Hoe vervang ik mijn vensterbank?

Als u een oude vensterbank wilt vervangen, dan zal u er misschien aan denken om hier een vakman voor in te huren. Maar u kunt dit klusje in principe ook erg goed zelf, als u zich er maar goed op voorbereidt. Daarom hebben wij hier een lijst met benodigdheden en een stappenplan voor u samengesteld, zodat u zelf uw vensterbank kunt vervangen.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u uiteraard een nieuwe vensterbank nodig. Deze kunt u bij de bouwmarkten bestellen en op maat laten maken, maar als u hem zelf op maat maakt en in elkaar zet bespaart u geld. U heeft dan de keuze tussen een vensterbank met een afgeronde rand en zonder een afgeronde rand. De beste methode is om de oude vensterbank te verwijderen, maar er zijn ook overzet vensterbanken te koop. Hier hebben we een stappenplan gemaakt voor het geval u uw oude vensterbank weghaalt en de nieuwe plaatst. Voor deze klus heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Ontvetter €10 per 500 ml Lijmklemmen €5 per klem
Houtlijm €6 per potje Handzaag
Acrylaatkit €10 per bus Decoupeerzaag €75
Montagekit €10 per bus Schroevendraaier €12
Schroeven €5 voor 200 Rubberen hamer €14
Boormachine €100
Hobbymes €6
Lijmkam €4
Kitpistool €10
Rolmaat €15
Winkelhaak €20
Waterpas €20
Schuurpapier €3
Plamuurmes €7
Profielaftaster €14
Kantenfineer €5 voor 2,5 meter
Radiatorplankdragers €10 voor 2
Wandbeugels €6 voor 2

Stap 1: de huidige vensterbank verwijderen

De meeste vensterbanken zitten vast met een kitlaag. Deze kunt u vrij gemakkelijk verwijderen met een hobbymes. Daarna tikt u de oude vensterbank los met een rubberen hamer en kunt u hem weghalen. De resterende ritresten krabt u weg met een plamuurmes.

Stap 2: opmeten en aftekenen

Nu kunt u de lengte van uw vensterbank opmeten (als de oude vensterbank goed paste, dan kunt u deze als mal gebruiken) en deze aftekenen op uw nieuwe vensterbank.

Stap 3: het profiel overnemen

Een profielaftaster is een erg handig gereedschap. U kunt er een profiel, bijvoorbeeld van leidingen in een badkamer of een profiel van een vensterbank, gemakkelijk mee overnemen. U duwt de profielaftaster tegen het kozijn aan en tekent de vorm die deze heeft overgenomen af op het paneel.

Stap 4: de vensterbank op maat zagen

Met alles wat u nu heeft afgetekend kunt u uw vensterbank op maat zagen. Hiervoor gebruikt u het beste een decoupeerzaag.

Tip: heeft u een kunststof vensterbank gekozen? Plak de zaagranden dan af met een strook plakband, zodat de toplaag niet af kan brokkelen.

Stap 5: de randen afwerken

Pak uw kantenfineer erbij en plak deze op de zijkanten van uw vensterbank. Als het goed is bevat deze fineer al lijm, dus hoeft u er alleen voor te zorgen dat u het op de juiste maat knipt. Daarna gaat u er overheen met een strijkbout, zodat de lijm smelt en goed kan hechten. U kunt de rand bijsnijden met een hobbymes en schuren met een fijn schuurpapier voor een perfecte afwerking.

Stap 6: de vensterbank plaatsen

Nu kunt u uw vensterbank plaatsen. Test of deze goed past en breng montagekit aan op de ondergrond. Deze lijm smeert u het beste even goed uit met een lijmkam. Daarna kunt u uw nieuwe vensterbank op de plek van bestemming plaatsen, deze stevig aandrukken en vastzetten met lijmklemmen.

Stap 7: de randen dichtkitten

Het enige dat u nu nog moet doen is de randen tussen het kozijn en de muur dichtkitten met acrylaatkit. Dit is een kit die ook overgeschilderd kan worden, mocht u uw vensterbank later willen schilderen. Laat alles goed drogen (lees hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en uw nieuwe vensterbank is klaar voor gebruik.

Andere manieren waarop u uw vensterbank kunt plaatsen

Er zijn nog enkele andere methodes die u kunt toepassen voor het plaatsen van een nieuwe vensterbank. Sommige hiervan zijn bijzonder gemakkelijk zelf uit te voeren en daarom mogelijk beter voor u. U maakt dan eerst uw vensterbank op maat door deze op te meten en af te tekenen. Het profiel kunt u er dan vervolgens ook op lijmen. Daarna ontvet u de vensterbank, schuurt u hem op en u zet u hem in de grondverf. Nu kunt u één van de volgende methoden uitkiezen voor de plaatsing.

  • Een overzet vensterbank: het is mogelijk om uw huidige vensterbank gewoon te laten zitten en hier een nieuwe vensterbank op vast te lijmen. Deze lijmt u vast met montagekit, precies zoals bij stap 6 boven beschreven. Vergeet dan niet de bestaande vensterbank goed te ontvetten en schoon te maken, zodat de kit goed kan hechten. Na de plaatsing kunt u de vensterbank aflakken.
  • Vensterbank op radiatorplankdragers: als er een radiator onder uw raam aanwezig is, dan kunt u deze gebruiken als bevestiging van uw vensterbank. U heeft dan radiatorplankdragers nodig die u op de radiator zet. Hierop schroeft u uw afgewerkte vensterbank vast, u lakt hem af en u bent klaar.
  • Vensterbank op wandbeugels: als laatste kunt u uw vensterbank plaatsen zoals een plank, op wandbeugels. Deze methode is het beste als er geen oppervlak aanwezig is waarop de vensterbank geplaatst kan worden. U schroeft de wandbeugels in de muur en bevestigt uw vensterbank daar op. U moet er dan voor zorgen dat u om elke 60 centimeter een beugel plaatst en dat u de schroefgaatjes even voorboort. Nadat u hem aan de beugels bevestigd heeft lakt u deze af en uw nieuwe vensterbank is een feit.

Vergelijk offertes

Voor het opvragen van offertes voor werkzaamheden in en rondom het huis kunt u onze vergelijkingstool gebruiken. U kunt dan direct ook achterhalen hoeveel een specialist zou vragen voor het plaatsen van een nieuwe vensterbank. De offertes zijn vrijblijvend en u kunt deze gebruiken om te vergelijken en om het beste aanbod uit te kiezen.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen