Hoe verwijder je een afgebroken of beschadigde schroef ?

Een afgebroken of beschadigde schroef kunt u het beste direct verwijderen. Zo voorkomt u dat deze onnodig vast komt te zitten en vervolgens helemaal niet meer in beweging te krijgen is. Er zijn verschillende manieren waarop u een afgebroken of beschadigde schroef kunt verwijderen en hier vindt u vier stappenplannen waarmee u dit hopelijk snel en probleemloos kan doen.

Wat heeft u nodig?

Over het algemeen heeft u weinig nodig voor deze methoden, maar u zou een paar materialen en gereedschappen aan kunnen schaffen. Onderstaande lijst geeft aan wat u mogelijk nodig hebt, inclusief de gemiddelde prijs. De meeste voorwerpen zal u al in de kast hebben liggen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
Plamuur €8 per tube Plamuurmes €5
Verschillende schroevendraaiers €20
Hamer €10
Schroefverwijderset €10
Steeksleutelset €25 per set
Boormachine met metaalboren €100

Stappenplan schroef uitboren met metaalboor

Deze optie is erg geschikt als de schroef is afgebroken en de kop helemaal niet meer bruikbaar is. U boort de schroef helemaal uit en werkt het gat vervolgens af. U kunt op die plaats dan nooit meer een nieuwe schroef plaatsen.

 1. Pak een dunne metaalboor en gebruik deze om een klein gaatje te maken in de kop van de schroef.
 2. Gebruik een dikkere metaalboor en boor de gehele kop van de schroef weg.
 3. Werk het achtergebleven gat af met plamuur en laat dit drogen.
 4. Schilder het plamuur eventueel over en uw muur (of ander oppervlak) is weer als nieuw.

Stappenplan schroef verwijderen met verwijderset

Bij de meeste bouwmarkten kunt u een schroefverwijderset aanschaffen. Deze zijn speciaal ontworpen om beschadigde of afgebroken schroeven te kunnen verwijderen. Het mooie van deze methode is dat u de gehele schroef weg kunt halen en dus het gat opnieuw kunt gebruiken om een nieuwe en goede schroef te plaatsen.

 1. Pak uw boormachine en bevestig een kop die bij de maat van uw schroef past.
 2. Draai deze kop de ene kant op met de boormachine zodat u een schroefdraad in de schroef aanbrengt.
 3. Zet de boormachine vervolgens de andere kant op en draai de schroef op die manier los.

Stappenplan schroef verwijderen met postelastiek

Heeft u nog een postelastiek in huis liggen? Dan kunt u dit gebruiken om uw beschadigde schroef te verwijderen. Dit is een uitstekende methode, omdat het gemakkelijk is en u de schroef volledig kunt weghalen. Eventueel vervangt u deze dus met een nieuwe schroef.

 1. Knip een stukje postelastiek af. Een paar centimeter is voldoende.
 2. Leg dit stukje elastiek over de schroef.
 3. Pak een passende schroevendraaier en druk het postelastiek in de schroefkop totdat het elastiek de beschadigde holtes opvult en u meer grip krijgt.
 4. Draai de schroef los met de schroevendraaier.

Stappenplan schroef verwijderen met de hand

Het is belangrijk dat u voor deze methode geen schroef- of boormachine gebruikt. Deze zal de schroef nog meer beschadigen. U kunt de schroef met deze methode mogelijk gewoon met de hand verwijderen.

 1. Zoek de schroevendraaier uit die de meeste grip heeft op uw beschadigde schroef.
 2. Plaats de schroevendraaier in de schroefkop, pak een hamer en geef voorzichtig een tik op het einde van de schroevendraaier.
 3. Controleer of uw schroevendraaier nu meer grip gekregen heeft en of u de schroef nu al draaiend kunt verwijderen. Oefen dan veel druk uit op de kop.
 4. Gebruik eventueel een andere schroevendraaier om dit mee te proberen.
 5. Om nog meer kracht te kunnen zetten kunt u een steeksleutel gebruiken om op de schroevendraaier te plaatsen. Ook een waterpomptang kan dan soms helpen.

Vergelijk offertes

Heeft u klusjes in huis die gedaan moeten worden en wilt u hier een specialist voor inschakelen? Dan kunt u hier offertes opvragen bij betrouwbare vakmensen uit uw regio. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is onze vergelijkingstool te openen en de benodigde gegevens in te vullen. U zal dan snel een aantal offertes ontvangen waarmee u gemakkelijk de beste deal aanwijst.

Related Posts

Over ons

Reactie plaatsen