KlussenKlussen

Hoe hang ik een plafondlamp op?

Plafondlampen vindt u het meeste boven tafels en daar komen ze dan ook erg goed tot hun recht. De eettafel wordt er gezelliger van, de werktafel wordt goed en van boven verlicht en daarnaast zorgt de lamp voor een egale verlichting van de ruimte in het algemeen. Wilt u een plafondlamp ophangen, dan kunt u dit laten doen door een elektricien. Maar als u ons stappenplan gebruikt dan bespaart u geld door de lamp zelf op te hangen.

In deze kluswijzer:

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u eigenlijk vrij weinig nodig. We gaan er wel van uit dat de schakelaar en de centraaldoos al op de juiste plek aanwezig zijn. Is dit niet het geval, dan zal u deze nog extra moeten plaatsen. De volgende tabel geeft u de materialen en gereedschappen die u kunt aanschaffen voor deze klus, inclusief de gemiddelde prijs.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Plafondlamp €60 Schroevendraaier €12
Spaarlamp €6 Draadstriptang €18
Kroonsteentje €1 Klopboormachine €100
Schroefhaak €3 voor 6 Spanningzoeker €8
Tuimelpluggen €2,50 per stuk Steenboor €5
Kabelclips €3 voor 20 Huishoudtrap €80

Stap 1: de stroom uitschakelen

Allereerst schakelt u de stroom uit en het is dan erg belangrijk dat u dit controleert met uw spanningzoeker. Laat de mensen in huis ook weten dat u aan de stroom gaat werken, want anders zouden ze per ongeluk de stroom weer kunnen inschakelen. Als u zeker weet dat er geen stroom meer op de draden staat waarmee u gaat werken, kunt u verder naar de volgende stap.

Tip: heeft u nog een ouderwetse kast met stoppen? Doe dan de desbetreffende stop in uw broekzak, zodat u zeker weet dat niemand deze kan gebruiken om de stroom weer aan te doen.

Stap 2: de centraaldoos openen

Open de centraaldoos door hier het deksel van te verwijderen. De centraaldoos is de plaats waar alle draden van de kamer worden verzameld en die u gebruikt als basispunt voor de aan- en afvoer van alle elektriciteit in die ruimte. De contactdoos bevindt zich meestal in het plafond en kunt u wegwerken met uw hanglamp.

Stap 3: draden doorvoeren

Vind de blauwe en de zwarte draad en voer deze door het gat in het deksel van de centraaldoos naar buiten. De geel/groene aardedraad kunt u gewoon laten zitten in de doos. Schroef het deksel weer vast, maar dit keer dus met twee draden die er uit steken.

Tip: werk met een goede stevige keukentrap en ga nooit op het plateau staan. Dit plateau is bedoeld op materialen en gereedschappen op te zetten en niet om op te staan. U zou erg gemakkelijk omslaan. Zorg er dus voor dat uw trap hoog genoeg is zodat u niet op het plateau hoeft te gaan staan om het plafond te bereiken.

Stap 3: de fitting bevestigen

Gebruik een draadstriptang en strip de blauwe en zwarte draden totdat u ongeveer 1 centimeter draad heeft blootgelegd. Hieraan bevestigt u vervolgens de fitting. De fitting hangt u daarna aan het haakje van de centraaldoos, zodat deze de draden niet belast.

Stap 4: de armatuur aanbrengen

Pak de armatuur van uw plafondlamp en bevestig deze stevig tegen het plafond, met schroeven en met de bijgeleverde fittingring. Hier wordt zo de afdekkap over geplaatst en het is dus belangrijk dat de armatuur goed bevestigd is.

Stap 5: het kroonsteentje bevestigen

Aan de draden die uit de centraaldoos komen bevestigt u vervolgens een kroonsteentje.

Stap 6: de afdekkap plaatsen

Doe het snoer van de lamp door de trekontlaster en hang deze aan het haakje van de centraaldoos. Strip de aders van dit snoer en bevestig ze aan het kroonsteentje. Als het goed is kunt u nu de afdekkap gemakkelijk tegen het plafond bevestigen.

Stap 7: de lamp ophangen

Nu kunt u de lamp ophangen en in gebruik gaan nemen. Als u voor een reflectorlamp kiest, dan zal deze een gerichte lichtbundel produceren. Kiest u voor een kopspiegellamp, dan is het licht juist meer verspreid. Eventueel plaatst u een dimmer op de muurschakelaar, zodat u de lamp kunt gebruiken om onder te werken, maar ook als sfeerverlichting.

Vergelijk offertes

Als u een lamp aan het plafond wilt laten hangen, dan is het goed mogelijk dat u dit liever door een elektricien wilt laten doen. En als er kabels moeten worden getrokken en schakelaars moeten worden geïnstalleerd, dan is dit misschien ook wel de beste keuze. Via onze vergelijkingstool heeft u zo een betrouwbare elektricien gevonden, met de laagste prijs. Geef uw opdracht door en u kunt snel van uw hanglamp gebruik gaan maken.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen