Welke slijpmachine voor klus?

Met slijpmachines kunt u van alles doen, zoals aanscherpen, doorslijpen, borstelen, polijsten en afbramen. En als u een slijpmachine aan wilt schaffen dan heeft u geluk. Er zijn namelijk slechts een handjevol soorten slijpmachines waarmee u deze werkzaamheden uit kunt voeren. Hierdoor wordt het u gemakkelijker gemaakt om de juiste machine te kiezen. Leest u de onderstaande informatie aandachtig door en u kunt ook met de goede slijpmachine thuiskomen van de bouwmarkt.

Soorten slijpmachines

Eigenlijk zijn er maar drie soorten slijpmachines te krijgen en hiermee kunt u van alles doen. Dat komt doordat u de koppen voor de slijpmachine kunt vervangen en deze dus kunt laten aansluiten bij de klus die u wilt uitvoeren. De onderstaande tabel geeft u een idee van de soorten slijpmachines en van wat u ermee kunt.

Soort slijpmachine Toepassingen
Haakse slijper Met een haakse slijper kunt u steen, buizen, plaatmetaal en betonijzer haaks door- en inslijpen. Het wordt ook wel en slijptol genoemd. U kunt gebruik maken van verwisselbare schijven en zo met uw haakse slijper afbramen, borstelen, polijsten, schoonmaken en ontroesten. Voor de meeste materialen is er een schijf te vinden. Dit is dan ook een bijzonder handig gereedschap om in huis te hebben.
Werkbankslijpmachine De haakse slijper houdt u zelf in de hand terwijl u de werkbankslijpmachine op een vaste plek in uw werkplaats heeft staan. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor het slijpen van gereedschap en u kunt er zowel droog- als nat mee slijpen.
Polijstmachine Een polijstmachine is een soort van haakse slijper. U houdt hem ook in uw hand, maar u kunt er alleen mee polijsten en schuren. Daarvoor zijn er poets-, schuur- en polijstschijven te koop. U kunt er bijvoorbeeld uw auto mee oppoetsen of uw metalen werkstuk mee afwerken.
Multitool Een multitool is niet per sé een slijpmachine, maar een gereedschap waarmee u allerlei functies kunt uitvoeren, waaronder slijpen. Dit is een goede keuze als u niet van plan bent om veel van uw slijpmachine gebruik te maken, maar toch een tool wilt aanschaffen waar u wat aan heeft. Een Dremel is een goed voorbeeld van een dergelijke multitool.

Waar moet u op letten als u een slijpmachine gaat kopen?

Er zijn enkele punten die u in acht kunt nemen als u een slijpmachine aan gaat schaffen. Uiteraard moet u eerst bedenken welke slijpmachine u nodig heeft, maar daarna heeft u nog te kiezen welk apparaat het dan zal worden. Zo zijn er goedkope en dure slijpmachines, zijn er slijpmachines van A- en B-merken en zijn er slijpmachines waarmee u meer kan dan met een andere. Let daarom op de volgende punten bij het maken van uw beslissing.

  • Gebruikersgemak: u zal een slijpmachine voor verschillende taken kunnen gebruiken en het is erg belangrijk dat u een machine aanschaft die gemakkelijk te gebruiken is. Ten eerste is het goed als de accessoires snel en simpel te verwisselen zijn, maar de slijpmachine moet ook lekker in uw hand liggen, gemakkelijk te bedienen en niet te zwaar zijn. Het is daarom essentieel dat u een bezoekje brengt naar de bouwmarkt om de slijpmachines in het echt te bekijken, uit te proberen en vast te houden.
  • Vermogen: hoe sterker de slijpmachine, hoe meer deze aankan. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt en omdat de meeste slijpmachines een snoer hebben zullen ze al aardig sterk zijn. Als u kijkt naar het aantal Watts dan kunt u zien hoe sterk de machine is. Hoe hoger het Wattage, hoe sterker de machine. Wilt u een slijpmachine met accu aanschaffen, dan kunt u kijken naar de Ah-waarde (Ampère per uur) om te achterhalen hoe lang deze accu mee kan gaan. Ook hier geldt, hoe hoger de Ah-waarde hoe langer de slijpmachine met een batterij kan doen. Ook een hoger Voltage betekent een sterkere machine.
  • Veiligheidsmaatregelen: slijpmachines blijven gevaarlijke apparaten en als u ermee aan het werk bent moet u uiteraard bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen. U kunt dan denken aan een gehoorbeschermer en een veiligheidsbril, een stofkapje, handschoenen en/of een dubbele beschermkap. U kunt uw veiligheid verbeteren als u een machine aanschaft met kickbackstop. Deze zal direct uitschakelen als de machine vastloopt. Kiest u een machine met heraanloopbeveiliging, dan zal deze niet meer automatisch aangaan na een stroomstoring.
  • De diameter: als laatste kunt u nog kijken naar de maximale diameter van de slijpschijf die de slijpmachine aankan. Hoe groter de schijf, hoe dieper u kunt slijpen, maar ook hoe krachtiger het apparaat moet zijn. Met een slijpmachine met een lager Wattage zal u geen diepe gleuf kunnen slijpen in metaal, bijvoorbeeld, maar misschien heeft u dat ook wel niet nodig.

Tip: heeft u een zware slijpmachine nodig, maar denkt u op dit moment dat deze behoefte maar eenmalig zal zijn? Huur dan een zware slijpmachine bij een bouwmarkt. U krijgt dan een goed onderhouden en kwalitatief apparaat, maar hoeft er zelf geen fortuin in te investeren.

Vergelijk offertes

Heeft u een klus liggen die u graag wilt uitbesteden aan een specialist? Of wilt u weten hoeveel u zal moeten betalen voor het uitvoeren van de klus? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool, vraag offertes op en u ziet direct welke vakman u de beste deal aan kan bieden.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen