KlussenKlussen

Hoe maak ik een voorzetwand van gipsplaten?

Er zijn verschillende redenen waarom u een voorzetwand zou willen plaatsen. U kunt hem gebruiken om isolatiemateriaal aan te brengen, om leidingen in weg te werken of u kunt er een lelijke muur mee verbergen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door middel van studprofielen die u voor de al bestaande muur aanbrengt. Wilt u geld besparen op een specialist? Met ons stappenplan kunt u dit ook zelf.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Wat heeft u nodig?

Allereerst zal u moeten bepalen wat u nog moet aanschaffen voor deze klus en zal een bezoekje aan de bouwmarkt zeker nodig zijn. Misschien heeft u de nodige materialen en gereedschappen al in huis. Om uw boodschappenlijstje samen te stellen kunt u de onderstaande lijst gebruiken.

Materialen Prijs Gereedschap Prijs
Gipsplaten €3 per m2 Blikschaar €28
Gipsplaatschroeven €10 voor 500 Blokkwast €4
Metalen profielen €16 voor 2 meter Potlood €1
Nadenband €6 per rol Boormachine €100
Voegenvuller €10 voor 5 kilo Rolmaat €15
Voegenfinisher €15 voor 3 liter Plamuurmes €7
Stopcontact indien nodig €5 Hobbymes €7
Afdichtingsband €8 per 5 meter Liniaal €4
Polymax €12 per tube Gatenzaag €25 per set
Acrylaatkit €6 per tube Waterpas €20
Isolatiemateriaal €3 per m2 Gipsschroevenbit €20 per set
Dampremmende folie €3 per m2 Schietlood €6
Decoupeerzaag €80

Stap 1: de plaatsing aftekenen

Bepaal waar u uw voorzetwand wilt plaatsen en teken dit af op de muur. Gaat u ook isolatiemateriaal aanbrengen, dan zal u een bredere muur moeten maken dan wanneer u de wand verder leeg laat.

Tip: als u ook isolatiemateriaal aan gaat brengen, dan zijn de standaard maten van isolatieplaten 45 of 80 millimeter dik. Dit is dus de afstand die u dan moet realiseren tussen de bestaande muur en uw voorzetwand.

Stap 2: de ligger vastschroeven

Pak een metalen ligger en maak deze op maat met een blikschaar. Op de achterkant plakt u afdichtingsband. Plaats uw ligger nu op de lijn die op de vloer heeft getekend en schroef deze vast. U kunt hem ook lijmen met polymax.

Stap 3: de bovenste ligger plaatsen

Voordat u de bovenste ligger aanbrengt gebruikt u een schietlood om de juiste plek op het plafond te bepalen. Het is goed mogelijk dat uw bestaande muur niet loodrecht is en dat kunt u nu aanpassen. Teken de plek af, knip de bovenste ligger op maat, breng afdichtingsband aan en schroef deze vast.

Stap 4: de staanders aanbrengen

Langs de zijkanten van de muren komen nu twee staanders te staan. Deze knipt u op maat, u brengt afdichtingsband aan en u schroeft ze vast. Nu kunt u ook de overige staanders op maat brengen en plaatsen. Houd dan een afstand van 60 centimeter aan vanuit het hart van de staanders. Zorg ervoor dat alle staanders deze afstand hebben, behalve die aan de uiteinden van de wand.

Stap 5: leidingen aanbrengen

Als er leidingen in uw muur moeten komen, dan kunt u deze nu leggen. Zorg er dan voor dat deze altijd recht en verticaal naar het stopcontact lopen en deze dus van onder of boven benaderen. Zo weet u waar ze lopen als u in de toekomst iets wilt ophangen aan de muur.

Stap 6: isolatiemateriaal aanbrengen

Nu kunt u isolatiemateriaal aanbrengen als u dit wilt. Dit is handig als u bijvoorbeeld akoestische isolatie wilt realiseren met uw muur. U plaatst het isolatiemateriaal achter de staanders en als u een nog betere isolatiewaarde wilt bereiken ook tussen de staanders. Dek de gehele muur daarna af met een dampdichte folie en kit de randen goed af met acrylaatkit.

Stap 7: de gipsplaatsen op maat snijden

Als alles gereed is kunt u overgaan tot het plaatsen van de gipsplaten. Breng de platen op maat en snijd de plaat af met een scherp hobbymes en een stalen liniaal. Snijd langs de lijn en u breekt de gipsplaat gemakkelijk af. Maak de platen altijd een halve centimeter korter dan de exacte lengte die u gemeten heeft.

Stap 8: de platen bevestigen

Nu kunt u de passende platen aanbrengen door ze vast te zetten met gipsplaatschroeven. Gebruik geen andere schroeven, want deze kunnen gaan roesten als u de wand afwerkt. Uitsparingen voor de stopcontacten zaagt u uit met een decoupeerzaag of een gatenzaag. Dit doet u al voordat u de plaat bevestigt.

Stap 9: de muur afwerken

Werk de gehele muur op dezelfde manier af met gipsplaten. Daarna kunt u aan de afwerking denken. Naden kunt u dichten met nadenvuller en eventueel plamuurt u de schroefgaten dicht met een muurvuller. Nu kunt u gaan nadenken over de manier waarop u uw nieuwe muur zou willen afwerken.

Vergelijk offertes

Laat u deze werkzaamheden (of andere werkzaamheden in huis) liever door een specialist uitvoeren? Dan kunt u deze snel vinden als u onze vergelijkingstool gebruikt. U geeft dan uw klus door aan meerdere vakmensen tegelijkertijd. Zij zullen u een op maat gemaakte offerte sturen en u kiest snel het beste aanbod.

KlussenKlussen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen