Badkamer installeren

Als u een nieuwe badkamer wilt installeren, dan kunt u overwegen deze klus uit te besteden aan een badkamer specialist. Een andere opties is dat u het zelf doet en als u al wat doe-het-zelf ervaring heeft, dan is dit in principe goed te doen. We hebben hier een globaal stappenplan opgezet waarmee u uw badkamer zelf op de juiste wijze kunt installeren.

Wat heeft u nodig?

De materialen en gereedschappen die u nodig heeft worden volledig bepaald door de omvang en aard van uw klus. Het is dus moeilijk om een lijstje te geven en dit kunt u eigenlijk alleen zelf. Gangbare materialen zijn sanitairkit, tegels, voegmiddel, leidingen en PVC lijm en gangbare gereedschappen zijn een verschillende zagen, boormachines, een voegrubber en een waterpas. Daar komen dan alle meubelen ook nog bij.

Stap 1: tekenen en een boodschappenlijstje maken

Voordat u begint met bouwen maakt u een plattegrond van hoe u wilt dat uw nieuwe badkamer er uit komt te zien. Dit doet u uiteraard op schaal, zodat u kunt zien of alle meubelen ook daadwerkelijk passen en wat de beste opstelling is. U kunt zo ook bepalen waar de leidingen en afvoerbuizen moeten komen, waar de verwarming geplaatst moet worden, waar de lichtpunten komen waar u eventuele andere kenmerken van uw badkamer wilt neerzetten. Van dit plan kunt u ook een boodschappenlijstje maken met alle materialen en gereedschappen die u nodig heeft van de bouwmarkt.

Tip: maak naast uw tekening op schaal ook een tekening van het aangezicht van elke wand. U kunt zo veel beter bepalen wat op welke hoogte moet komen en hoe alles moet worden aangesloten.

Stap 2: naar de bouwmarkt

Zorg dat u alle materialen en gereedschappen die u nodig heeft in huis haalt en koop eventueel wat extra van alles. Op die manier voorkomt u dat u tijdens het klussen iets tekort komt. Een onaangebroken verpakking brengt u (met het bonnetje) binnen 30 dagen gewoon weer terug naar de bouwmarkt.

Stap 2: haal de badkamer leeg

U begint met het sloopwerk. Uw badkamer moet mogelijk helemaal leeg gehaald worden. Huur daarom een container waarin u al het afval kunt plaatsen, want er is altijd meer afval dan dat u in eerste instantie dacht. Als de container vol is komt het verhuurbedrijf deze gewoon weer halen. Als uw badkamer helemaal leeg is, de muren zijn kaal en de vloer is verwijderd, kunt u verder naar de volgende stap.

Stap 3: de leidingen en de afvoerbuizen monteren

Nu pakt u uw tekening erbij en bekijkt u waar de leidingen en de afvoerbuizen moeten komen. Zorg er dan voor dat de leidingen zo kort mogelijk zijn en dat ze zo min mogelijk verbindingsstukken bevatten. Het is ook geen slecht idee om oude leidingen te vernieuwen. Uw verwarmingstoestel wordt ook het beste zo dicht mogelijk bij de badkamer geplaatst. Hoe korter de leidingen, hoe energiezuiniger uw installatie.

Tip: nadat u alle leidingen heeft aangelegd en ze bevinden zich op de juiste plek, maak hier dan een foto van. Op die manier kunt u exact terugzien waar deze liggen indien u een gat zou willen boren in de muur in de toekomst.

Stap 4: stucen van muren en het afwerken van het plafond

Deze stap is erg belangrijk en hier is het probleem dat u er zorg voor moet dragen dat de muren volledig waterdicht worden. Allereerst moet er een pleister worden geplaatst tegen de muren en dit is een vrij specialistisch werkje. Het kan zijn dat u hier beter een stukadoor voor inhuurt, maar dat kunt u zelf het beste beoordelen. Voor de muren kunt u een cementmortel gebruiken, omdat dit waterdichter is dan standaard pleister. Het plafond kunt u afdekken met vochtbestendige gipskartonplaten voor een nette afwerking, maar u kunt ook hier een pleister aanbrengen.

Stap 5: de muren en vloer bekleden

Vervolgens is het tijd om de muren en te vloer te bekleden. De meeste mensen gebruiken hier tegels voor, maar een mooie sierstuc is tegenwoordig ook erg in trek. Houdt bij uw keuze altijd rekening met het feit dat uw badkamer een vochtige ruimte is en dat deze bestand moet zijn tegen vocht en schimmelvorming tegen moet gaan. Tapijt in een badkamer is daarom niet het beste idee en sommige materialen, zoals baksteen en zandsteen zullen eerst geïmpregneerd moeten worden. Sta dus even goed stuk bij het materiaal dat u aanschaft en begin met het zetten van de tegels, met het aanbrengen van het stucwerk, met het leggen van de vloerverwarming en eventueel met het plaatsen van uw houten vloer. Als alle wanden en de vloer klaar zijn geeft u dit alles ruim de tijd om te drogen.

Tip: leg elektrische vloerverwarming onder uw vloerbedekking. Dit is niet duur en u kunt het aanzetten voordat u de badkamer gaat gebruiken en daarna weer uitschakelen.

Stap 6: het plaatsen van het meubilair

De laatste stap die u zet is het inrichten van uw badkamer. U plaatst het bad of de douche, het toilet, de wasbak en de kasten eerst en vervolgens hangt u de alles aan de muur, zoals een verwarmingselement, een handdoekenrekje, een wc-rol houder enzovoorts. Zorg ervoor dat u alles goed afsluit met sanitairkit, zodat water nergens bij kan komen. Controleer alle buizen en verbindingen ook altijd even op lekkage, zodat u zeker weet dat alles goed is aangesloten. Als alles staat en hangt bent u klaar en kunt u gebruik gaan maken van uw nieuwe badkamer.

Vergelijk offertes

Wilt u uw badkamer toch liever door een specialist laten installeren, of wilt u een gedeelte van de klus uitbesteden? Met onze vergelijkingstool kunt u daar alvast offertes voor aanvragen en deze kunt u naast elkaar leggen om geld te besparen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen