Hoe sluit ik een kleine afvoer aan op hoofdafvoer?

De buizen die de hoofdafvoer van uw woning opmaken, hebben een dikkere diameter dan de leidingen die hier naartoe worden geleid. Als u aan het werk bent met uw afvoer in huis of u bent aan het renoveren, dan is het goed mogelijk dat u een nieuwe aansluiting wilt maken op deze hoofdafvoer. Als uw hoofdafvoer gemaakt is van pvc, dan heeft u geluk, want dan kunt u dit met een T- of een Y-splitsing erg gemakkelijk doen. Bestaat uw hoofdafvoer echter nog uit ouderwetse buizen van aardewerk, de zogenaamde gresbuizen, dan is het wat lastiger. Hier vindt u drie stappenplannen die u kunt gebruiken om een nieuwe afvoer aan te sluiten op uw hoofdafvoer.

Wat heeft u nodig?

Omdat u weet hoe u wilt dat uw nieuwe afvoer moet lopen, gaan we er in de volgende tabel van uit dat u deze zelf bestelt en aanschaft. U weet exact wat de diameter en lengte moet zijn voor uw situatie. Op de buizen na, kunt u dan nog de volgende materialen en gereedschappen nodig hebben.

Materialen

Prijs

Gereedschappen

Prijs

PVC lijm hard

10 per potje

Boormachine

100

T-stuk met halve mof

3

IJzerzaag

12

Y-stuk

4

Rolmaat

15

Snelcement

7 per pak

Vijl

8

Viltstift

2

Stappenplan Y-stuk bevestigen aan PVC buis

Dit is de meest gemakkelijke methode om te gebruiken, maar het is wel belangrijk dat uw rioolbuis hier voldoende speling voor heeft. U zal namelijk een gedeelte van de buis moeten verwijderen en de afvoer moeten kunnen bewegen om het Y-stuk er tussen te zetten.

 1. Doe de hoofdkraan dicht en zet een kraan een tijdje open totdat er geen water mee uitkomt. Het is veel beter om deze klus te doen zonder dat er water in de leidingen aanwezig is.

 2. Pak uw Y-stuk en teken op de afvoerbuis af welk stuk u moet verwijderen zodat deze er in past.

 3. Gebruik een ijzerzaag om de rioolbuis langs deze lijnen zo recht mogelijk door te buigen.

 4. Schuur de uiteinden van uw afvoerbuis op.

 5. Gebruik schuurpapier om de uiteinden van het Y-stuk op te ruwen.

 6. Breng PVC lijm aan op de rioolbuis en in het Y-stuk.

 7. Schuif het geheel in elkaar en laat de lijm goed drogen.

Stappenplan T-stuk bevestigen aan PVC buis

Het is ook goed mogelijk dat uw afvoerbuis geen speling heeft en dat u deze niet kunt bewegen. Dan kunt u een T-stuk gebruiken met een halve mof. Als u deze niet kunt vinden in uw bouwzaak, dan kunt u ook zelf een T-stuk door midden zagen via de lange buis. Het is namelijk de bedoeling dat deze over een gat in de afvoerpijp geplaatst wordt, zodat de afvoerbuis die u wilt gebruiken omhoog steekt.

 1. Doe de hoofdkraan dicht en leeg uw leidingen door een kraan open te zetten totdat er geen water meer uitkomt.

 2. Gebruik een viltstift en teken een cirkel op de plaats waar u het gat wilt maken in de afvoerbuis. Het is beter om deze te klein te maken dan te groot.

 3. Pak een houtboor van 5 millimeter en boorlangs deze lijn een reeks gaatjes. Zorg ervoor dat deze zo dicht mogelijk aan elkaar zijn aangesloten.

 4. U kunt de opening nu lostikken en het stuk PVC buis verwijderen.

 5. Schuur het gat in de afvoerbuis op met een vijl.

 6. Gebruik schuurpapier om het gebied rondom het gat op te schuren en schuur dan ook de binnenkant van het T-stuk op. Dit is voor een betere hechting van de lijm.

 7. Smeer PVC lijm op de afvoerpijp en in de halve mof van het T-stuk en plaats deze over het gat in de afvoerbuis.

 8. Wacht tot de lijm gedroogd is en u kunt uw nieuwe afvoerbuis in het T-stuk bevestigen.

Stappenplan afvoer aansluiten op een gresbuis

Als laatste kunt u ook een afvoer aansluiten op een gresbuis, ook al is dit niet ideaal. Als u ziet dat uw afvoer nog volledig uit gresbuizen bestaat, dan kunt u deze misschien beter vervangen voor een nieuw PVC exemplaar. Gaat u aan de gresbuis aan de slag, dan kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken om hier een afvoer op aan te sluiten.

 1. Draai de hoofdkraan dicht en zorg ervoor dat er geen water meer in de leidingen aanwezig is. Dat doet u door een kraan open te zetten totdat er geen water meer uit komt.

 2. Maak de gresbuis schoon.

 3. Gebruik een viltstift om aan te geven waar u de aansluiting wilt maken.

 4. Boor op deze lijn een aantal gaatjes die nauw aaneengesloten zijn. Hiervoor gebruikt u het beste een steenboor van 5 millimeter.

 5. U kunt het stukje buis nu verwijderen en de randen bijwerken met een vijl.

 6. Plaats uw nieuwe afvoerbuis in het gat, maar niet verder dan 1 tot 2 centimeter diep. Anders is er kans op verstopping.

 7. Fixeer de afvoerbuis zodat deze niet meer kan bewegen.

 8. Maak een beetje snelcement aan en bouw hiermee een rand rondom de pvc-buis en op de gresbuis. Het is de bedoeling dat de pvc buis volledig vast komt te zitten.

 9. Na een uur is het snelcement droog en kunt u uw nieuwe afvoer in gebruik gaan nemen.

Vergelijk offertes

Wilt u liever de hulp inschakelen van een loodgieter om de werkzaamheden uit te voeren? Dan vraagt u hier gemakkelijk offertes voor aan via onze vergelijkingstool. Vergelijk deze offertes met elkaar en u kunt de goedkoopste prijs uitkiezen en de meest vakkundige loodgieter aanwijzen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen