KlussenKlussen

Buitenkraan plaatsen

Een kraan buiten kan om verscheidene redenen goed van pas komen. U kunt het gebruiken voor het bewateren van uw tuin, voor het vullen van het zwembad voor de kinderen of voor het wassen van uw handen nadat u in de tuin aan het werk bent geweest. Er zijn genoeg functies te bedenken voor een kraan buiten, al is het maar dat u niet mee constant met een gieter heen en weer hoeft te lopen. En gelukkig is het niet al te moeilijk om zelf de leidingen hiervoor aan te leggen en de kraan te plaatsen. Hier vindt u een lijst met benodigdheden en een stappenplan waarmee u deze klus ongetwijfeld kunt klaren.

Tip: als u alleen koud water door de kraan laat lopen, dan is het veel gemakkelijk om buizen van kunststof (tyleen) te gebruiken voor deze klus. Deze zijn buigzaam, gemakkelijk op elkaar aan te sluiten en erg gebruikersvriendelijk. Kiest u voor een mooie afwerking en wilt u ook warm water gaan gebruiken, dan is het beter om koperen buizen te kiezen.

Wat heeft u nodig?

Allereerst de benodigdheden. Een exacte lijst stelt u het beste zelf samen, omdat u moet gaan bepalen hoe de buizen moeten gaan lopen, hoe deze moeten worden aangesloten en hoe lang deze moeten zijn. Onderstaand vindt u een lijstje met materialen en gereedschappen die u mogelijk nodig heeft, inclusief de gemiddelde prijs.

Materiaal Prijs Gereedschap Prijs
Tyleen buizen €2,50 per meter IJzerzaag €3 per stuk
Tyleen T-stukken €3 per stuk Steeksleutels €10 per set
Tyleen knelkoppelingen €5 per stuk Steenboor €5 per stuk
Tyleen knelbochten €3 per stuk Schroevendraaier €5 per stuk
Schroeven €3 per 200 Boormachine €200 per stuk
Pluggen €0,50 per stuk Dubbelslijper €100 per stuk
Zadels €2 per stuk Beitel €20 per stuk
Overgangskoppeling €1 per stuk
Muurplaat €6 per stuk
Kraan €10 per stuk
Doorstroombegrenzer €5 per stuk

Tip: bij veel bouwmarkten kunt u ook gereedschap huren. Als u bijvoorbeeld denkt niet veel vaker een dubbelslijper nodig te hebben, dan kunt u deze voor een paar euro per dag huren en gewoon weer terugbrengen. Dat scheelt u dan veel geld en u voorkomt een onnodig hoge uitgave.

Stap 1: de koers van de leidingen bepalen

Allereerst gaat u kijken hoe u wilt dat de leidingen moeten gaan lopen. U kiest dan het beste de kortste weg en de weg met de minste onderbrekingen en afscheidingen. Vervolgens schakelt u het water uit via de hoofdkraan.

Stap 2: de voorbereidingen treffen

Vervolgens gaat u aan het graven of slijpen. Legt u de leidingen in de grond, zorg er dan voor dat ze minstens 60 centimeter diep liggen. Daar zijn ze veel veiliger en zijn ze minder gevoelig voor vrieskou. Als u de leidingen gedeeltelijk door de muur wilt laten lopen, dan gebruikt u een dubbelslijper om deze groeven te maken. Daarna hakt u ze uit met een beitel. Maak de groeven altijd 10 millimeter breder dan de leidingen, zodat ze er ruim in passen.

Stap 3: de leidingen op maat maken

Met een ijzerzaag brengt u nu de buizen op maat. Zorg ervoor dat u zeker weet dat dit de juiste afmetingen zijn, zodat u niet opnieuw hoeft te beginnen. Nadat u de uiteinden heeft afgezaagd kunt u deze even opschuren met schuurpapier.

Stap 4: de buis aansluiten

Nu is het tijd om uw nieuwe buis aan te sluiten op een al bestaande buis. Gebruikt u hier tyleen materiaal voor, dan is dit erg gemakkelijk. Gebruikt u bronzen leidingen, dan gebruikt u hier en t-stuk voor. Met een knelkoppeling draait u beide buizen simpelweg in elkaar. Doe dit goed en draai de schroeven nog wat extra aan met een kneltang.

Stap 5: het bevestigen van de muurplaat

De muurplaat is het plaatje waar de kraan uiteindelijk op wordt gemonteerd. Kies een geschikte plaats en bevestig de muurplaat tegen de muur of tegen een speciaal daarvoor aangewezen plaats met een boormachine en schroeven. U kunt het uiteinde van de buis met een knelkoppeling aan de muurplaat bevestigen.

Tip: gebruik ook een doorstroombegrenzer als bij u de druk op het water erg hoog is. Hiermee beschermt u uw buizen, voorkomt u dat het water de kraan uit spuit en bespaart u water. Deze is gemakkelijk aan te sluiten tussen de kraan en de buis.

Stap 6: de kraan bevestigen

Pak de kraan en draai twee of drie lagen teflon aan rondom de schroefdraad. Hierdoor is de kans op lekkage nog minder aanwezig en zal de kraan altijd goed bevestigd zijn. Vervolgens kunt u de kraan op de muurplaat draaien totdat deze stevig vast zit en de juiste positie heeft.

Stap 7: de buizen wegwerken

U legt de buizen in het kanaal dat u gegraven heeft en dekt deze af met aarde. Heeft u ook groeven geslepen, dan legt u de buizen daar in en kunt u ze met purschuim afwerken. Zo blijven ze nog beter zitten en zijn ze enigszins geïsoleerd. Dat is beter als het vriest. U kunt de zadels gebruiken om de buizen vast te maken tegen een muur. Nu draait u het water weer open en u kunt uw kraan gaan gebruiken.

Tip: zorg ervoor dat u de buitenkraan kunt afsluiten. Als het buiten vriest dan kunt u gesprongen leidingen voorkomen zonder dat u de gehele watertoevoer in het huis dicht moet doen.

Vergelijk offertes

Wilt u weten hoeveel het kost om een kraan buiten aan te laten leggen? Via onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kunt u dit gemakkelijk achterhalen en geld besparen. Vraag snel een aantal offertes op bij betrouwbare specialisten uit uw omgeving en u kunt direct zien of u deze klus zelf wilt uitvoeren of dat u het toch liever uitbesteedt.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen