KlussenKlussen

Stappenplan Faay platen

Faay platen staan bekend als de meest duurzame wanden te koop in Nederland. Waarom? Omdat Faay platen optimale indelingsvrijheid bieden, snel en makkelijk te plaatsen zijn en stevigheid bieden. Je kunt Faay platen zelf plaatsen om een scheidingswand te maken, zonder perse een expert in te hoeven huren voor de klus. Het enige wat je hoeft te doen is zelf zorgen voor de materialen en het gereedschap en tijd vrij maken. Lees het onderstaand stappenplan goed door om optimaal voorbereid te zijn.

 

In deze kluswijzer:

Wat zijn Faay platen?

Faay platen zijn niets meer dan scheidingswanden die je kunt toepassen op verschillende manieren binnenshuis. De platen zijn ontwikkeld in 1972 en zijn inmiddels razend populair geworden vanwege de duurzaamheid. De stevige platen zijn gemaakt van vlasscheven. Dit maakt dat Faay platen geluidwerend en brandwerend zijn en dat ze een unieke en ferme uitstraling hebben. Bij de meeste scheidingswanden is het plaatsen van achterhout van groot belang om te zorgen voor stabiliteit en stevigheid. Bij Faay platen is dit niet noodzakelijk, waardoor de montage sneller en goedkoper kan.

 

Voordelen Faay platen

Met Faay platen kun je vrijwel elke ruimte in een pand optimaal indelen. Er zijn meerdere redenen waarom je Faay platen moet kopen. De meest relevante voordelen van Faay platen zijn:

 • Stevig en kan goed tegen een stootje.
 • Ruimtebesparende scheidingswand die duurzaam is 
 • Geschikt voor nieuwbouw en transformaties
 • Snelle en makkelijke plaatsing
 • Geen achterhout nodig, wat op de materialen scheelt.
 • Geen invloed op het wifi-signaal
 • Gemaakt uit natuurlijke bouwmaterialen
 • Geluids- en brandwerend
 • Hoge thermische isolatie
 • Materialen voldoen aan bouwbesluit
 • Meerdere leidingen per paneel mogelijk
 • Makkelijk te demonteren en hergebruiken.

 

De mogelijkheden van Faay platen

Het gaat bij Faay platen om prefab producten, oftewel producten die kant-en-klaar geleverd worden en slechts gemonteerd moeten worden in tegenstelling tot het bouwen van een binnenwand van gips. De platen zijn al op maat gesneden en de leidingschachten zijn al aanwezig. Dit betekent dat je bespaart op zowel tijd, energie, arbeid en geld. De Faay platen hoef je slechts neer te leggen en te bevestigen en voilà! Faay wanden zien er even mooi en netjes afgewerkt uit als traditionele scheidingswanden. De meeste mensen plaatsen Faay scheidingswanden voor in de woonkamer, maar ook de slaapkamer, de badkamer en de zolder zijn populaire toepassingen voor Faay platen.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Je kunt overwegen om de Faay scheidingswand zelf te monteren. Laat je de wand door een specialist plaatsen, dan weet je zeker dat de wand correct wordt geplaatst. Een vakspecialist beschikt over het vakmanschap en de productkennis, welke jaarlijks geüpdatet wordt. Erkende specialisten zijn overigens aangesloten bij een geschillencommissie en ze werken volgens de Faay montagerichtlijnen. Daar komt bij dat vakspecialisten door Faay deskundigen ondersteund worden en dat je van professioneel advies wordt voorzien.

 

Kosten

Wat je kwijt bent aan een Faay scheidingswand hangt af van hoe groot de wand moet zijn en van de indeling van de ruimte die je wilt maken. Je moet ook bepalen of je de Faay platen zelf gaat plaatsen of een expert gaat inschakelen. Ga je zelf aan de slag, dan kun je een Faay doe-het-zelf pakket aanschaffen voor gemiddeld € 400. Wil je echter een specialist inschakelen om de wand voor je te komen plaatsen, dan betaal je gemiddeld € 35 tot € 55 per vierkante meter.

 

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn verschillende punten die bepalen wat je uiteindelijk moet gaan betalen als je een scheidingswant wilt creëren met Faay platen. Denk zo aan het aantal Faay platen en aan de andere benodigdheden die je moet kopen zoals lijm, montagefoam en dergelijke. Huur je een specialist in voor de klus, dan zullen de kosten natuurlijk ook stijgen in tegenstelling tot het zelf plaatsen van de wand. Je moet natuurlijk ook een kijkje nemen naar de staat van de vloer en het plafond waar de platen aan bevestigd worden. Deze moeten zich in goede staat verkeren. Zijn het plafond en de vloer niet effen, gebruik dan opvulmiddel om de oppervlakte egaal te maken.

 

Benodigdheden

Om een Faay scheidingswand te plaatsen in huis ga je bepaalde spullen nodig hebben. Wil je de wand zelf maken, dan moet je een aantal materialen en wat gereedschap hebben. Hieronder vind je een kort lijstje van de meest belangrijke benodigdheden voor een Faay scheidingswand:

 • Faay wandplanken 
 • Lijm, het liefst FaayFix
 • Montagefoam, het liefst FaayFoam
 • Kozijnpanelen 
 • Schroeven
 • Aansluitingen
 • Dagkanten
 • Spanhulzen
 • Boormachine
 • Hamer
 • Schroevendraaier 
 • Waterpas 

 

Stappenplan

Wil je zelf aan de slag gaan met het monteerwerk, dan is het opvolgen van alle instructies uit een goed stappenplan zeer belangrijk als je wilt voorkomen dat er zaken verkeerd gaan. Hieronder is een handig stappenplan te vinden die je kunt gebruiken om zelf Faay platen te monteren voor het creëren van een moderne en stijlvolle scheidingswand:

Stap 1: Bepaal waar je de Faay wand wilt plaatsen en hoe groot de wand moet zijn.

Stap 2: Koop een kant-en-klaar Faay pakket en haal al het gereedschap in huis.

Stap 3: Meet alles nauwkeurig op.

Stap 4: Plaats eerst de vloer- en plafondprofielen uit het pakket.

Stap 5: Monteer de bijgeleverde halve veer aan een bestaande muur.

Stap 6: Zaag de bovenkant van de wandpanelen op maat.

Stap 7: Plaats de Faay wandpanelen door de verbindingsveren, profielen en lijm te gebruiken.

Stap 8: Maak een sparing en trek de leidingen.

Stap 9: Werk de kleine naadjes af met vulmiddel.

Stap 10: Schilder de scheidingswand in de gewenste kleur. Je kunt ook behangen, plinten, stucen, pleisteren, glasvlies of betegelen.

 

Offertes vergelijken

Indien je aan het overwegen bent om Faay platen te kopen voor het creëren van een unieke en stevige scheidingswand in huis die duurzaam is, dan kun je het werk ook overlaten aan een vakspecialist. Een specialist heeft alle kennis en ervaring die nodig is om een prachtige scheidingswand te maken met de Faay platen waardoor je van correct werk en topkwaliteit verzekerd bent. Vergelijk altijd eerst een aantal offertes met elkaar en ga dan na bij welke expert je de goedkoopste prijs krijgt tegen de beste kwaliteit.

KlussenKlussen

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons