Hoe leg ik laminaat?

Laminaat is de meest gekozen vorm van vloerbedekking in woningen. Het is een klus die u kunt uitbesteden maar steeds meer mensen kiezen ervoor om deze zelf uit te voeren. Een vloer van laminaat leggen kunt u zelf doen zolang u er maar de juiste stappen voor bewandelt. We maakten voor u het onderstaande stappenplan.

Benodigde materialen

  • Een vloer met kliklaminaat of snelkliksysteem
  • Een geschikte ondervloer
  • Afstandhoudertjes
  • Plinten voor de afwerking
  • Een snij apparaat voor laminaat
  • Zaagjes voor laminaat
  • Een decoupeerzaag
  • Een legset voor het laminaat
  • Een slagblokje bij een kliksysteem
  • Een profielaftaster
  • Een potlood
  • Een zwaaihaak
  • Een slag ijzer
  • Een hamer
  • Een boormachine
  • Een winkelhaak
  • Een rolmaat of schuifmaat

Stap 1: weten hoeveel laminaat u nodig heeft
Dit is een belangrijke stap wanneer u naar de winkel gaat. U meet de vloeren in maar daarbij moet u er rekening mee houden dat u 10 procent extra moet kopen. We hebben het hier namelijk over het zogeheten snijverlies langs de kanten van de vloer.

Stap 2: laat het laminaat rusten
Voordat u het laminaat gaat leggen in uw huis laat u het eerst 48 uur rusten. Dat doet u zodat het materiaal kan acclimatiseren. Dit is nodig om te voorkomen dat het materiaal last krijgt van kromtrekken tijdens het leggen. Het laminaat moet zich aanpassen aan de temperatuur en de vochtigheidsgraad in uw woning.

Stap 3: De ondervloer als basis
Laminaat wordt altijd ‘zwevend’ gelegd en om die reden is het van het grootste belang dat u er een ondervloer onder aanbrengt. Deze ondervloer voorkomt dat de ruimte tussen het beton en uw laminaat als een klankkast gaat functioneren. Daarnaast heeft een ondervloer nog meer eigenschappen. Er zijn ondervloeren met ieder specifieke eigenschappen, te weten geluid dempen, vocht en damp weren, egaliseren en warmte isolatie.

Stap 3: de eerste baan laminaat
Voor de eerste baan begint u in een hoek. U legt de eerste planken, waarbij u afstandhouders tegen de muur plaatst. Voor u aan de slag gaat leest u eerst de gebruiksaanwijzing die u bij het laminaat kreeg.

Stap 4: Verschillende verpakkingen door elkaar gebruiken
Bij het leggen van een laminaat vloer gebruikt u meerdere verpakkingen door elkaar heen. Er zal een minimaal kleurverschil in zitten maar dit valt op die manier niet op. Gebruik niet alle verpakkingen in één keer. Wanneer er namelijk gesloten verpakkingen over zijn kunt u deze nog terug brengen naar de winkel.

Stap 5: Het mooiste resultaat met snijden
Gaat u laminaat leggen dan gebruikt u het liefste een laminaatsnijder. Dit is een apparaat wat gelijk de juiste snede oplevert en de toplaag raakt niet beschadigd door een zaag. Bij dit materiaal komt er ook geen stof vrij wanneer u de planken op maat maakt. Bij het gebruik van een decoupeerzaag kunt u de planken niet alleen recht maar ook in bochten afzagen. Wanneer u bij de verwarmingsbuizen moet werken is dit dus de beste oplossing. Leg de plank ondersteboven waardoor u de toplaag niet kunt beschadigen tijdens het zagen.

Stap 6: het leggen in wildverband

Nu is het tijd voor de tweede baan. Het deel wat u bij de voorste baan afzaagde is het eerste deel van de nieuwe. De naden zullen daardoor gaan verspringen. Zorg ervoor dat het eerste deel niet korter is dan 30 centimeter. Mocht dat wel zo zijn dan zaagt u eerst een nieuwe plank door midden waarbij u met een halve plank begint. Wanneer u in de vloer een mooie strakke verdeling wenst houdt u een patroon aan. U begint de eerste rij met een derde deel van een plank. De tweede rij start met een hele plank en de derde start met een derde deel van een plank. Dit geeft een effect wat niet storend of rommelig is. U hebt wel veel meer zaagverlies met deze methode dus u zult meer laminaat moeten inkopen.

Stap 7: kijk naar het legsysteem

Bij laminaat zijn meerdere legsystemen beschikbaar. Er is een kliklaminaat maar ook een snelkliksysteem.

Kliklaminaat. Dit is laminaat wat u met de lange kant in elkaar klikt. Dat klikken doet u onder een hoek van 45 graden. Met de kopse kant schuift u de delen strak tegen elkaar en u klikt ze letterlijk vast. De kopse kant is de korte kant van de plank. Het gedeelte waarin u de jaarringen van de boom kunt terugzien. Een slagblokje gebruikt u om de planken goed aan elkaar te laten sluiten. Een slagblokje is niet veel meer dan een klein stukje hout wat u let tussen het laminaat en de hamer. Het laminaat beschadigt dan niet bij het gebruik van de hamer.

Snelkliklaminaat. Bij dit systeem klikt u de kopse kant met uw vingers aan de voorgaande vast. Daarvoor werkt u aan de kant van een blauw stripje op het laminaat. Hierbij mag u absoluut geen hamer of slagblokje gebruiken. U slaat ook niet met uw hand op het laminaat aangezien het dan zal beschadigen. De nieuwe delen klikt u met uw vingers zacht in.

Tip: een profielaftaster gebruiken
In elke ruimte zitten wel lastige vormen. U mag dan denken aan een deurpost of een leiding. U tekent ze af met een profielaftaster. Door die tegen een lastige vorm aan te duwen nemen de naalden de vorm van het obstakel over. De vorm neemt u over op de plank met een potlood waarna u deze met de decoupeerzaag uitzaagt. Er moet 1 centimeter speling zitten tussen het laminaat en de deurpost of de leiding.

Stap 8: Hoeken die niet haaks zijn

Heeft u niet haakse hoeken in uw huis dan tekent u die met een zwaaihaak af. De fixeerschroef draait u een slag los. De handgreep die bij de zwaaihaak zit legt u tegen een muur aan en het blad zelf draait u tegen de andere muur. De fixeerschroef draait u nu vast waarna u de hoek overtekent en overneemt op een plank.

stap 9: leidingen afwerken

Wanneer er leidingen dwars door een plank heen lopen zaagt u de plank door op de plek van het midden van de leiding. Op de beide kanten tekent u een halve diameter van de leiding die u uitzaagt. De kopse kant voorziet u van wat lijm en daarna plaatst u de planken om de leiding heen.

Stap 10: de laatste baan

Bent u bij de laatste baan dan maakt u die in de breedte op maat. De plank die u verzaagt moet direct op de een na laatste baan liggen die u hebt gelegd. Een tweede plank legt u daar bovenop en u duwt deze tegen de muur. Nu houdt u er een afstandhouder tussen. De rand van de tweede plank tekent u op de eerste plank waarna u deze op maat zaagt. U klikt deze wat schuin in het profiel.

Stap 11: plekken die u moeilijk kunt bereiken

Wanneer de laatste plank onder een radiator komt te liggen heeft u weinig werkruimte. U gebruikt dan een slagijzer wat u achter de afgezaagde kant houdt. U tikt de plank nu met een hamer in positie.

De klus uitbesteden

Gaat het zelf leggen van een laminaat vloer u net een stap te ver dan schakelt u een professional in. De kosten hiervan kunnen behoorlijk uiteen lopen en daarom is het goed om eerst offertes op te vragen. Dat doet u met deze button. U krijgt gelijk

meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Uw voordeel door dit offertes vergelijken kan behoorlijk oplopen tot wel 20 procent.

Vakspecialist nodig?

Heb jij een vakspecialist nodig voor jouw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op en vergelijk de prijzen. Zo kun je tot wel 40% op de kosten besparen! Vul snel het formulier in.

Gerelateerde kluswijzers

Over ons

Reactie plaatsen