunnen ze dit ook erg precies uitvoeren en dat zonder al te veel kracht te hoeven zetten. Als u een freesmachine wilt gaan gebruiken, dan heeft u de keuze uit een aantal verschillende soorten. De onderstaande informatie kan u dan helpen bij het uitkiezen van de beste freesmachine voor u.

Wel of geen accu?

U kunt zich allereerst afvragen of u een freesmachine wilt aanschaffen met accu of een met een snoer. Freesmachines met accu zijn veel minder belemmerend en kunnen gebruikt worden ook als u de elektriciteit heeft uitgeschakeld. U zal dan wel moeten investeren in een reserveaccu, zodat u zeker weet dat u niet vroegtijdig met uw klus hoeft te stoppen omdat uw accu leeg is. Een freesmachine met snoer sluit u aan op het elektriciteitsnetwerk en dat betekent dat bovenstaand probleem niet bestaat. Echter, u heeft wel te maken met kabels en mogelijk verlengsnoeren, vooral als u ook buiten wilt kunnen zagen. Freesmachines met een snoer zijn wel krachtiger en kunnen zwaarder werk en hardere materialen beter aan.

Soorten freesmachines

Vervolgens zijn er verschillende soorten freesmachines voor verschillende doeleinden. U vindt hier een lijstje met de opties die u heeft.

  • Muurfrees: als u sleuven of groeven moet maken in een muur, bijvoorbeeld om leidingen te leggen, dan kunt u een muurfrees gebruiken. Deze machine maakt in één keer een brede sleuf met een maximale diepte van 40 millimeter. U moet de muurfrees niet verwarren met een muursleuvenzaag, die twee parallel lopende lijnen in de muur zaagt die u dan later nog moet uithakken.
  • Vloerfrees: de vloerfrees is te vergelijken met de muurfrees, maar kan worden gebruikt op betonnen vloeren. Muurfrezen zijn minder geschikt voor gebruik in beton, maar een vloervrees kan dit harde materiaal wel aan. Dit kan wederom handig zijn als u leidingen wilt gaan leggen, maar ook als u vloerverwarming wilt aanbrengen.
  • Bovenfrees: met een bovenfrees kunt u zeer precies sleuven en groeven uitzagen en als u precies zaagwerk heeft liggen kan een bovenfrees soms een goede keuze zijn. U kunt hem gebruiken bijvoorbeeld bij het maken van afwerklatten of schilderijlijstjes. Als u een sjabloon gebruikt, kunt u de bovenfrees gebruiken om meerdere stukken hout tegelijkertijd en gelijkvormig uit te zagen.
  • Lamellenfrees: met een lamellenfrees maakt u uitsparingen in hout. Dit kunt u haaks doen, of met een bepaalde hoek. In deze uitsparingen kunt u dan bijvoorbeeld scharnieren plaatsen of platte deuvels aanbrengen. U kunt dan een mooie en subtiele houtverbinding realiseren.
  • Tuinfrees: als laatste is er de tuinfrees voor gebruik buiten. Dit apparaat is bedoeld om de grond van uw tuin te bewerken zodat u gemakkelijk onkruid kunt wieden en mest in de grond kunt mengen.

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Als u de productspecificaties van verschillende freesmachines natrekt, dan kunt u bepalen welk apparaat het beste past bij uw doeleinde en toekomstige plannen. U kunt dan letten op de volgende kenmerken.

  • Ah-waarde: de Ampère per uur (Ah)-waarde is van belang als u een freesmachine aanschaft met een accu. Hoe hoger deze waarde is, hoe langer u met de accu kunt werken.
  • Voltage: een andere belangrijke factor is het voltage van de machine. Hoe hoger dit getal, hoe zwaarder het werk dat uw freesmachine aankan. Zo zal een machine met een lager voltage bijvoorbeeld niet in beton kunnen frezen.
  • Watt: ook het aantal Watt is een aanduiding van de kracht van de freesmachine. Hoe hoger deze is, hoe krachtiger de machine. U zult zien dat het Wattage van een freesmachine op stroom meestal hoger ligt dan dat van een freesmachine met accu.
  • Stofzuiger: bij freeswerkzaamheden komt veel stof vrij en dat moet ergens naartoe. Om te voorkomen dat dit in uw ogen en luchtwegen kan komen draagt u het beste een veiligheidsbril en een mondkapje. Het is geen slecht idee om te investeren in een freesmachine met ingebouwde stofafvoer, zodat u naderhand minder last heeft van bouwstof.
  • Freesdiepte: de ene machine kan dieper frezen dan de ander. Voor u kan dit belangrijk zijn, dus let hier op bij de productspecificaties.

Een frees huren of kopen?

Freesmachines zijn bij veel bouwmarkten niet alleen te koop, maar ook te huur. Als u een dergelijke machine nodig heeft, dan is het soms beter om deze eerst te huren. Vooral als u niet van plan bent om uw freesmachine in de toekomst nog veel te gaan gebruiken. Bevalt het u om met de freesmachine te werken en heeft u een volgende klus waarbij deze van pas kan komen, dan kunt u altijd nog besluiten om in een freesmachine te investeren. Daarnaast is het huren van een freesmachine vaak niet erg duur en krijgt u een apparaat van kwaliteit en die goed is onderhouden.

Vergelijk offertes

Heeft u een freesklus die u liever uitbesteedt of heeft u andere werkzaamheden in huis waarvoor u een vakman wilt gebruiken? Schakel dan onze vergelijkingstool in om meerdere specialisten tegelijkertijd te bereiken en om een offerte te vragen. U vindt dan ongetwijfeld de laagste prijs voor uw specifieke klus.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen