Welke woningaanpassingen doen voor bejaarden en invaliden?

Als u zo lang mogelijk in uw eigen woning wilt blijven wonen, dan kunt u deze zelf aanpassen. Hiervoor zijn bij bouwmarkten en andere winkels de nodige producten te koop en hiermee maakt u het zichzelf een stuk gemakkelijker. Denkt u dan aan drempelhulpen, sanitaire hulpmiddelen en grepen en beugels. Als u een handig familielid of een bedreven kennis heeft die deze voor u kan installeren kunt u nog lang comfortabel en zelfstandig in uw huis blijven wonen. Of misschien bent u zelf wel bekwaam met een boor, want het goede nieuws is dat de meeste van deze hulpmiddelen vrij gemakkelijk te plaatsen zijn. Hier onder leest u over de mogelijkheden die u dan heeft.

Verschillende soorten drempelhulpen

Verschillen in niveau kunnen een groot probleem worden in huis. Als u lastiger begint te lopen, als u een rollator gebruikt of als u in een rolstoel zit, dan zijn drempels soms een grote hindernis. Daarom zijn er drempelhulpen en drempelvangers te koop. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten drempelhulpen, namelijk een aluminium drempelhulp, een kunststof drempelhulp en een drempelvanger.

  • Aluminium drempelhulp: deze gemakkelijk te installeren drempelhulpen zijn sterk en kunnen op verscheidene hoogtes worden geplaatst. Deze drempelhulp is bedoeld voor gebruik buitenshuis.
  • Kunststof drempelhulp: deze drempelhulpen bestaan uit verschillende onderdelen en kunt u zo opbouwen dat hij precies past bij uw situatie. Ze zijn voorzien van anti-slip noppen en zijn zo sterk dat er een auto overheen kan rijden. Kunststof drempelhulpen zijn zowel voor buiten als binnen te gebruiken.
  • Drempelvanger: met een drempelvanger creëert u een nette drempelloze overgang tussen twee ruimtes. U verwijdert de dorpel en legt hier een drempelvanger voor in de plaats neer. Zo heeft u een hele gemakkelijke doorgang zonder hoogteverschil en ziet uw interieur er nog steeds afgewerkt uit.

Stappenplan aluminium drempelhulp plaatsen

Met een drempelhulp creëert u een geleidelijke opgang en met een drempelvanger kunt u uw drempel volledig verwijderen. Het onderstaande stappenplan helpt u bij het plaatsen van een aluminium drempelhulp.

  1. Leg de drempelhulp op de drempel en zorg dat de knik netjes aan de rand van de drempel ligt.
  2. Teken de voor-gestanste gaten af op uw drempel zodat u weet waar u moet boren.
  3. Gebruik een steenboor voor een stenen drempel en een houtboor voor een houten drempel en boor de schroefgaten voor.
  4. Heeft u een stenen drempel, dan plaatst u hier een plug in.
  5. Leg de drempelhulp weer op de drempel en zet deze vast met schroeven.

Sanitaire hulpmiddelen

Ook simpele sanitaire hulpmiddelen kunnen soms een groot verschil maken in de badkamer. Met deze producten heeft u meer zekerheid en veiligheid en kunt u steun vinden als u naar het toilet wilt gaan of wilt douchen. U kunt dan investeren in een toiletverhoger, bijvoorbeeld of een antislipmat, een badplankje of een douchestoel. Deze hulpmiddelen hoeft u meestal niet eens te installeren, want u plaatst ze gemakkelijk over het toilet of in de wasruimte. Hier vindt u een kort overzicht van de sanitaire hulpmiddelen die u tot uw beschikking heeft.

  • Antislip middelen: matten en stickers waarmee u grip krijgt op de tegels, douchebak en badkuip.
  • Douchestoeltjes: er zijn inklapbare stoeltjes die u aan de muur monteert en stoeltjes die u los kunt neerzetten zodat u kunt zitten tijdens het douchen.
  • Toiletverhogers: dit zijn toiletbrillen die u over de huidige bril zet om gemakkelijker het toilet op en af te gaan. Er zijn ook toiletbrillen met een armleuning voor nog meer steun.
  • Badplankje: een badplankje geeft u de mogelijkheid om zittend te douchen in bad. U plaatst hem over de badrand heen en kunt zo gemakkelijk in en uit stappen.
  • Opstapje: met een opstapje is het gemakkelijker om uw bad in en uit te stappen. Vaak zijn deze in hoogte verstelbaar en voorzien van anti-slip noppen.

Soorten beugels en grepen

Als laatste is er een assortiment beugels en grepen die u door het gehele huis kunt installeren voor extra steun. Deze zijn bijzonder handig in de badkamer, maar ook naast het bed. Met een steun kunt u gemakkelijker gaan zitten, gemakkelijker weer opstaan en heeft u houvast als u dit nodig heeft. Er zijn verschillende soorten beugels en grepen die u kunt plaatsen.

  • Rechte wandbeugel: deze beugels lijken wat op korte trapleuningen en u bevestigt ze tegen de muur, bijvoorbeeld bij de voor- en achterdeur. Ze bevatten verder geen bewegende delen, maar bieden wel veel houvast.
  • Klapbeugel: de klapbeugel is specifiek bedoeld voor gebruik naast het toilet. De naam zegt het al, ze zijn op te klappen, zodat de ruimte voor anderen vrij blijft. Als u ze naar beneden klapt heeft u een steun waarmee u op het toilet kunt gaan zitten en waarmee u ook weer op kunt staan.
  • Hoekbeugels: net als de wandbeugels hebben hoekbeugels ook geen bewegende delen. Het is een greep die speciaal bedoeld is voor gebruik in de douche, badkamer en het toilet. Zoals de naam al suggereert heeft deze beugel een hoekvorm van 90 graden waardoor u hem met beide handen kunt gebruiken.

Vergelijk offertes

Laat u uw aanpassingen liever installeren door een vakman, dan kunt u via ons offertes opvragen voor deze werkzaamheden. U geeft exact door wat u wilt laten uitvoeren en u ontvangt snel offertes van betrouwbare specialisten die dit graag voor u zouden willen doen. U kunt op die manier de beste prijs uitkiezen en flink besparen op de kosten.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen