Rioolverstopping verhelpen

Een verstopt riool, daar zit niemand op te wachten. Helaas komt het maar al te vaak voor en dan is het natuurlijk zaak om hier snel wat aan te doen. U kunt direct de telefoon pakken om een loodgieter te bellen, maar u kunt ook het onderstaande stappenplan gebruiken om het probleem eerst zelf op te proberen te lossen. Er zijn namelijk middelen die u ongetwijfeld in huis heeft waarmee u uw verstopping mogelijk snel en goedkoop kunt verhelpen.

Wat heeft u nodig?

Onderstaand vindt u een lijstje met de mogelijke materialen en gereedschappen die u nodig heeft als u het riool wilt proberen te ontstoppen. De gemiddelde prijzen inclusief btw zijn er ook bij genoemd.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Tape €2,50 per rol Ontstopper/plopper €5 per stuk
Emmer €2 per stuk Ontstoppingsveer €10 per stuk
Rioolveer te huur €5 per uur
Waterpomptang €15 per stuk
Chemisch ontstoppingsmiddel €4 per liter

Stap 1: gebruik een ontstopper

U heeft vast wel ergens een klassieke rubberen ontstopper in huis. Deze kunt u ook prima gebruiken voor het ontstoppen van uw riool. Vaak zijn etensresten, babydoekjes, te veel toiletpapier of haar de boosdoeners en deze kunt u met de druk die u uitoefent met de ontstopper mogelijk loskrijgen. Gebruikt u dan het onderstaande stappenplan.

 1. Zorg dat er voldoende water in het toilet of de wasbak staat zodat de ontstopper onder water komt te staan. Eventueel voegt u zelf wat water bij met een emmer. Spoel het toilet niet door!
 2. Als u de wasbak moet ontstoppen plakt u de overloop af met tape.
 3. Plaats de ontstopper in het toilet of over het afvoerputje en beweeg deze krachtig op en neer. Het is de bedoeling dat u een vacuüm creëert, dus haal de ontstopper tussentijds niet los.
 4. Als u dit meerdere malen gedaan heeft kunt u de ontstopper verwijderen en kijken of het water nu wegspoelt. Zo niet, dan herhaalt u de methode.

Stap 2: maak de sifon schoon

Bij een verstopping in uw wasbak kunt u de sifon schoonmaken. Dit is sowieso geen slecht idee, want door deze regelmatig even te reinigen kunt u verstoppingen in de toekomst voorkomen. Het onderstaande stappenplan kan u hierbij helpen. U vermindert nare geurtjes op deze manier ook aanzienlijk.

 1. Open de ramen voor een goede ventilatie. De geuren die bij deze methode vrijkomen zijn verre van aangenaam te noemen.
 2. Pak een emmer en plaats deze onder de sifon. Bij een verstopping zal er flink wat water uitkomen.
 3. Gebruik een waterpomptang om de sifon te ontkoppelen en zorg dat deze helemaal leeg is.
 4. Maak de sifon schoon en reinig ook de buizen die van en naar de sifon lopen.
 5. Schroef de sifon weer terug en controleer of deze weer stevig vastzit. Laat nu de kraan lopen en hopelijk heeft dit uw verstopping verholpen.

Stap 3: een aantal milieuvriendelijke huis-tuin-en-keuken middeltjes

Heeft de ontstopper de verstopping niet kunnen verhelpen en is uw sifon schoon, dan kunt u enkele huis-tuin-en-keuken middeltjes gebruiken om het probleem op te lossen.

 • Wasmiddel: giet wasmiddel het toilet of de afvoerput in en laat dit een half uur intrekken. Wasmiddel lost vet op en maakt de verstopping zacht. Vervolgens giet u een waterkoker met heet water vanaf een meter hoogte het toilet of de afvoerput in.
 • Cola: ook cola kan een verstopping losweken. Giet een fles cola leeg in het toilet of de afvoerput en laat deze een half uur intrekken. Hierna pakt u weer een waterkoker vol met kokend water en u giet het vanaf een meter hoogte op de afvoer.
 • Azijn en soda: wanneer u soda en azijn samen voegt ontstaat er een chemische bruisreactie. Los een handje soda op in een kopje water en giet dit in de afvoer of het toilet. Giet hier een kopje azijn overheen en laat dit een kwartier inwerken. Pak een waterkoker met kokend water en spoel dit door de afvoer.
 • Kleerhanger: heeft u een ijzeren kleerhanger, dan kunt u deze loshalen. De haak gebruikt u dan om het putje of het toilet in te gaan en de verstopping door te duwen of los te trekken. Uiteraard kan een stuk ijzerdraad dan ook prima dienstdoen.

Stap 4: ontstoppingsmethoden die te koop zijn

Is uw verstopping nu nog steeds niet verholpen, dan is het tijd om naar de winkel te gaan. Hier kunt u een verscheidenheid aan middelen vinden waarmee u zelf aan de slag kunt. Deze zijn vaak goedkoper dan een loodgieter, dus het is zeker de moeite waard om dit te proberen voordat u de telefoon pakt.

 • Rioolveer: u kunt een rioolveer aanschaffen of huren. Dit is een lange ‘draad’ met daaraan een borstel of een ketting die u al draaiend de afvoer in brengt. Soms zijn deze elektrisch en andere keren doet u dit handmatig. De rioolveer kan ver de leidingen inkomen en zo verstoppingen die niet bereikbaar zijn verhelpen.
 • Chemisch ontstoppingsmiddel: als laatste kunt u een chemisch ontstoppingsmiddel gebruiken, maar dit wordt niet aangeraden. Dat komt doordat deze middelen zeer schadelijk zijn voor het milieu. Toch zijn ze gemakkelijk te krijgen en erg doeltreffend bij het ontstoppen van uw leidingen.

Stap 5: bel een loodgieter

Heeft u uw verstopping niet kunnen verhelpen met deze methoden, dan is het tijd om een loodgieter te bellen. Tenzij u grote haast heeft is het beter om dit niet in het weekend of tijdens de avond te doen, want loodgieters vragen dan een toeslag. Onderstaand vindt u de kosten voor loodgieters, inclusief btw.

Uitgave loodgieter Gemiddeld uurtarief
Een beginnend loodgieter €35 – €40
Een loodgieter met 10+ jaar ervaring €40 – €45
Een erkende loodgieter met 15+ jaar ervaring €45 – €50
Voorbeeld: kosten lekkage verhelpen €70 – €80 in totaal
Toeslag tijdens het weekend 25 procent

Vergelijk offertes

Wilt u een goede loodgieter vinden? Dan kunt u via onze vergelijkingstool offertes opvragen en zo snel zien welke specialist het eerste beschikbaar is. Uiteraard bespaart u met een vergelijking ook een flinke som geld.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

1 reactie

Reactie plaatsen