Welke soort lampen kies ik voor het verlichten van mijn huis?

Als u een beslissing moet gaan maken over de lampen die u wilt gebruiken voor het verlichten van uw woning, dan zal u misschien zien dat er een grote keuze is. Daarnaast is er een terminologie actief rondom lampen waar u mogelijk niet veel van begrijpt. Het kan dan lastig zijn om de correcte lampen uit te kiezen. Daarom hebben we hier de belangrijkste informatie samengevat van de meest gangbare soorten lampen van dit moment.

Vier gangbare opties

Met betrekking tot verlichting heeft u de keuze uit halogeenlampen, spaarlampen, led lampen en tl buizen. Deze hebben allen andere kenmerken en verschillende voor- en nadelen.

  • Halogeenlampen: dit type lamp is het goedkoopste en heeft nog het meeste gemeen met de ouderwetse gloeilamp. Toch is de halogeenlamp 25 procent zuiniger dan zijn voorganger en wordt hij vaak gebruikt op plaatsen waar sterke verlichting gewenst is of in spots. Halogeenlampen zijn namelijk dimbaar en geven een warm licht af dat te vergelijken is met dat van de gloeilamp. De gemiddelde levensduur van halogeenlampen is echter maar 2 jaar.

  • Spaarlampen: spaarlampen zijn aanzienlijk energiezuiniger dan halogeenlampen en gebruiken maar liefst 80 procent minder energie dan gloeilampen. Spaarlampen bestaan uit gebogen tl buisjes en zijn een prima alternatief voor de gloeilamp. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten lichttemperaturen met spaarlampen te realiseren. De gemiddelde levensduur ligt rond de 10 jaar. Het duurt echter wel even voordat deze op volledige sterkte is.

  • Led lampen: led lampen zijn duurder dan halogeenlampen en spaarlampen, maar dit is de verlichting van de toekomst. Ze kunnen buiten en binnen worden toegepast, ze gaan gemakkelijk 15 tot 20 jaar mee en gebruiken 85 procent minder energie dan de gloeilamp. Led lampen zijn in verschillende lichttemperaturen te krijgen en u kunt ze dan ook voor verschillende functies en plaatsen in huis gebruiken.

  • Tl buizen: ook al worden tl buizen veel in bedrijven toegepast, dan betekent niet dat u ze niet in uw eigen woning kunt gebruiken. Veel mensen associëren tl licht met koud en fel, maar er zijn ook tl buizen te krijgen die warm licht afgeven. Tl buizen zijn net zo zuinig als led verlichting en gaat even lang mee. Het duurt echter even voordat de tl buis op volle sterkte is. Tl buizen zijn ook in andere vormen verkrijgbaar zodat u hier een leuk effect mee kunt creëren thuis. Hierdoor zijn ze toch zeker het overwegen waard.

De voor- en nadelen van de verschillende lampen op een rij

De keuze wordt misschien gemakkelijker als we in het kort de kenmerken en de voor- en nadelen van de verschillende lampen even samenvatten. U kunt de onderstaande tabel gebruiken bij het overwegen van uw beslissing.

Halogeenlamp

Spaarlamp

Led lamp

Tl buis

Kenmerken:

Levensduur 2 jaar

Besparing 25 procent

Bevat geen kwik

Kenmerken:

Levensduur 10 jaar

Besparing 80 procent

Bevat kwik

Kenmerken:

Levensduur 15-20 jaar

Besparing 85 procent

Bevat geen kwik

Kenmerken:

Levensduur 10-20 jaar

Besparing 85 procent

Bevat kwik

Voordelen:

Altijd dimbaar

Warm en helder licht

Direct op volle sterkte

Goedkoop

Voordelen:

Erg energiezuinig

Vrij goedkoop

Goede levensduur

Groot assortiment

Voordelen:

Erg energiezuinig

Worden niet warm

Lange levensduur

Sterk

Groot assortiment

Direct op volle sterkte

Milieuvriendelijk

Voordelen:

Erg energiezuinig

Lange levensduur

Onbreekbaar

Groot assortiment

Nadelen:

Korte levensduur

Kan erg warm worden

Niet zo energiezuinig

Nadelen:

Kunnen niet dimmen

Niet direct op sterkte

Bevat kwik

Breekbaar

Nadelen:

Niet altijd dimbaar

Duurder

Soms onnatuurlijk licht

Nadelen:

Niet altijd dimbaar

Niet direct op sterkte

Bevat kwik

De terminologie omtrent lampen

Nu u weet welke soort lamp u zou willen aanschaffen, heeft u nog te maken met een keuze binnen deze groep. Want ook daar is een grote variatie aanwezig en heeft u veel mogelijkheden tot uw beschikking. Het beste is om dan te kijken naar de kenmerken per lamp en daarvoor vindt u een uitgebreide terminologie terug. Deze staat in de meeste gevallen vermeld op de verpakking van de lamp en de onderstaande informatie zal u helpen om hier wijs uit te worden.

  • Wattage: het wattage is misschien wel het bekendste kenmerk voor het uitkiezen van een lamp. U koos gloeilampen hier vroeger op uit en hoe hoger dit getal hoe feller de lamp. Met het wattage van de lamp wordt het vermogen van de lamp bedoeld en dus ook het energieverbruik. Kijk naar het maximale wattage zoals aangegeven op de armatuur van uw lamp en ga hier nooit overheen. Dit kan namelijk brand veroorzaken.

  • Voltage: onder voltage wordt de benodigde spanning vermeld. Deze is bijna altijd 230V en dus de standaard netspanning in Nederland. Er zijn enkele halogeenlampen die met een 12V laagspanning werken en deze hebben dan een transformator nodig. U vindt het voltage van uw lamp terug op de verpakking van uw armaturen of op de armaturen zelf.

  • Lumen: onder lumen wordt verstaan de hoeveelheid licht die deze specifieke lamp uitstraalt. Hoe hoger dit getal, hoe feller de lamp.

  • Fitting: er zijn lampen met verschillende fittingen en deze moeten aansluiten met die van de armatuur zodat u de lamp erin kunt aanbrengen. De meeste lampen hebben een schroeffitting en deze is verkrijgbaar in groot (E27) en klein (E14).

  • Energielabel: als laatste wordt het energieverbruik van de lamp op de verpakking vermeld. A++ is dan de meest energiezuinige beoordeling en E is dan de minst zuinige lamp. Ook hierover vindt u informatie op de verpakking van de lamp zelf, maar kunt u ook de verpakking van de armatuur even bekijken om te zien of de energieklasse van de lamp daar in past.

Vergelijk offertes

Voor allerlei werkzaamheden omtrent uw verlichting en elektriciteit in huis kunt u offertes opvragen via onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en vrijblijvend en u ontvangt snel de informatie die u nodig heeft. Uit de voorstellen die de verschillende specialisten u dan doen kunt u zelf de meest geschikte en goedkope uitkiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen